Kaya, 21. Yüzyılın en büyük nimeti teknoloji ve bilim

Bilim ve Teknoloji Haftası dolayısıyla Kanada’dan birincilik ile dönen BİLSEM ekibiyle ve BİLSEM Müdürü Tuncay Kaya ile konuştuk.

info@karadenizekonomi.com / 16.03.2022

Kaya, 21. Yüzyılın en büyük nimeti teknoloji ve bilim

Yarışma sürecini anlatan Ordu Hilmi Güler Bilim ve Sanat Merkezi (BİLSEM) Müdürü Tuncay Kaya, “Farklı yerlerde bu yarışma gerçekleşiyordu. Biz Kanada’ya başvurduğumuzda ilk rapor sunumuyla, robotun tasarımı ile beraber hibe almaya hak kazandık. Bu hibe sayesinde ilk turu geçtik ve Kanada’ya gittik” dedi.

BİLSEM Okul Müdürü Tuncay Kaya Kanada’daki yarışmaya sunulan ilk rapor sunumu ve robotun tasarımıyla ilk turu geçerek yarışmaya katılmaya hak kazandıklarını söyledi. Yarışma ekibinin öncelikle kendi alanında uzmanların desteğine ve çocukların çalışma azimlerine borçlu olduğunu söyleyen Kaya, “24 ülkeden takım vardı. Genelde Amerika kıtasındaki ülkelerin katılımları mevcuttu. Kanada, Amerika, Brezilya, Meksika şeklindeydi” dedi.

Yarışmada robotların ittifak halinde müsabakalar yaptığını ifade eden Kaya, “16 müsabakaya çıktık. Her müsabakada robotumuz ve çocuklarımız puan almayı başardı. Bu yarışmaya ilk kez katılan ekipler arasında da birinci olduk ve ülkemize döndük. Oradaki yarışmada bir tema var bu temada robot önce üst bölgede bulunan kısıma basket atıyor, o da 2 puan getiriyor. Alttaki alana atarsa 1 puan alıyor. Bunun dışında barfiks barları üzerinde tırmanma özelliği taşıyor. Her barfikse tırmandığında farklı puanlar alıyor. Bu şekilde 12 müsabaka gerçekleşiyor” dedi.

Ulusal ve uluslararası pek çok yarışmaya katıldıklarını belirten “Bilim sanat merkezi olarak özellikle TEKNOFEST ve TÜBİTAK’a katılmaya önem veriyoruz. Müzik, resim ve bilim olarak merkezimiz 3‘e ayrılıyor. 3 alanda da ilgili yarışmalara katılıyoruz ve başarılı oluyoruz. Bununla da gurur duyuyoruz” diyerek pek çok yarışmaya katılmaya devam ettiklerini söyledi.

Bilim ve Teknoloji çağında olduğumuzu hatırlatan Kaya, “”21. yüzyılın getirdiği en büyük nimet teknoloji ve bilim. Olumlu olduğu kadar olumsuz yönleri de var. Günümüz teknoloji ve bilim devri. Yapay zekanın olduğu ortamlarda biz de kendimizi aynı statüde olmak zorundayız. Geride kalamayız” diyerek ifade etti.

Uluslararası bir yarışmada birinci olmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyleyen öğrenciler ise, “Çok mutluyuz sonuç olarak başka bir ülkeye gittik. Farklı bir deneyim yaşadık. Başarıyla dönmekte ayrıca gururlandırdı.  Kanada’da yarışmaya katılmak çok güzeldi. Bu bizim için çok büyük bir fırsattı” dediler.

Harika bir deneyim yaşadıklarını anlatan öğrenciler, “Ülkemizi Kanada’da temsil etmek gurur vericiydi. Ödülle dönmekte ayrıca bir gurur verdi, yaşattı. Hem ülkemiz hem Ordu Büyükşehir Belediyesi adına. Diğer milletlerin de bizden farklı ne yaptıklarını gördük. Bizim için harka bir deneyimdi” diyerek açıkladılar. Öğrenciler ayrıca, yarışma için 2 aylık bir süreçte planlı ve düzenli çalışarak bu başarıyı elde ettiklerini ifade ettiler.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar