Bir bakışta Amasya ekonomisi

8 bin 500 yıllık bir tarihe sahip olan Amasya ekonomisinde toplam gelirin yüzde 40’ını tarımsal üretim, yüzde 20’sini ise turizm oluşturuyor. Coğrafya atası, Strabon bu toprakların yetiştirdiği bir isim. Burada eğitim alan 14 şehzadenin 7’si Osmanlıya padişahlık yapmış. Mustafa Kemal Atatürk’ün kaleme aldığı Amasya Genelgesi de buradan kurtuluş mücadelesine dönüşmüş. Harşena Dağı ve Pontus Kral Kaya Mezarları ile UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan Amasya’da Ferhat ile Şirin’in aşkının izlerini sürmek de mümkün.

info@karadenizekonomi.com / 27.08.2021

Bir bakışta Amasya ekonomisi

Amasya Ticaret ve Sanayi Odası’nın başarılı başkanı Murat Kırlangıç, 2 bin 650 üyeli bir kuruluşun başında yer alan bir isim olarak kentin vizyonunun gelişimine katkı sağlamak için durmadan çalışıyor. Bu çabaları karşılıksız da kalmıyor ki; dünyaca ünlü hamburger markası Burger King'in köfteleri Amasya'dan. Yeni açılan Taşova OSB ile birlikte Amasya’da sayıları 5’e ulaşan Organize Sanayi Bölgeleri içinde bir de Besi OSB’nin yer alması kentin hayvancılığa verdiği önemin de göstergesi sayılabilir. Suluova İlçesi’ndeki Besi OSB’de var olan 37 parsel üzerine kurulu 25 işletmede 600’e yakın istihdam sağlanması da önemli bir ayrıntı. Amasya ekonomisine katkı sunan pek çok “kalburüstü” işletmeye ev sahipliği yapmalarına karşın bu markaların merkez adreslerinin İstanbul olması nedeniyle ihracattan istediği kadar pay alamayan Amasya aslında 300 milyon dolar düzeyinde bir ihracat kapasitesine sahip. Mermerciler ciddi bir potansiyel oluşturuyor, Türkiye'de üretilen ankastrelerin yarısı Amasya'da yapılıyor ve 80 ülkeye ihraç ediliyor. Ayrıca savunma sanayiinde de elini güçlendirmek üzere olan bir kent Amasya. Türkiye'de ilk yerli led ekran üretimi yapan firma da Amasya'da. İşte bu nedenle ki işsizlikte ülke ortalamasından çok daha aşağıdalar.  Coğrafi işaretli ürün sayısını da hızla çoğaltmak isteyen Amasyalılar, sayısı 4 olan tescilli ürünlerini 8’e çıkartmak için uğraşırlarken çiçek bamyası, misket elması, Merzifon keşkeği ile gastronomi turizme de değer katmayı hedefliyor. 2008 yılında kurulan Amasya Üniversitesi’nin şu anda 18 bin olan kapasitesinin yanına bir de 15'inci Piyade Eğitim Tugay Komutanlığı’nın kapasitesini de eklerseniz Amasya ekonomisinin evrildiği noktayı çok daha net anlayabilirsiniz.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar