Karadeniz’de 36 STK’dan Yeni Maden Kanunu Teklifine Ortak Tepki: “Tarım Alanlarımızı Savunmak Boynumuzun Borcudur”

Karadeniz Bölgesi'nde faaliyet gösteren 36 sivil toplum kuruluşu (STK), Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda görüşülmeye başlanan ve kamuoyunda "süper izin" olarak bilinen "Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi"ne karşı ortak bir açıklama yaptı.

info@karadenizekonomi.com / 11.07.2025

Karadeniz’de 36 STK’dan Yeni Maden Kanunu Teklifine Ortak Tepki:  “Tarım Alanlarımızı Savunmak Boynumuzun Borcudur”

STK'lar, teklifin zeytinliklerin madencilik faaliyetlerine açılmasını öngörmesi nedeniyle, yöre halkının tarım alanlarını, su kaynaklarını, ormanlarını ve yaylalarını savunmanın boyunlarının borcu olduğunu belirtti. 

Açıklamada, Fatsa, Giresun ve Artvin gibi illerdeki altın madeni ve metalik madencilik faaliyetlerinden edinilen olumsuz deneyimlerin, teklifin yasalaşması halinde bölgenin kültürel ve doğal varlıklarıyla birlikte tarım alanlarının ciddi zararlara uğrayacağı ve geri dönülemez tahribatlara neden olacağı ifade edildi. 

STK'lar, teklifin geri çekilmesini talep ederek, TBMM'deki tüm milletvekillerini bu sorumlulukla hareket etmeye davet etti.

TEMA Vakfı verilerine göre, Karadeniz Bölgesi'nde maden ruhsatlandırmalarının oranları şu şekilde:

·        Ordu: %74

·        Giresun: %85

·        Trabzon: %77

·        Rize: %82

·        Tokat: %46

·        Gümüşhane: %93

·        Artvin: %71 

STK'lar, bu oranların Karadeniz'in doğal ve kültürel varlıklarının maden uğruna heba edilemeyecek kadar değerli olduğunu vurguladı.Açıklamada, "Tarım alanlarımızı savunmak boynumuzun borcudur" ifadeleriyle, bölgenin doğal ve kültürel mirasının korunmasının önemine dikkat çekildi.  STK'lar, bu süreçte kamuoyunun desteğini beklediklerini ve bölgenin geleceği için birlikte hareket etmeye çağırdıklarını belirtti

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar