Mobilya sektöründe kayıt dışılık

Ordu Marangozlar, Mobilyacılar Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Sefa Duran, “Ordu Marangozlar, Mobilyacılar Esnaf ve Sanatkârları olarak en büyük sıkıntılarımızdan birisi “kayıt dışı” çalışanlardır.” dedi.

info@karadenizekonomi.com / 17.04.2024

Mobilya sektöründe kayıt dışılık

 

Başkan Duran yaptığı açıklamada; “Vergi mükellefi olan, oda kaydı olan, iş yeri kirası ödeyen, yanında işçi çalıştıran, SGK’ sını ödeyen insanlara, işverenlere ortak olanlar var. Bu kişiler iş yeri olmadan, hiçbir vergi kaydı olmadan,  tamamen kayıt dışı çalışmaktadırlar. Biz bunlara karşıyız. Örneğin; bir vatandaş bir mutfak yaptıracak. Bir türlü kayıt dışı çalışan birine ulaşıyor. Kayıt dışı çalışan bu kişi gidiyor fason kesimciye mutfağı kestiriyor. Atıyor arabasına inşaatta işi toplayıp montajını yapıyor. Tamamen kayıtsız para kazanıyor. Karda olduğunu sanan müşteri de gelecekte hiçbir muhatap bulamayacağı garantisiz bir iş yaptırmış oluyor. Bu durumda hem vergi mükellefi ve oda kaydı olan, iş yeri olan, birçok kişi çalıştıran esnaflar ve vatandaş mağdur olmaktadır. Bunun çözümü çok da zor değil. Fabrikalarda malzemelerin fiyatı nasıl barkodluysa, çıkışı nasıl o şekilde yapılıyor ve kayıt altına alınıyorsa;  malzemecilerin de, satıcıların da bu şekilde barkodlu sisteme geçmesi gerekmektedir.  Böylece kayıt dışı çalışanlar büyük oranda engellenmiş olacaktır. Bunun yanında mobilya sektörü için “Mesleki Yeterlilik Belgesi”nin şart koşulması da sektöre katkı sağlayacaktır. Sizin aracılığınızla vatandaşlarımıza da sesleniyorum. Daha duyarlı olsunlar ve asla kayıt dışı çalışanlara iş yaptırmasınlar. Bu hem ülkemiz adına hem de kendi bütçeleri adına zorunluluktur. Başta ucuz gibi görünen işlerde gelecekte doğabilecek sorunların habercisidir. Meslek odamıza da sık sık böyle mağduriyet yaşamış vatandaşlar gelmektedir. Kayıt altında olan, iş yeri olan, istihdam olanağı sağlayan firmaların kolay kolay yanlış yapamayacağı bilinmelidir.  Ülkemizin geleceği, sektörün devamlılığının sağlanması, kayıtlı istihdamın artması ve vatandaşların mağdur olmaması için “kayıt dışı” çalışanların engellenmesi bir zorunluluktur.” Dedi.

 

 

 

 

 

 

 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar