Karataş: İş dünyası müdahale bekliyor

Türkiye Ekonomisinde acilen iş dünyasını rahatlatacak önemli kararların alınmasını isteyen Fatsa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Tayfun Karataş: “İş dünyası sattığı malı yerine koyamıyor. Tüm kesimler yüksek enflasyon, döviz kurlarından ve ekonomideki belirsizlikten şikâyetçi durumdadır. Ekonomide acilen radikal kararlara ihtiyaç var. Piyasaların rahatlatılması için ekonominin kuralları neyi gerektiriyorsa o adımların daha fazla gecikmeden atılması ülke ekonomisinin menfaatine olacaktır” dedi.

info@karadenizekonomi.com / 13.06.2022

Karataş: İş dünyası müdahale bekliyor

İş insanı aynı zamanda Fatsa Ticaret ve Sanayi Odası (FATSO) Başkanı Tayfun Karataş, iş dünyasının, esnafın sattığı malı yerine koyamadığına ve bir çok sektörün girdi maliyetlerinden şikayetçi olduğuna dikkat çekti. Ekonomide radikal kararlara ihtiyaç duyulduğunu açıklayan Karataş, “Ekonomi yönetimi, gerçekleri görerek piyasaları rahatlatacak ekonomik adımları atması gerekiyor. Ekonomide yaşanan, belirsizliğin ve yüksek enflasyonun her geçen gün bedeli ülke ekonomisine, iş dünyasına, esnafa ve halkımıza ağır gelmeye başlamıştır” dedi.

Yaşanan kur krizinden dolayı sıkıntı yaşayan, zarar eden ve ümitsizliğe kapılan üye sayısının çok olduğunu söyleyen Karataş, “Doğalgaza, elektriğe yapılan zamlar, dövizdeki oynaklık ülke ekonomisinde enflasyonun tüm kesimlerini tedirgin etmektedir. Hükümet geçmişte yaşanan ekonomik krizlere ekonominin gerçek kurallarını uygulayarak son buldurmuştur. Hükümetten aynı müdahaleyi ekonominin kuralları neyi gerektiriyorsa bu adımları atarak piyasaları rahatlatmasını bekliyoruz. Tüm iş dünyasının, esnafımızın ve halkımızın beklentisi bu yöndedir. Biz bu sesi Anadolu’nun sesini Ankara’ya duyurmak, ülkemizin menfaatlerini hep beraber korumak zorundayız. Bu sadece borç kredi vermekle olmaz, KDV indirimlerinden ve ekonominin gerektirdiği adımları atmaktan geçmektedir” ifadelerini kullandı.

Karadeniz’in en büyük OSB’si yolda!

Fatsa OSB’sinin kamulaştırmaları bitince Karadeniz’in en büyüğü olacağını söyleyen Fatsa Ticaret ve Sanayi Odası (FATSO) Başkanı Tayfun Karataş, “Kamulaştırmamız bittiğinde toplamda Bin 500’e dönüme ulaşacak. Bu Karadeniz’in tek parseldeki en büyük OSB’si oluyor. Bu da 15 bin kişilik istihdam demek oluyor” dedi. Karadeniz, Ordu ve Fatsa ekonomisini değerlendiren Tayfun Karataş, Fatsa OSB’nin büyüklüğünden, OSB’lerin öneminden, mevcut ve yapılacak yatırımlardan bahsetti.

Karadeniz Sohbetlerine konuk olan FATSO Başkanı Tayfun Karataş, Karadeniz Ekonomi Genel Yayın Yönetmeni Murat Gürsoy’un sorularını şu şekilde yanıtladı:

Ülke ekonomisini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Ülke olarak baktığımızda sıkıntılı bir süreçten geçiyoruz. Bunun en fazla mağdurları da esnaflar. Satsa yerine koyamıyor, satmasa giderlerini karşılayamıyor. Bulanık, belirsiz bir ekonomi var. Pek tabiki bunu hükümetimiz de arzu etmiyor. Bir takım daha fazla radikal kararlar alınması gerekiyor. Dolar ve Euro kuru sabitlense ona göre de maliyet hesabı yapılır. Bütün esnafımızın sorunu aynı. Cirosu artmış ama karlılığı artmamış.

Ordu ve Fatsa ekonomisindeki son gelişmeleri alabilir miyiz?

Şehrin ve bölgenin kalkınması amaçlı hareket eden bir kuruluşuz. Birlik ve beraberliğin en yoğun bir şekilde yaşandığı bir kurumuz. Bunun da projelere pozitif yansımalarını görüyoruz. 13 yıl önce göreve geldiğimizde Fatsa’da sadece tarıma dayalı bir ekonomik modelin var olmaması gerektiğini söyledik. Sektörde olası bir krizde Fatsa ekonomisinin bundan etkileneceğini öngördük. Kalkınmayı üretim ekonomisinde gördük. Fatsa Organize Sanayi Bölgesi’ni üretim yapan, marka olma yolunda ilerleyen, bölgemizde istihdama katma değer üretecek firmalarımızla buluşturup bölge ekonomisini çok daha üst seviyelere çıkarmanın çok doğru olacağını düşündük. Fatsa ekonomisinin şartlarının çok daha iyi olması için çalışıyoruz. Fatsa ekonomisinin gelişmesinde en büyük paya sahip olanlarda yatırımcılarımız. Bugün geldiğimiz noktada şuan OSB’de istihdamımız 7 bin ve 10 bine doğru gidiyoruz. Hedefimiz 15 bin kişi. Bunu yaparken ki gayemiz 2009 yıllarında Fatsa ekonomisindeki tarım sektörünün payı yüzde 90 seviyelerindeyken o zamanlarda yüzde 1 olan sanayinin payı yüzde 35 seviyelerine çıktı. Hedefimiz yüzde 50-60 seviyelerine çıkarmak. Hem tarıma hem de üretime dayalı ekonomiyi birbirine entegre şekilde sağlamak adına emin adımlarla ilerliyoruz. Sadece bir sektöre dayalı bir ekonominin zararını en çok pandemide hissettik. Antalya mesela sadece turizme dayalı bir ekonomiyken pandemide turizm bitti ve bunun zararını gördüler. Biz de sıkıntılı günler çektik ama bacalarımızın tütüyor olması ve tarımdan dolayı fındığın da olması bizim ekonomimizi diğer bölgelere oranla durağan olmaktan çıkardı. Dolayısıyla bu noktada bölgemizde hem tarımı hem de sanayiyi konuşlandırdığımız takdirde herhangi bir sektörde olumsuzluk yaşandığında diğeri ekonomiyi beslemeye devam edecek. O yüzden bugün baktığımızda diğer bölgelerde de OSB’ler artık kurulmaya başlandı. Biz bunu yıllar öncesinden farkettik.  Bugün Türkiye genelinde 350 tane Organize Sanayi var. Metrekareye göre istihdam oranıyla Karadeniz’de birinci sırada Türkiye’de üçüncü sıradayız. Fatsa Ticaret ve Sanayi Odası olarak Fatsa bölgesinde işsiz bir insan kalıncaya kadar mücadelemiz devam edecek.

Organize Sanayi Bölgelerinin öneminden bahsedebilir misiniz?

Siyaset ve ilin dinamikleri ülke ekonomisine 81 vilayette yatırımcıya sağlam altyapıyla OSB’leri sunmakla en büyük hizmeti etmiş olacaklar. OSB demek o ilde yatırım, istihdam, iş, aş demek. Fatsa OSB Karadeniz’in Çorlu’su olmuş durumunda. Hedefimiz 74 ülkeye ihracat yapan Fatsa OSB’de 15 bin istihdamı en kısa sürede sağlamak olacaktır. Bugün Fatsa OSB’ye girenler, Gaziantep, Kayseri OSB‘yi gezmiş gibi oluyor. Ordu ek OSB’nin kamulaştırılmasının 6 yıl sürmesi olumsuz bir tablodur. En kısa zamanda sağlam bir altyapı ile yatırımcılara ülke genelinde yeni yatırım alanlarının OSB olarak teslim edilmesi ülke ve bölge ekonomimizin menfaatine olacaktır. Burada iş siyasetçilere ve ilin dinamiklerine düşüyor. Bölgemizde OSB demek içeriden göçün önlenmesi ve dışarıdan da göç almamız ekonomimizin güçlenmesi anlamına gelmektedir.

Fatsa OSB’den kaç ülkeye ne kadarlık bir ihracat yapılıyor?

Fatsa OSB’den 74 ülkeye ihracat yapıyoruz. Karadeniz’de kendi yağıyla kavrulmaya çalışan yarattığı istihdamla ve yaptığı ihracatla fark yaratan bir ilçeyiz. Dolayısıyla 74 ülkeye ihracat yapmak her babayiğidin harcı değil. Bu bölgenin gelişmişliğinin ifadesi. Bölgenin refah düzeyinin artacağının göstergesi. Avrupa’nın marketlerde ve tezgahlarda satılan kedi kumlarının yüzde 70-80’i Fatsa’dan çıkıyor. Bu Fatsa için büyük bir şanstır. Hem ihracat noktasında hem de istihdam anlamında bize katma değer üretiyor. Diğer taraftan da ülke ihracatına katma değer üretiyor. O yüzden her kulvarda memnuniyetimizi sağlayan bir yatırım oluyor.

Yatırımlarda son durum nedir, Fatsa’ya hangi yatırımlar kazandırılacak?

Büyüyen ve gelişen bir OSB’ye sahibiz. Şuan OSB’nin içerisinde 40’ın üzerinde yatırımcımız var. 7-8 tane de inşaatı başlamış ve devam eden projelerimiz var. 7 bin civarında istihdam var ve yılsonuna kadar bu rakam 10 bini bulacak. Kamulaştırmamız bittiğinde toplamda Bin 500’e dönüme ulaşacak. Bu Karadeniz’in tek parseldeki en büyük OSB’si oluyor. Bu da 15 bin kişilik istihdam demek oluyor. İhracatıyla, istihdamıyla ve üretim miktarıyla sadece Karadeniz’de değil tüm Türkiye’de adından söz ettiren bir OSB’yi bölgemize kazandırmak istiyoruz. Görüşme halinde olduğumuz entegre tesisi, tekstil fabrikası yapacak yatırımcılarımız var. Bunlar tamamlanınca çok büyük yatırımlar ve istihdam alanları oluşacak. Bugün Fatsa OSB eliyle Fatsa ekonomisine aylık 40 milyon TL’lik bir sıcak para akışı sağlanacak. Kamulaştırmalar bitince 15 bin kişilik istihdam ve yaklaşık aylık 100 bin TL’lik sıcak para akışı sağlanacak. Her işletmemizin cirosu 2-3 kat artacak. Fatsa OSB’si çevre ilçelerle birlikte bölgeye hitap ediyor. Bölge siyasetçilerimizin en temel hedefi OSB’ler olmalı. OSB’leri büyütmemiz, yatırımlarla arttırmamız ve istihdam alanları oluşturmamız gerekir. Ordu’da tersine göçü başlatmamız lazım. Bunun yolu da OSB’lerden geçiyor.

Karataş: Fatsa OSB’nin yollarının yapılması için bizden para talep edildi

Vatandaşlar Fatsa OSB’nin yollarından şikayetçi. Fatsa OSB’nin yollarına hangi kurum bakıyor?

Fatsa OSB’ye bu yol yakışmıyor. Biz tüm kamu kurumlarıyla bir takım gibi değerlendiriyoruz. Biz yatırımcıyı getiriyoruz. Diğer taraftan yerel yönetim de yapacağı altyapı ve üst yapısıyla üstüne düşen görevi yapacak ki yatırımcı mutlu olacak. Fatsa OSB ne yazık ki istihdamıyla, yaptığı yatırımlarıyla, ülke ekonomisine katkılarıyla ve de ödediği vergilerden Büyükşehir’in ve ilçe belediyesinin aldığı payı ortaya koyarken o yolu yapacak kurumların üstüne düşen vazifeyi yapmaması bizi üzüyor. Bin 400 metrelik yol ve içerisindeki asfalt. Büyükşehir Belediye Başkanımız ve Bölge milletvekillerimiz geldiler ve bu eksikliği gördüler. Her gelen sorunu anlıyor ama çözüm üretemiyor. Yolun yapılması için Büyükşehir bizden ücret talep etti. Altınordu’nun OSB’sinin yolları çok güzel yapıldı ve ücret talep edilmedi. Fatsa OSB’den yolların yapılması için para talep edilmesi beni üzdü. OSB olarak suyun tonuna Samsun OSB’den fazla para ödüyoruz. Ben bunu ilgili mercilere aktardım.  Su soruna yaşanmayan bu bölgede neden diğer yerlerin iki katı para ödüyoruz.

Fatsa TSO’nun paydaşlığında DOKA aracılığıyla hazırlanan TEKSTİLPARK projesinden bahsedebilir misiniz?

Çatalpınar ve Çamaş Belediyeleri ile birlikte Fatsa Ticaret ve Sanayi Odası'nın paydaşlığında Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı aracılığı ile hazırlanan TEKSTİPARK Projesi'nin protokolü 8 Haziran 2022 tarihinde Ordu Valiliği'nde imzalandı. Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı desteğiyle gerçekleşecek olan ve Çatalpınar ve Çamaş ilçelerimizin tam ortasında bölgeye 200 kişilik bir istihdam sağlayacak. TEKSTİLPARK projemizin toplam bütçesi 7 milyon 500 bin TL DOKA tarafından bunun 6 milyon 750 bin TL'si karşılanacak. Zamanla büyüyecek istihdam sayısı da artacak inşallah. Bölge halkımız adına emeği geçenlere teşekkür ediyorum.

Teşekkür Ederiz.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar