Fındığa alternatif ürün ‘Safran’

Düzce’de kozmetik, ilaç ve gıda gibi birçok alanda kullanılan ve ‘mucize bitki’ olarak adlandırılan Safran yetiştiriciliği yapan Gündoğdu, bölgedeki çiftçilere örnek oluyor.

info@karadenizekonomi.com / 28.10.2020

Fındığa alternatif ürün ‘Safran’

Kozmetik, ilaç ve gıda gibi birçok alanda kullanılan ve ‘mucize bitki’ olarak adlandırılan Safran bitkisinin Düzce’de yetiştiriciliğini yapan çiftçi Selami Gündoğdu, iki yıl önce 2,5 dönümlük tarlaya safran ekerek yaklaşık 1 kilogram ürün aldı. Safranın kilogramı ise 40 liradan alıcı buluyor.

‘’80 bin çiçekten yarım kilo üretiliyor’’

80 bin çiçekten sadece yarım kilogram üretilebilen ve kilogramı 30 ile 40 bin arasında alıcı bulan safranı yetiştiren çiftçi Gündoğdu, ‘’Fındığa alternatif ürün yetiştirmek için harekete geçerek tıbbi aromatik bitki olan safranı ekmeye karar verdim. Safranbolu’ya giderek ekim yerlerini inceledim ve bizim buradaki toptan bir farkı olmadığını gördüm. Geçen yıl ilk ekimi gerçekleştirdim, şu an hasadın ikinci yılı. Hava şartları nedeniyle hasat düşük ama güneş açtıkça devam ederek hasadı günden güne çoğaltacağız’’ diye konuştu.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar