49 yıllık ustadan Giresun’un meşhur tatlısı, baklavayı bile solda bıraktı

Giresun’da 49 yıllık usta tarafından fındık kullanılarak yapılan bu lezzet baklavayı bile solda bıraktı. Özellikle ramazan ayında davet sofralarının vazgeçilmezi olan lezzet, Türkiye’nin her yerine satılıyor…

info@karadenizekonomi.com / 21.03.2024

49 yıllık ustadan Giresun’un meşhur tatlısı, baklavayı bile solda bıraktı

 

Üretimi Giresun’da yapılan ve tombul fındıkla lezzeti artırılan sütlü kadayıf ile coğrafi işaret tescilli fındık ezmeli kadayıf tatlısı ramazan ayında da damakları şenlendiriyor. Giresun’da 12 ay boyunca üretilen tatlı, yaz aylarında turistler ile gurbetçilerin, ramazanda ise yöre halkının yoğun ilgisiyle karşılaşıyor.

 

2021 YILINDA TESCİLLENDİ

Kadayıf ile fındık ezmesinin yoğurularak kıvam verilmesiyle üretilen fındık ezmeli kadayıf tatlısı, Giresun Ticaret ve Sanayi Odası tarafından yapılan başvurunun ardından 2021 yılında Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillendi.

49 YILDIR DEDE MESLEĞİNİ SÜRDÜRÜYOR

Giresun’da 49 yıldır kadayıf ustalığı yapan Ömer Patar, dede mesleğine devam ettiğini belirtti. Mesleği babasının öğrettiğini söyleyen 65 yaşındaki Patar, neredeyse çeyrek asırdır yaptığı işini çok sevdiğini de aktardı.

Ürettikleri kadayıf tatlısının gerek tadı gerek kıvamı ile diğer kadayıflardan ayrıldığını söyleyen Patar, "Her iki tatlıyı da yapan usta çok yok. Aynı tadı tutturmak çok zor, Giresun dışında da tezgahlarda bu tatlılardan bulabilirsiniz ama aynı lezzette olmaz." dedi.

RAMAZAN AYINDA SATIŞLAR 4 KATINA ÇIKIYOR

Fındık ezmeli kadayıfa olan rağbetin son 10 yıldır daha çok arttığını dile getiren Patar, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Fındık ezmeli kadayıf tatlısı, fındık ezmesi ile kadayıf yoğurulup harmanlanıp bir gün dinlendirildikten sonra müşteriye servis ediliyor. Fındık ezmesi, süt ve kadayıfın birbiriyle kaynaşmasından dolayı bu lezzet ortaya çıkıyor. İstanbul, Mersin ve İzmir gibi şehirlerden isteyenler çok oluyor, kargo biraz sıkıntı oluyor biz de uçakla gönderiyoruz."

Patar, ramazan ayında ise satışların 4 katına çıktığını ve bu yüzden ramazanda tam kapasiteye çıkardıkları bilgisini de verdi.

“ÇAYIN YANINDA BOLCA TÜKETİYORUZ”

Tatlıyı ramazan sofralarından eksik etmediklerini, özellikle sütlü ve fındıklı kadayıfı diğer tatlılardan daha çok sevdiğini söyleyen Ergün Aslan ise şöyle konuştu:

"Biraz daha hafif bir tatlı. Diğer kadayıf tatlıları biraz ağır geliyor, pek tüketemedim. Bu ayrı bir lezzet, konuşarak anlatılmaz, mutlaka tadılmalı. Ramazanda iki günde bir kez çayın yanında bolca tüketiyoruz. Sütlü, tereyağlı olması, üzerindeki fındığı her şeyi kıvamında yani gerçekten keyifle yiyorsunuz."

Aslan, fındık ezmeli kadayıf tatlısının ise çok farklı bir lezzet olduğuna işaret ederek, "Sanki fındığı dolu dolu ağzına atıp tüketiyorsun. Mutlaka herkesin denemesi gerekir."

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar