Vatandaş ve Esnafa Katkısı Olur

​​​​​​​Ordu Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (OSMMO) Başkanı Bahadır Baş, gıdada ve temel ihtiyaç ürünlerinde yapılacak olan KDV indirimi tek başına enflasyona çözüm olmayacağını ancak enflasyonla mücadelede, halkın satın alma gücünün artmasına bir katkısı olacağını söyledi.

info@karadenizekonomi.com / 26.01.2022

Vatandaş ve Esnafa Katkısı Olur

Gıdada ve temel ihtiyaç ürünlerinde yapılacak KDV indirimi hakkında Karadeniz Ekonomi ’ye açıklamalarda bulanan OSMMO Başkanı Bahadır Baş, indirimin esnafa ve vatandaşa katkısı olacağını ancak enflasyonla tek başına mücadelede yeterli olmayacağını vurguladı.

Orta kesimin kaybolduğunu ve toplam gelir içerisindeki en fakir yüzde 20 ile, en zengin yüzde 20 arasında 8 katlık bir farkın olduğunu dile getiren Baş; “En fakir yüzde 20’nin yüzde 6, en zengin yüzde 20’nin de yüzde 48’lerde milli gelirden aldığı payı düşünürsek arada uçurum var demektir. Bu uçurumda orta kesimin yok olduğunu görüyoruz. Temel gıda harcamaları, temel ihtiyaç malzemeleri harcamalarının %18’den %1’e çekilmesi ciddi anlamda dar ve orta gelirli vatandaşlara bir refah transferi olacaktır. Ancak bu tek başına enflasyonla mücadelede etkili olur mu? Olmaz” ifadelerinde bulundu.

KDV indirimini esnaf için de değerlendiren Bahadır Baş; “Satmış olduğu mal ve hizmetlerin KDV oranının düşürülmesi psikolojik etki yaratacaktır. Malın etiketine 118 lira yazmak yerine 101 lira yazacaktır. Bu düşüş vatandaşlara harcama alışkanlığını artırıp, ticari hacimdeki işlem sayısını artıracaktır. Bu durum da esnaflara olumlu yansıyacaktır. Enflasyonu veya nakit para sıkıntısını bununla aşar mıyız? Bu çok büyük bir beklenti olur” dedi.

Şu an yürürlükte olan düzenlemeye göre, yüzde 8 KDV'si olan gıda maddeleri arasında et, canlı balık, süt ve süt ürünleri, yumurta, bal, patates, çay ve bisküvi çeşitleri yer aldığını ve açıkta satılan bakliyatın ise KDV oranının yüzde 1 olduğunu ifade eden Bahadır Baş; “Türkiye’deki en büyük çelişkilerden bir tanesi bu. Bir ürünü toptan satarsanız %1, perakende satarsanız %8. Çekirdeği ve fındığı olduğu halde satarsanız %1, birleştirip satarsanız %18 KDV ödüyorsunuz. Vergi mevzuatından kaynaklanan teknik sorunlar bunlar. Maliye Bakanı KDV ile ilgili sadeleştirmeye gidileceği ve düzenleme yapılacağını bildirildi. Bu düzenlemelerin içinde sorunların giderileceğini düşünüyoruz. Esnafa, tacire ve şirketlere önemli katkı sağlanacak bir düzenleme olacaktır. Özellikle hijyen ürünlerinin, kadınların kullandığı çeşitli hijyen ürünlerinin de KDV oranlarının aşağılara çekilmesi salgınla mücadelede de önemlidir. Simit’in KDV’si %8 pırlantanın KDV’si %0. İnsanların yaşantısına dokunan temizlik ve temel gıda maddelerinde oranların %1’e çekilmesi önemlidir” açıklamalarında bulundu.

Son olarak mali müşavirlerin de beklentisi olduğuna değinen Baş; “Bir Mali Müşavirler Odası Başkanı olarak söylemem gerekirse, uzun yıllardır mali müşavirlerin de bir beklentisi var. Bizim de verdiğimiz hizmetlerin KDV oranı %18. Bunun %8’e çekilmesini talep ediyoruz. Esnafın, tacirin de bize yapacağı ödemenin de %8 azalması anlamını verir ki az da olsa bu da enflasyonla mücadeleye bu da bir etki” dedi.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar