Karadeniz’in Turizm Cennetinde Bayram Umudu, Otel Fiyatlarındaki Yükseliş Talebi Düşürdü!

Bayram tatilinin 9 güne çıkmasıyla birlikte, Karadeniz'in turizm cenneti olarak bilinen bölgelerinde tatilcilerin beklenen hareketliliği yaşamadığı gözlendi. Samsun, Trabzon, Ordu ve Sinop gibi şehirlerde otel fiyatlarının yüksek olması, tatilcilerin geri adım atmasına neden oldu.

info@karadenizekonomi.com / 13.04.2024

Karadeniz’in Turizm Cennetinde Bayram Umudu, Otel Fiyatlarındaki Yükseliş Talebi Düşürdü!

Bu durum, bölgedeki turizm sektörünü olumsuz etkiledi ve doluluk oranları %40-50 civarında kaldı. Tatilcilerin tercihlerini etkileyen en önemli faktör, yükselen fiyatlar oldu. Bu durum, otel işletmecilerini de zor durumda bıraktı. Sektör temsilcileri, alım gücündeki düşüşün ve yüksek fiyatların durgunluğu artırabileceğini belirtiyor:

SİNOP

Sinop Yıldız Country Otel Genel Müdürü Oğuzhan Okumuş:

Bayram Tatili Fiyatları Yüzde Yüze Ulaştı

Sinop Yıldız Country Otel Genel Müdürü Oğuzhan Okumuş, bayram tatili için konaklama ücretlerindeki yüksek artışı değerlendirdi. Şehir genelinde butik tarzı otellerin fiyatlarının kahvaltı dahil olmak üzere 3 bin liraya kadar çıktığını ifade eden Okumuş, 4 yıldızlı ve üstü otellerin ise konaklama için 4.000 ila 4.500 lira aralığında satış yapmayı planladıklarını aktardı.

Yıldız Country Otel olarak her zaman olduğu gibi, rekabetçi fiyat politikalarını sürdürdüklerini belirten Okumuş, "Kendi otelimizde kahvaltı dahil 2500 lira gibi uygun bir fiyat sunuyoruz. Bu, diğer otellerin fiyatlarının yaklaşık 1000 lira altında. Ayrıca, bayram boyunca misafirlerimize 3 gün boyunca canlı müzik, eğlenceler ve sanatçıların katılacağı özel etkinlikler sunuyoruz. Bu paketin iki kişilik fiyatı ise akşam yemeği, kahvaltı, konaklama ve semaver ikramlarını içeren 3500 TL olarak belirlendi" dedi.

Geçen seneki bayram fiyatlarına göre neredeyse yüzde yüz bir fiyat artışı yaşandığını belirten Okumuş, "Geçen seneki Ramazan Bayramına göre rezervasyonlarda %50-60 artış yaşandı. Bayramın birinci günü için odalarımız tükendi" şeklinde konuştu.

Karadeniz'de turizmin mevsimsel olduğunu ve bu nedenle esnafın, otelcilerin ve turizmle uğraşanların iki aylık sezonu daha verimli kullanmak istediklerini söyleyen Okumuş, "Ancak bu durum bazen fiyat yüksekliğine neden olabiliyor ve misafirlerin tepkisini çekebiliyor. Turizmciler olarak fiyatları altı aya yayarak daha dengeli bir sezon geçirmeyi tercih ediyoruz, ancak bunu uygulamak zor olabiliyor" dedi. Son olarak, ekonomik sıkıntıların turizmi etkilediğini ve otellerin işlerini olumsuz etkilediğini belirten Okumuş, "Bizim sezonumuzun kısalığına rağmen uygun fiyatlarla hizmet sunmaya devam ediyoruz. Sinop'un doğal güzellikleri ve uygun fiyatlarının turistlerin tercih sebebi olduğunu düşünüyoruz" şeklinde konuştu.

SAMSUN

Elite World Comfy Samsun Atakum Otel Genel Müdürü Ünal Arlı:

Samsun'da Beklenen Yoğunluk Yok

Elite World Comfy Samsun Atakum Otel Genel Müdürü Ünal Arlı, bayram döneminde Samsun'daki otel işletmelerinde beklenen yoğunluğun oluşmayacağını düşündüğünü belirtti. Arlı, "Yayla-bungalov tesisleri, termal tesisler ve havuzlu işletmeler biraz daha şanslı olabilirler" dedi.

Otel fiyatlarının genel fiyat artışlarına paralel olarak yükseldiğini ifade eden Arlı, ancak özellikle bayram nedeniyle büyük bir artış beklemiyor. "Doğu Karadeniz'deki yayla tesisleri ve Ege Akdeniz Bölgesi'ndeki otellerde geçtiğimiz yıllara oranla artışlar görüyoruz" diye ekledi.Samsun genelinde henüz bir yoğunluk görülmediğini belirten Arlı, "Son hafta bir artış olsa da dolulukların %60 civarında olacağını düşünüyorum" şeklinde konuştu.

Otel fiyatlarının kahvaltı ve vergiler dahil ortalama 2 kişilik odalarda gecelik 3.500 TL civarında olduğunu açıklayan Arlı, butik otellerde fiyatların biraz daha yüksek olabileceğini belirtti. Özellikle Alaçatı gibi destinasyonlardaki butik otellerde bayram fiyatlarının gecelik 4.000 TL'den başlayıp 10.000 TL'ye kadar çıkabileceğini söyledi. Arlı, Samsun'un spor tesis alt yapısı nedeniyle spor amaçlı konaklamaların her mevsim olduğunu ve sağlık turizminde de gelişmeler olduğunu vurguladı. Yaz aylarında ise kültür tur grupları ve deniz turizmi için gelenlerin ağırladıklarını ifade etti.

Elite World Comfy Samsun Atakum Otel özelinde konuşan Arlı, kahvaltı dahil gecelik 4.000 TL ve 3 gece için 12.000 TL civarında bir konaklama harcaması olacağını belirtti. Otelin denize sıfır konumu nedeniyle misafirlerin gün içinde denize girebileceğini ve akşamları yakın eğlence mekanlarında vakit geçirebileceğini dile getirdi. Son olarak, Samsun'un genel olarak aşırı pahalı bir şehir olmadığını söyleyen Arlı, alternatiflerin bulunabileceğini ifade etti. Özellikle Atakum'da uygun fiyatlı mekanlar olduğunu ve otellerinin iş amaçlı ve tatil amaçlı misafirleri ağırlayacak şekilde tasarlandığını belirtti.

ORDU

Ordu Flora Otel Ortağı Ersin Kalender:

Ordu'da Bir Ailenin Günlük Harcaması Yaklaşık 3 Bin Lira

Ordu Flora Otel Ortağı Ersin Kalender, bayram dönemi konaklama fiyatlarının geniş bir skalada değiştiğini belirtti. Kalender, "Çok değişik fiyat skalaları var ama ortalama 1000 liradan başlar, 5000 liraya kadar değişen oteller var" dedi. Oda fiyatlarında enflasyona bağlı olarak %100'lük bir artış yaşandığını ifade eden Kalender, ancak rezervasyon yoğunluğunun zorlanırcasına olmadığını ve Ordu'daki otellerde müsaitlik bulunduğunu söyledi.

Ordu'da en düşük 1000 liraya konaklama bulunabileceğini ve 2 kişilik oda kahvaltı fiyatlarının 5000 liraya kadar değiştiğini belirten Kalender, en yüksek fiyatlı otelin bayramda yaklaşık olarak 5000 lira civarında olduğunu açıkladı. Talebin genellikle Ordulu olup memleketlerine gelenlerden veya gurbette yaşayanlardan geldiğini ifade eden Kalender, farklı ülkelerden veya şehirlerden gelenlerin talebinin ise düşük olduğunu söyledi.

Otel fiyatlarında yaşanan artışın diğer sektörlerde olduğu gibi lüks harcamaların kısıtlanmasıyla ilişkili olduğunu belirten Kalender, bu durumun maalesef tatil harcamalarını da etkilediğini dile getirdi. Ordu'da ortalama olarak 3 gece için 4 kişinin oda, kahvaltı ve akşam yemeğiyle birlikte 10 bin lira civarında harcama yapabileceğini ifade eden Kalender, otelde herhangi bir etkinlik olmamasına rağmen misafirlere şehri tanıtma amaçlı harita seçenekleri sunduklarını ve çevre gezileri düzenlediklerini belirtti. Son olarak, Ordu'nun giyim ve yeme içme konularında ortalama bir maliyeti olduğunu söyleyen Kalender, bir ailenin günlük harcamasının yaklaşık 3000 lira civarında olabileceğini ifade etti.

TRABZON

Trabzon Movenpick Otel Genel Müdürü Boğaç Yılmaz: Otel Fiyatlarındaki Yükseliş Talebi Düşürdü

 

Trabzon Movenpick Otel Genel Müdürü Boğaç Yılmaz, Trabzon'daki turizm sektörüne ilişkin detaylı bir değerlendirme yaptı. Yılmaz'a göre, Trabzon'da iç pazar turizmi henüz istenilen seviyede değil. Turist yoğunluğunun büyük ölçüde Arap ziyaretçilerden kaynaklandığını belirten Yılmaz, bu durumun otel doluluk oranlarını etkilediğini ifade etti.

Güncel otel fiyatlarının 70 dolardan 100 dolara kadar değiştiğini ve otellerin genellikle 2000 ila 3500 lira arasında fiyatlandırıldığını belirten Yılmaz, iç piyasa talebinin artmamasının otel dolulukları üzerinde etkili olduğunu dile getirdi. Ayrıca, Trabzon'un sanayi anlamında Samsun gibi gelişmiş bir bölge olmadığına dikkat çekti.

Trabzon'un turistik çekiciliği hakkında da konuşan Yılmaz, Sümela, Ayder ve Uzungöl gibi destinasyonların bölgenin satılabilir enstrümanları olduğunu vurguladı. Ancak, alım gücündeki düşüş nedeniyle insanların tatil harcamalarının azaldığını ve bu durumun sektörü olumsuz etkilediğini belirtti. Otel fiyatlarının yükselmesiyle talebin de düştüğünü belirten Yılmaz, Trabzon'un diğer turistik bölgelere göre daha uygun maliyetli bir seçenek olduğunu ifade etti. Turistlere yöresel lezzetlerden lüks restoranlara kadar geniş bir yelpazede seçenek sunulduğunu belirten Yılmaz, her bütçeye uygun yeme-içme mekanlarının bulunduğunu aktardı.

 

Asel GÜRSOY / Yaren KAYA

 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar