Bal Üreticileri, Kovan Alanlarının Artırılmasını İstiyor  

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği (TAB) Başkanı Ziya Şahin, ülke genelinde arı sayısının artmasına rağmen bal üretiminde yaşanan düşüşün önemine vurgu yaptı. Şahin, Türkiye'de kayıtlı kovan sayısının 8 milyon 900 bin olduğunu ve yaklaşık 90 bin arıcının faaliyet gösterdiğini belirtti.

info@karadenizekonomi.com / 7.08.2023

Bal Üreticileri, Kovan Alanlarının Artırılmasını İstiyor   

Ancak son zamanlarda arı sayısındaki artışa rağmen, üretim alanlarının yetersiz kaldığını dile getirerek, Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan arıcıların arılarını konaklattığı alan miktarını artırma talebinde bulunuyor.

Rize Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Aldülahmet Topçu ise bal üretiminde geçen yıl ile bu yıl arasındaki büyük farklara dikkat çekiyor. Bu yıl Rize'de yaklaşık 350-400 ton bal üretildiğini ifade eden Topçu, küresel iklim değişikliklerinin bal üretimini olumsuz etkilediğine vurgu yapıyor. Küresel iklim değişikliğinin bitki örtüsü ve canlı yaşamını olumsuz yönde etkilediğine işaret eden Topçu, yağmurların güzel olmasına rağmen zamanlamasının uygun olmadığını ve bu durumun üretimi negatif etkilediğini belirtiyor.

Topçu, bal üretiminde girdi maliyetlerinin arttığına ve temel giderlere karşı zorluklar yaşandığına da vurgu yapıyor. Son yıllarda akaryakıt, besleme, sarf malzemesi, makine/ekipman ve işçilik gibi giderlerdeki artışların balın maliyetini etkilediğini dile getiren Topçu, bu durumun üreticileri zorladığını ve giderlerin hızla artmaya devam ettiğini ifade ediyor.

Bal üreticileri, üretim alanlarının genişletilmesi ve Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan destek talep ederek, bu önemli sektörün sürdürülebilirliği için çaba harcıyor. Ayrıca, bölgelere özgü arı ıslahının ve ekonomik zorlukların üretim üzerindeki etkisinin altını çiziyorlar.

Murat Gürsoy

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar