Hazırlıklarımız tamam, tek eksiğimiz müşterilerimiz

Toktaş, “Türkiye güvenli turizm sertifikasına geçti. Karadeniz Bölgesi’nde de önemli bir katılım oldu. Tesislerimiz 200 tane kriterin hepsini yerine getiriyor. Önlemlerimizi aldık. Umuyorum ki hareketlenmenin başlamasıyla beraber kapanan işletmelerimizde açılacak. Bizim hazırlıklarımız tamam, tek eksiğimiz müşterilerimiz.” dedi.

info@karadenizekonomi.com / 3.02.2021

Hazırlıklarımız tamam, tek eksiğimiz müşterilerimiz

Coronavirüs salgını küresel ölçekte yüzyılın en büyük ekonomik krizine yol açarken bu süreçten en olumsuz etkilenen sektörlerin başında da turizm geliyor. Açıklanan tüm veriler, yaşanan kaybın büyüklüğünü açık biçimde ortaya koyuyor. Rakamlara bakıldığında Türkiye’de yüzde 70, Avrupa genelinde ise yüzde 80 civarında bir kayıp yaşandı. Tüm bunların yanı sıra, Covid-19 virüsüne karşı geliştirilen aşının uygulanmaya başlanmasının sektöre olumlu yansıyacağına inanılıyor. Karadeniz Turistik İşletmeciler Derneği (KATİD) Başkanı Murat Toktaş, Karadeniz Ekonomi Dijital Platformlarında konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Aşılamanın başlamasıyla sektörde bir patlama beklemenin çok ciddi bir beklenti olduğunu vurgulayan Toktaş, “Bakıldığında aşılanma süreci kısa sürede bitmeyecek. Toplumun büyük kısmının yaz sonuna kadar aşılanması bekleniyor. Bu bağlamda gözle görülür seviyede pandeminin yaygınlığının azalması yaz sezonunu bulacaktır. İnsanlar maximum tedbirle minimum riskle bir tatil planı yapacaktır. Çünkü çok uzun süre evlerde kaldık ve herkesin buna ihtiyacı var. Bu sene değil ama önümüzdeki sene rakamsal olarak normale döneceğimizi tahmin ediyorum. Ramazan Bayramı ile beraber bir ivme kazanacağımız da aşikâr.” ifadelerini kullandı. 

Umutlar 2022’ye

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un, “2019 rakamlarını 2021 de yakalama şansımız yok ancak 23 milyar doları geçeceğimizi umuyoruz.” açıklamasına katılarak, “Bir başka pandemi dalgası yaşanmazsa bu rakamlara ulaşırız” diyen Toktaş, sözlerine şöyle devam etti: “Havayollarında ciddi bir kısıtlama mevcut ve Avrupa’da pek çok ülke kapalı durumda. Yapılan anketlerde Türkiye tercih edilme hususunda ilk üçe giriyor. Ülkemiz istediği payı elde edecektir ancak hedeflerimiz için bir sene daha beklememiz gerektiğini düşünüyorum. Türkiye güvenli turizm sertifikasına geçti. Karadeniz Bölgesi’nde de önemli bir katılım oldu. Tesislerimiz 200 tane kriterin hepsini yerine getiriyor. Önlemlerimizi aldık. Umuyorum ki hareketlenmenin başlamasıyla beraber kapanan işletmelerimizde açılacak. Bizim hazırlıklarımız tamam, tek eksiğimiz müşterilerimiz.”

Gelir yok, gider çok

Aşılama çalışmalarıyla ilgili olumsuz bir durumla karşılaşıldığı takdirde “Sadece turizm değil, ülke ekonomisi ciddi oranda kan kaybeder” diyen Toktaş, “Biz bu salgının düzeleceğini umut ediyoruz ancak bizlerin ayakta kalması lazım. Hedeflerimizi tutturabilmek için devlet desteklerinin devam etmesi gerekiyor. Çünkü gelirimiz yok ama giderimiz çok. Bunların yanı sıra Bilim Kurulu’nda sektörden insanların olması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü bir karar alınacaksa hangi sektörden olursa olsun o ehli biri muhakkak olmalı. Örnek vermek gerekirse, düğün, nişan gibi törenlerin iptali ile ilgili bir açıklama yapıldı ve bu durum işletmeleri çok güç duruma soktu. Kurulda sektör paydaşlarının olması gerekir.” ifadelerini kullanarak öneride bulundu.

 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar