Yılmaz: Bu kentin insanı bir sandalyeye iki kişi oturmak zorunda bırakılmıştır

Ordu’da istifa getiren yeni nazım imar planı hakkında açıklama yapan Şehir Plancısı Birol Yılmaz, “Yeni imar planı şehirde her türlü sosyal ve teknik altyapı alanının yetersiz kalmasına neden olacak. Bunun anlamı şu, bu kentin insanı bir sandalyeye iki kişi oturmak zorunda bırakılmıştır” diyerek plana itiraz ettiklerini açıkladı.

info@karadenizekonomi.com / 27.06.2022

Yılmaz: Bu kentin insanı bir sandalyeye iki kişi oturmak zorunda bırakılmıştır

1/5000 ölçekli nazım imar planı Büyükşehir Belediyesi tarafından geçtiğimiz yaz aylarında onaylanarak yürürlüğe girmişti. Ancak yeni imar planına birçok kesimden itirazlar geldi. Hatta son dönemde yeni imar planında itirazlarının dikkate alınmadığına dikkat çeken Ordu Müteahhitler Birliği Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Kadem Adalı, kurucuları arasında da bulunduğu derneğin yönetim kurulu başkanlığından istifa ettiğini açıkladı.

“Bu şehri bilen insanlar tarafından, bu şehrin geleceğine yön verecek yeni bir plan olması gerekir. Yeniden düzenlenmesi gerekir” diyen Şehir Plancısı Birol Yılmaz, bir çok problemin bulunduğu 2016 revize imar planının mahkeme tarafından iptal edildiğini ancak yerine yapılan son imar planının eski aksaklıkları içerdiğini belirtti.

2016 imar planının neden iptal edildiğini açıklayan Yılmaz, “2016 imar planı bildiğiniz üzere mahkeme kararı ile iptal edilen bir imar planı. Pek çok problemi olan bir karardı. Başta özel proje alanı olarak adlandırılıp özel imar düzenlemeleri getirilen alanlar olmak üzere üst ölçekli plan kararlarına uyumsuzluk, planlama sürecindeki kurum görüşlerinin eksikliği gibi gerekçelerle şehircilik ilkeleri planlama prensipleri ve kamu yararına aykırı bulunduğu için iptal edilmişti” dedi.

 

“Taleplerimizin tamamına yakını dikkate alınmadı”

Yeni imar planına askı süreci içerisinde Mimarlar Odası ve Ordu Barosu ile birlikte 12 maddeden oluşan bir itiraz dilekçesi sunduklarını hatırlatan Yılmaz, “Kısaca itiraz gerekçelerimiz de şunlardı;  parsel ve ada bazlı özel uygulamaların yapılmaması, kıyı kanununa aykırı plan kararlarından vazgeçilmesi, Durugöl’de stadyumun yanındaki arazinin yeşil alana dönüştürülüp tekrar kamulaştırılarak kente kazandırılması, kamuya ait arazilerin satışa konu edilecek şekilde ticari kulanım amaçlı planlanmaması, Onlarca yıldır yeşil alan olan alanların iskana açılmaması, Botanik parkın eski haline yani rekreasyon alanına dönüştürülmesi gibi hususlarda düzeltmeler talep ettik. Maalesef taleplerimizin tamamına yakını dikkate alınmadı ve reddedildi. Bu noktada mimarlar odası ile birlikte bizde nazım imar planına yürütmeyi durdurma istemli iptal davası açmak zorunda kaldık” diyerek açıkladı.

 

“Yapı yoğunluğu eskiye göre iki kat arttırıldı”

Yapı yoğunluğunun eski plana göre iki kat arttırıldığını belirten Yılmaz, “Akyazı sahilinde kıyı kanununa aykırı plan kararları ile 7 katlı otel izni verilmiş, diğer otel alanlarının emsal ve katları arttırıldı. Mahkeme kararı ile iptal edilen plandaki yapılaşma kararları ile kıyaslandığında neredeyse yapı yoğunluğu 2 kata yakın arttırılmış. Bu da artan nüfusa hizmet edecek her türlü sosyal ve teknik altyapı alanının yetersiz kalmasına neden olacak. Bunun anlamı şu, bu kentin insanı bir sandalyeye iki kişi oturmak zorunda bırakılmıştır” açıklamalarında bulundu.

 

“Eski aksaklıkların tamamı yeni planda da devam ediyor”

Yeni yapılan planla eski planın kıyaslandığında eski plandaki aksaklıkların tamamının yeni planda da devam ettiğini söyleyen Yılmaz, toplantılarda fikirlerini beyan ettiklerini ancak hiçbir görüşlerinin dikkate alınmadığını vurguladı. Yılmaz, “Büyükşehir Belediyesi bu kentin planını yaparken, bu kentin hafızası olan hiç kimsenin sözünün dinlenmedi, daha öncesinde bu şehrin hiç imar planı olmamış gibi, sıfırdan Konya ovasına plan yapılıyormuş gibi bir plan yapıldı” dedi.

 

SONER ÖZDEMİR

KARADENİZ EKONOMİ

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar