Olam Progıda’dan çocuk işçiliğine tepki

Mevsimlik tarım işçisi olarak çalışan kadınlara ve çocuklara yönelik Fikir Sanat Atölyesi (FİSA) ve Olam Progıda Çocuk İşçiliğinin Önlenmesi" için medya temsilcileri ile Ordu’da bir araya geldi.

info@karadenizekonomi.com / 22.07.2019

Olam Progıda’dan çocuk işçiliğine tepki

Çocuk işçiliğinin sona ermesi için sivil toplum kuruluşları ile projeler geliştirmeyi sorumlulukları olarak gördüklerini ifade eden Olam Progıda Sürdürülebilirlik Yöneticisi Ezgi Karayılan, ‘’Kurumun faaliyetlerini yerine getirirken çocuk haklarının en önemli önceliklerinden biri. Çocuk işçiliğinin sona ermesi için sivil toplum kuruluşları ile projeler geliştirmeyi sorumluluk olarak görüyoruz. Mevsimlik tarım işçisi olarak çalışan kadınlara ve çocuklara yönelik çalışmalarını anlatan Karayılan, amaçlarını; “küresel tarım ve gıda sistemlerini yeniden hayal etmek” olarak yenilediklerini söyledi.

‘’Çocuk medyada hak temelli yer almalı’’

Çocuklar medyada hak ve özgürlük sahibi varlıklar olarak değil korunmaya muhtaç, zayıf varlıklar olarak gösterildiğini dile getiren FİSA Çocuk Hakları Uzmanı Ezgi Koman, "Çocuklar ulusal ya da sosyal medyada pek çok habere konu olabiliyor. Çocuklar medyada hak ve özgürlük sahibi varlıklar olarak değil; korunmaya muhtaç, masum ve zayıf varlıklar olarak gösterilebiliyor. Bu algı çocukların hem toplumda hem de kamuda nasıl görüldüğünü ve onlara yönelik tutumları belirliyor. Bu bağlamda çocuğun medyada hak temelli yer alması için çalışmalarımız sürecek. Çocuk işçiliği ile ilgili etkili politikalar geliştirmek için mevcut durumu bilmek gerekiyor” diyen Koman, TUİK’in 2018’de açıklaması gereken istatistikleri açıklamamasını eleştirdi.

‘’2 milyon çocuk çalıştırılıyor’’

TUİK’in 2012 rakamına göre tarımda en az 400 bin çocuğun çalıştırıldığını iddia eden Ezgi Koman, “Çocuk işçiliği bir hak ihlalidir. Türkiye’de sayı azalmıyor, artıyor, derinleşiyor. Mültecilerle birlikte en az 2 milyon çocuğun çalıştığını söyleyebiliriz. DİSK-AR’ın araştırmasına göre; okula gitmeyen çocuklar için haftalık çalışma süresi 54 saattir. Çocuk işçilerin yüzde 3,4’ü yaralanmış ya da sakatlanmıştır. Çocukların üçte birine işyerinde yemek verilmiyor. Yarısından çoğu da aylık 400 TL altında bir ücretle çalışıyor. Çocuk işçilerin yüzde 45’i tarımda, yüzde 31’i hizmet sektöründe, yüzde 21’i de sanayide istihdam edilmektedir’’ diye konuştu.

‘’Çalışma yaşı 10’un altına düştü’’

2013 yılından 2018 Haziran ayına kadar yaşanan 319 çocuk iş cinayetinin 168’inin tarım-orman iş kolunda gerçekleştiğini de belirten Ezgi Koman, “Tarım alanında ölen her 5 çocuktan 3’ü mevsimlik tarım işçisi veya çobanlık yapıyorken hayatını kaybetmiştir. Mevsimlik tarım işçiliğinde emek kaynaklarının temeli kadın ve çocuk işçiliği üzerinden kurulmaktadır. Diğer yandan çiftçi ailelerin çocuklarında da tamamen ücretsiz aile emeği mevcuttur. Özellikle bu alanda çalışma yaşı 10’un altına düşmüştür. Yaşamını kaybeden çocukların arasında 5 yaşında olan çocuklar da bulunmaktadır” dedi.

‘’Medya’da önlem alınmıyor’’

FİSA Çocuk Hakları Merkez İşçi Sağlığı Uzmanı Dr. Selçuk Atalay ise; Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) sözleşmelerine göre çocuk işçi çalıştırmanın yasak olduğu halde ülkemizde buna sıklıkla rastlandığını dile getirdi. Atalay "Halbuki Mevsimlik Tarım İşçiliği, Türkiye'nin de taraf olduğu Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) sözleşmelerine göre, çocuk işçiliğinin en kötü biçimlerinden biri ve yasak. Ancak maalesef Türkiye'de bu durum sıkça yaşanıyor. Mevsimlik Tarım İşçiliği, çocukların eğitim hakkına erişimden, yaşam hakkı ihlallerine kadar bir dizi hak ihlaline maruz bırakıyor. Türkiye’nin bu alanda Avrupa’da birinci, Dünyada ise 3’üncü sırada olduğuna vurgu yaptı. Dr. Atalay, “İş kazaları 7 bin 697 kez haber olmuş, ama iş güvenliğiyle ilgili haberler sadece 435 kez yapılmış. İş kazaları ilgi çekiyor ama bunu önlemek için ya da çözümü için çok fazla haber yapılmıyor. Medya önemli, çünkü önlem alınırsa iş kazaları da, meslek hastalıkları da önlenebilir’’ ifadelerini kullandı. HABER MERKEZİ

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar