Artan maliyetler karşısında balıkçılar da isyanda: Teknelerimizi karaya çektik!

1 Eylül balıkçılık yasağının kalkması ile birlikte müsilaj, ÖTV gibi birçok olumsuzluk yaşayan balıkçılılar şimdi de hızla artan maliyetler karşısında kötü günler geçiriyor. Denizlerdeki balığın Gürcistan bölgelerine kaçtığını söyleyen Başkan Mutlu, “Denizlerde balık yok olsa da fark etmez bu maliyetlerle balıkçıların teknelerini suya indirme şansları yok” dedi.

info@karadenizekonomi.com / 27.12.2021

Artan maliyetler karşısında balıkçılar da isyanda: Teknelerimizi karaya çektik!

Av sezonunun 1 Eylül'de başlamasıyla palamut ve hamsi avına yoğunlaşan balıkçılar, artan maliyetler ve düzensiz avlanma nedeniyle teknelerini karaya çekti. Endüstriyel balıkçılık yapılan büyük gırgır tekneleri de limana demirlenerek tayfalarına izin verildi. Mazottaki fiyat artışının da etkilediği balıkçılar, avlanmayınca tezgahlar da boş kaldı. Az sayıda bulunan hamsinin kilogram fiyatı, 50 TL'ye kadar yükseldi. Yaşanan süreçle ilgili değerlendirmelerde bulunan Doğu Karadeniz Su Ürünleri Kooperatifi Bölge Birliği Başkanı Ahmet Mutlu, artan maliyetlerle beraber balıkçıların çok zor durumda olduğunu belirterek şunları söyledi,’’ Devlet destekleriyle 11 lira olan mazotu 5-6 liraya alabiliyorduk. Sadece mazot fiyatı değil diğer tüm ürünlerde ciddi artışlar var. Kutu fiyatları 6-7 TL’den 15 TL’ye kadar yükseldi. Halat, kurşun bunların hepsi dolara endeksli ürünler. Ağlarımız tamamen yurt dışına bağlı. Dolar yükselince bu ürünlerde artıyor. Bu masrafların altından balıkçının çıkması mümkün değil. Teknelerimizin yüzde 90’ı bağlandı. Balık yok, olsa da avlayacak durumuz yok. Geçtiğimiz senelerde de ufak tefek krizlerde oluyordu fakat böylesi büyük kriz daha önce hiç yaşanmadı’’ şeklinde konuştu.

Akdeniz’deki balıkçılarda Karadeniz’e geldi!

Karadeniz'de deniz suyu sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle hamsinin soğuk sulara yöneldiğini belirten Samsun Su Ürünleri Kooperatifleri Birliği Başkanı Atıf Malkoç ‘Hamsi açıkta soğuk sulara gitti. Bu sene Karadeniz çok sıcak balıklar göçünü çok erken tamamlıyor. Eskiden hamsi günde 5 mil giderdi, şimdi 50 mil gidiyor. Deniz suyu sıcaklığı 10 yıl öncesine göre 5-6 derece arttı. Sıcaklık 8 derece olması gerekirken şimdi 14 derecelerde’’ diye konuştu. Akdenizli balıkçı teknelerinin de Karadeniz'e geldiğini ve Karadeniz'in bu kadar balıkçıyı kaldıramayacağını vurgulayan Malkoç "Marmara da Karadeniz'e geliyor. Karadeniz'deki balık stoku bir ayda çok hızlı eridi. Deniz suyu sıcak, bu kadar motor gürültüsüyle balık kaçıyor, terk ediyor sahalarımızı. Hamsinin bir süre daha az da olsa avlanacak. Balıkçılar şu an çaça ve istavrit avlıyor. İstavrit bol, kasası 150 lira. Balığı koyduğumuz boş kutusu 17 lira. İstavrit tezgahlarda 10-15 lira." diye konuştu.

Zonguldak’ta sezon kapandı

Zonguldak'ta balıkçılar, olumsuz hava şartları ve bilinçsiz avlanma nedeniyle yaşadıkları sıkıntıya mazottaki fiyat artışı da eklenince balıkçıların kimi teknelerini limana demirlediler kimi ise kayıklarını karaya çıkararak sezonu erken kapattı. Kozlu Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Ergün Kayhan, ‘’Son 10 yılın en kötü balıkçılık sezonunu geçirmekteyiz. 15 Nisan'da bitecek olan sezonu maalesef aralık ayında neredeyse kapattık. Denizlerdeki balık azlığı ve mazot fiyatlarındaki artış nedeniyle teknelerle balık aramakta zorlandık ve bu nedenle teknelerimizi karaya çıkardık. Limanımızda ayrıca iki endüstriyel balıkçımız kontak kapattı. Denizde balık aramak da külfet oluyor. Artık bir dahaki sezona bıraktık umudumuzu. İstediğimiz ÖTV'siz mazotun istenilen ölçüde balıkçıya verilmesidir. Maalesef ÖTV'siz mazot da normal mazota yaklaştı” diye konuştu.

HALİL YILMAZER / KARADENİZ EKONOMİ

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar