Eriman; “Tescil tek başına yeterli değildir”

Türkiye’de ve tüm Dünya’da sanayi mülkiyetinin bir konusu olan Marka tescilinin kayıt altında alındığı patent kurumlarında tescil tek başına yeterli olmadığını söyleyen Markiz Patent Genel Müdürü Orhan Eriman, markanın tespit edilmesi onların taklit edilemeyeceği anlamına geldiğini söyledi. Eriman; “Marka tescil sahiplerinin yapması gereken birtakım sorumluluklar var. Sınai Mülkiyet Kanunu’na göre 6769. Kanunu’nda açıkça belirtilmiştir. Tescil edilen markaların tescil edilen tarihten 5 yıl süre içinde ciddi derecede kullanılıyor olması gerekiyor” açıklamalarını yaptı.

info@karadenizekonomi.com / 26.07.2021

Eriman; “Tescil tek başına yeterli değildir”

Taklitçi kişi veya firmaların haksız rekabetini önlemenin ilk adımı “marka tescili" ile mümkün olduğunu söyleyen Orhan Eriman; “Bir markayı korumak marka vekilleri aracılığıyla yapılan "marka ön araştırma" işleminden sonra Türk Patent ve Marka Kurumu nezdinde marka tescil ile gerçekleşir. Markaların sınıf, hizmet araştırması yapıldıktan sonra doğru sınıf için marka tescil başvurusu yapılır. Marka tescili, sahibine ilgili markanın tescil kapsamındaki mal ve hizmetler için marka sahibinin izni dışındaki her türlü kullanımını engelleme hakkı verir. Marka sahibi markayı bizzat kendi kullanabileceği gibi başkalarına da marka kullanım izinleri verebilir. Markanın marka sahibinin izni dışında kullanımı durumunda kanunda önemli yaptırımlar getirilmiştir. Markanın tescil edildikten sonra da titizlikle izlenmesi gerekmektedir. Markaların tescil edilmesi onların taklit edilemeyeceği anlamına gelmemektedir. Türk Patent ve Marka Kurumuna yapılan başvuruların izlenmesi, benzerlerinin tespit edilmesi ve tescilin engellenmesi şarttır. Aksi takdirde piyasada markanıza çok benzer markaların türemiş olduğunu görebilirsiniz. TürkPatent Resmi Marka Bülteni'nde yayınlanan markaların tümü kesinlikle tescil edilebilir anlamına gelmemektedir. Sınai Mülkiyet Kanununa göre, TürkPatent incelemesinden geçen başvurular 2 ay süre ile ilan edilmekte ve ilan süresi içerisinde haksız rekabet ve benzerlik oluşturan başvurulara itiraz edilebilmektedir” dedi.

“Tescil Belgesi 10 Yıl Geçerli”

Marka tescil süreci Türk Patent ve Marka Kurumunda yapılan başvuru ile başladığını söyleyen Eriman; “TürkPatent uzmanlarınca yapılacak incelemenin ardından, benzerlik ve marka olma kriterleri açısından değerlendirilir. Uygun görülmesi halinde, kamuoyunun bilgisine sunulmak üzere Resmi Marka Bülteninde yayınlanır. Herhangi bir itiraz gelmemesi durumunda, TürkPatent marka tescil belgesini düzenler. Tüm bu süreç herhangi bir itiraz gelmemesi halinde yaklaşık 7 ay sürmektedir. Ancak tescil başvurusu yapıldığı an itibariyle hak başvuru sahibindedir. Marka tescil belgesinin geçerlilik süresi 10 yıldır. Her 10 yılda bir, ilgili harçlar yatırılarak marka tescilinin süresini uzatmak mümkündür. Markanın, tecil tarihinden itibaren beş yıl içinde ve hatta Rusya gibi bazı ülkelerde 3 yıl haklı bir neden olmadan kullanılmaması veya bu kullanıma beş yıllık bir süre için kesintisiz ara verilmesi halinde, marka mahkeme kararı ile iptal edilebilir” açıklamalarını yaptı.

Markalar, sadece tescil edildikleri ülkelerde korunduğunu, Türkiye’de yapılmış olan marka tescili sadece Türkiye sınırları içinde geçerli olduğunu anlatan Eriman, “Uluslararası piyasalara açılmadan önce markanızın tescil durumunun yurtdışında da araştırılması gerekmektedir. Özellikle kendi markası ile ihracat yapan şirketlerin, mallarını gönderdikleri ya da pazar olarak gördükleri her ülkede markalarının tescil ettirmesi gerekmektedir” dedi. Firmaların neden yurt dışında tescil yapmalarını gerektiğini de anlatan Eriman; “İlgili ülkede markanız ile satış yapmanızın veya hizmet vermenizin engellenmesi, mallarınızın gümrüklerde veya o ülke sınırları içinde toplatılması, tazminat ve ceza davaları gibi risklerin önüne geçer. Markanızı siz tescil ettirmezseniz bir başkası kendi adına bilerek veya bilmeyerek tescil ettirebilir” şeklinde konuştu.

 

 

“Markiz Patent'te çözümler standart değildir”

30 yıldır marka ve patent vekilliği yaptığını söyleyen Eriman; “Marka, patent ve endüstriyel tasarım tescil işlemleri konusunda gerek yurtiçi gerekse yurtdışında hizmet veren bir danışmanlık firmasıyız. Dünyanın her yerinde markaların tescil edilmesi ve sonrasında markaların izlenmesi konularında faaliyet göstermekteyiz.  Markiz Patent, butik hizmet verme anlayışı içinde olup, uzun vadeli çalışma ve doğru hedefler üzerinde hareket etmektedir. Markiz Patent'te çözümler standart değildir. Çözüm, her müşterinin yapı ve beklentisine en uygun ihtimal düşünülerek ortaya konur. Müşterilerinin ihtiyaç ve beklentilerini anlama konusunda özel bir çaba içindedir. Markiz Patent, sınai hakların en az diğer sermaye tipleri kadar önemli ve değerli olduğuna inanmaktadır. Bu doğrultuda üye olduğu pek çok sivil toplum kuruluşu bünyesinde de çeşitli faaliyetler sürdürmekte, sanayi ve ticaretle uğraşan tüm toplum kesimleri ile bilgi alışverişinde bulunmaktadır.

(ÖZEL HABER- HALİL YILMZER)

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar