Sağlık turizmi gelirleri savaşla yüzde 35 geriledi

İsrail-Filistin savaşının ekonomiye yansımaları ortaya çıkmaya başladı. 2022’de 4 milyar dolar gelir elde eden ve Türkiye’de özellikle kış döneminde pek çok sektör için can suyu olan sağlık turizmi, yüzde 35 kan kaybetti.

info@karadenizekonomi.com / 20.11.2023

Sağlık turizmi gelirleri savaşla yüzde 35 geriledi

TÜSATDER Başkanı Dr. Servet Terziler, “Sağlık turizmi son 10 yılın en kötü dönemini geçiriyor” dedi.

İsrail-Filistin arasındaki savaş Türkiye’de özellikle kış döneminde pek çok farklı sektöre de can suyu olan sağlık turizmine darbe vurdu. Türkiye, son yıllarda sağlık turizmi alanında hızla yükselen bir ivme yakalamış ve geçen yıl 4 milyar dolarları aşan gelirlere imza atmıştı.

2022 yılında sağlık ve tıbbi nedenlerle gelen 1.4 milyon ziyaretçi ağırlayan Türkiye’de bu yılki beklenti 1.8 milyon kişiydi. Bu yılın ilk çeyreğinde de 2022 yılının aynı dönemine göre, yüzde 10.7’lik artışla 453 milyon 714 dolarlık gelir elde edilirken, savaş nedeniyle 10’uncu aya geldiğimizde kayıp yüzde 35’i aştı.

Sağlık turizmi kapsamında gelen hastaların en çok tercih ettiği branşlar kadın hastalıkları, iç hastalıkları, göz hastalıkları, tıbbi biyokimya, genel cerrahi, diş hekimliği, ortopedi ve travmatoloji, enfeksiyon hastalıkları ve kulak-burun-boğaz oluşturuyor. Bunların dışında saç ekimi, estetik ve güzellik uygulamaları da yoğun şekilde ilgi görüyordu.

"Saç ekim tedavisinde iptaller yaşanıyor" Türkiye’nin 2022 yılında sağlık turizminde gelirini 4 milyar dolar seviyesine çıkardığını ifade eden Türk Sağlık Turizmi Derneği (TÜSATDER) Başkanı Dr. Servet Terziler, “Sağlık turizmi pandemi döneminin olumsuz etkilerinden yeni yeni kurtulmaya başlamıştı.

Ancak 6 Şubat depremi sektöre negatif etki etti. Türkiye’de seçimler de o dönemde çetrefilli geçti. Arkasından İsrail-Filistin savaşı oldu. Bu sebeple de Türkiye’de sağlık turizmi gelirleri yüzde 35 oranında kan kaybetti” dedi. Terziler, sağlık turizminin hizmet ihracatının en önemli kalemlerinden biri olduğuna dikkat çekti.

Sağlık turizminin son 10 yılın en kötü dönemini geçirdiğini söyleyen Dr. Servet Terziler, “Şu anda İsrail-Filistin savaşı Türkiye’yi sağlık turizmi açısından direkt ve endirekt olarak etkiledi. Amerika’da ‘Türkiye’ye gitmeyin’ çağrısı yapmıştı. Bu noktalar Türkiye için hem genel turizm hem de sağlık turizmi özelinde önemli bir pazar. Kaldı ki son 3 ayda özellikle ekim-kasım-aralıkta biz bu ivmeyi yakalar ve açığı kapatırız diye hesaplıyorduk.

Fakat şu anda sağlık turizmi açısından o da darbe aldı. Son günlerde saç ekimi gibi tedavilere gelecek kişilerin operasyonlarında iptaller olduğunu ve daha sonraya ötelediklerini gözlemliyoruz” diye konuştu.

 

Kayak; Dünya/ mehtap halıcı

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar