7.11.2022

En kötü anlaşma en iyi savaştan iyidir!

Tüm dünya manşetlerinde Türkiye’nin imza attığı diplomatik başarı yer alırken Türkiye’de neredeyse gündem bile olmadı. Çünkü bundan daha önemli sanılan kimin aday olacağı ya da kimin kime ne söylediği gibi siyasi sorulardı.

Bu bir partinin değil Türkiye’nin başarısıydı. Bunun farkında olunmaması oldukça üzücü. Zira bu ülkemizin ciddi problemlerinden biri. Birleşmiş Milletler tarafından da belirtilen dünyanın en önemli sorunu olan enerji ve gıda kıtlıkları.  Orta doğudan Amerika’ya Asya’dan Afrika’ya kadar tüm dünya tarihinin en büyük tahıl sorunuyla karşı karşıya kalınmış iken İstanbul’un merkezinde Cumhurbaşkanı öncülüğünde çözüme kavuştu.

24 Şubat 2022 tarihinde tüm dünya bir savaşa şahit oldu. Bu savaşta karşı karşıya gelen taraflar elbette ki en önemli tahıl üreticilerinden olan Ukrayna ve Rusya’dan başkası değil. Rusya dünyaya yılda ortalama 33 milyon ton, Ukrayna ise 19 milyon ton buğday ihraç etmekte. Yani iki ülkenin toplamda yaklaşık 42 milyon ton buğday ihraç ettiğini söyleyebiliriz. Fakat savaş sonrasında işler değişti ve tahıl yüklü gemiler mayınlar nedeniyle hareket edemez hale geldi. Dünyanın en önemli iki tahıl üreticisinin ürünlerini ihraç edememeleri gıda fiyatlarının artmasına neden oldu ve başta yoksul Afrika ülkelerinde yaşayan milyonlarca insanın hayatı tehlikeye girdi. Birleşmiş Milletler, NATO, Avrupa Birliği, Amerika Birleşik Devletleri, çözüm arayışları içerisinde neler oluyor diye sorgularken tam da bu noktada Türkiye devreye girdi. Mayıs ayı ortalarında Birleşmiş Milletler ile çözüm için üst düzey görüşmeler başladı. Ardından Putin ve Zelenski ile ayrı ayrı görüşmeler yapıldı ve olası planlar hakkında görüşüldü. 13 Temmuz’da İstanbul’da ilk kez taraflar bir araya geldi. 21 Temmuz’ da ikinci toplantı yapıldı, anlaşma metinleri hazırlandı. Ve 22 Temmuz’da resmen imzalar atıldı.

Sonrasında neler oldu? İmzaların mürekkebi kurumadan aynı gün içerisinde Amerika Birleşik Devletlerindeki vadeli işlemler piyasasında buğday fiyatları yüzde beşlik bir azalışla Şubat ayından bu yana en düşük seviyesini gördü. Mayınlar nedeniyle sıkışıp kalan tahıl yüklü gemilerin denize açılabilmelerini sağlayacak olan koridor Dolmabahçe Sarayında tarihi bir anlaşma ile gerçekleşti. Bu durum Türkiye’ye yönelik teşekkür mesajlarını beraberinde getirdi. Tahıl koridorunun oluşturulması ile birlikte Ukrayna kendi denetiminde olan Odessa, Pivdennyi ve Chornomorsk limanlarından ihracata başlayabilecek. Anlaşmaya göre yaklaşık 25 milyon tonluk tahıl yüklü kargo gemiler kılavuz gemiler aracılığı ile mayınlı limanlardan Karadeniz’e ve anlaşmada belirlenen rotalardan dünya pazarına taşınacak.

Böylesi bir durum içerisinde Türkiye’nin ortaya çıkarak elde ettiği diplomatik başarılara böylesini eklemesi dünyaya fayda sağlayabileceğini ortaya koyarken global monarşinin planlarını çok dikkatli analiz etmeyi beraberinde getirdi. Türkiye son 6 yılda dış politikada gösterdiği üstün performans ile geçiş ülkesi olma yolunda ilerliyor. Hedef enerji krizine koridor olabilmek.

Yazarın Diğer Yazıları

    Karadeniz'in İlk ve Tek Ekonomi Portalı

    Okumak İçin Resimlere Tıklayınız.
    Kapat
    × Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar