CANİK, kadın istihdamında da öncü

8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla açıklama yapan CANiK ateşli silah markası ile tanınan Samsun Yurt Savunma Dış Ticaret Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Didem Aral, “5 yıllık stratejik hedeflerimizde kadın çalışan oranımızın artırılması için İnsan Kaynakları politikamıza değer katmaktayız” dedi.

info@karadenizekonomi.com / 7.03.2022

CANİK, kadın istihdamında da öncü

CANiK her alanda olduğu gibi kadın istihdamı konusunda da sektörde en yüksek farkındalık seviyesine sahip şirketlerinden biri konumunda. CANİK’in gerek idari gerek teknik kadrolarında kadın çalışanları, şirkette çeşitli yönetimsel roller alıyor. CANİK’te ayrıca orta ve üst düzey pozisyonlarda kadın çalışan oranı ise yüzde 35.

Savunma sanayinde yönetim kurulunda kadın olan ender savunma şirketlerinden biri ve öncü olduklarını söyleyen Didem Aral, “Şirketimiz birçok sektörde hizmet vermektedir. Tüm sektörlerde çalışan sayımız 655 kişidir. İstihdamın yoğun olduğu sektörümüz talaşlı imalatın yapıldığı metal sektörüdür. Ülke genelinde talaşlı imalatta kadın istihdamı %1-2 oranındadır. Şirketimiz genelinde çalışan kadın oranımız %10’dur” dedi.

Kadın çalışanlarına kariyer eşitliği sunuyor

Kadın istihdamında fırsat eşitliği sunduklarını da ifade eden Didem Aral, “Şirket olarak seçme yerleştirme sürecinden itibaren çalışanlarımıza tüm kariyerinde eşitliği sunmaktayız. 5 yıllık stratejik hedeflerimizde kadın çalışan oranımızın artırılması için İnsan Kaynakları politikamıza değer katmaktayız. Tüm kadrolarımız hem kadın hem de erkek çalışanlara açıktır. Bununla birlikte özellikle mühendislik, laboratuvar, BT ve finans bölümlerinde kadın çalışanlarımızın daha fazla olduğunu görüyoruz” açıklamasında bulundu.             

Kadın istihdamını her geçen yıl artırdıklarını da sözlerine ekleyen Didem Aral, “5 yıl önce toplam çalışan sayımız 290 kişi iken kadın çalışan oranımız yüzde 2 idi. Şu an bu oran yüzde 10’a çıkmış ve kadın çalışan sayımızda 100’de 1000 artmıştır. Bildiğiniz gibi, Bilgi teknoloji ve robotik teknoloji sistemleri üzerine büyük yatırımlarımız var.  Bu teknolojik sistemlerin çalışma alanlarında rol alacak kadın çalışan sayısı oldukça fazla. Bu açıdan bakıldığında seçme yerleştirme sürecimizde kadın istihdamına verdiğimiz önem nedeniyle önümüzdeki 2-3 yıl içinde kadın çalışan sayımızı iki katına çıkarmayı hedefliyoruz. Bu stratejiyle birlikte kadın istihdam sayımızdaki artışı da ERP sistemlerinde yıllık olarak izliyor ve ölçümlüyoruz” dedi.

Kadın çalışanlarına sağlık avantajları sunuyor

Kadın çalışanlara karşı hiçbir ayrım yapmadan fırsat eşitliği sunduklarını söyleyen Didem Aral, “Kadın çalışanlarımıza sağladığımız sağlık faydalarını önemsiyoruz. Özellikle hamilelik dönemlerinde kendileri için, ebeveynlik dönemlerinde ise hem kendileri hem de çocukları için özel sağlık avantajları sunmaktayız. SYS ve tüm iştiraklerimizde eşitlik etik değerlerimizin en başında gelmektedir. Ücret politikamızda da bu değeri yansıtarak hiçbir ayrım yapmadan liyakat önceliğiyle ücret sistemimizi uygulamaktayız. Bu eşitlik değerini taşıyan ücret sistemimiz şirketimizin kuruluşundan itibaren benimsenerek tüm iştiraklerimizde uygulanmaya devam etmektedir.

Öncelikle eğitimde fırsat eşitliğinin sağlanarak aktif iş gücünün tüm sektörlere katkı sağlayacak yeteneklere sahip olması sağlanmalıdır. Bu eşitlik sağlandıktan sonra işverenler bu eşitliği seçme yerleştirme sürecinde uygulaması ile iş dünyasında sürdürülebilir eşitlik dengesi zamanla kurulmuş olacaktır. İlgili STK’lara destek vererek sosyal sorumluluğumuzu taşımaktayız. Ayrıca kurumsal sosyal sorumluluk kulübümüzün vizyonunda öncelikle cinsiyetler arası fırsat eşitliği konusunda projeleri yer almaktadır” ifadelerini kullandı.

 

E-ticaret ayağı ile marka değerini arttıracak

“Samsun Yurt Savunma, 2021 yılında bir önceki yıla göre yüzde 60 oranında büyümüştür. ABD pazar payını yüzde 5 artırmıştır. Bir önceki yıl dünya genelinden ABD’ye ihracatta dünya 4’üncüsü iken 2021 yılında bir sıra yükselerek 3’üncü olmuştur” diyen Didem Aral, 2022 hedeflerini de açıklayarak, “2021 itibarı ile ciddi bir dijitalleşme sürecine girdik. Bu süreç kademeli olarak 2022’de tamamlanarak CANiK APP, CANiK SMART ve CANiK TECH’i hayata geçirmemize imkan tanıyacaktır. Şirket alt yapımızın ve markalarımızın kazanacağı bu yeni imkanlar ile global piyasalarda daha etkin pazarlama faaliyetleri icra ederek, marka katma değerimizi artıracağız. E-ticaret ayağımızı tüm dünyaya kademeli olarak açacağımızı da buradan duyurabiliriz.

Mevcut yatırımlarımıza yenilerini ekleyerek sektörümüzün ihracat faaliyetlerine nitelikli bir değer kazandırmayı, istihdamını artırmayı, dolayısıyla ekonomimize katma değer sağlamayı sürdüreceğiz. CANiK USA, uzun vadeli yatırımlarımızdan birini oluşturuyor. Miami’deki tesisimizdeki yaklaşık 25 milyon dolarlık yatırımlarımızı 2022’de tamamlayarak kapasitemizi 450 binden 700 bin adede ulaştıracağız. Türkiye’deki toplam 13 milyon dolarlık akademi yatırımımızı da 2 yıl içinde olgunlaştıracağız. Önümüzdeki 5 yıl içinde tamamlayacağımız büyük ölçekli yatırımımızla tüm tesislerimizi aynı çatı altında buluşturarak birimler arası entegrasyonunu tamamlayıp, daha verimli bir üretim gücüne kavuşmayı hedefliyoruz” dedi.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar