Güneysu: “Sigortalılık bilinci arttı!”

İş sağlığı güvenliği ve işsizlik ödeneği gibi avantajlardan dolayı ülkemizde sigortalılık bilinci eskiye nazaran daha da arttı. Teknoloji çağının bilgiye erişimini kolaylaştırmasıyla birlikte vatandaşlar da haklarını bilerek sigortasız çalışmak istemiyorlar.

info@karadenizekonomi.com / 13.04.2022

Güneysu: “Sigortalılık bilinci arttı!”

Eskiye nazaran sigorta bilincinin arttığını söyleyen Mali Müşavir Alper Güneysu ile 7-13 Nisan Sağlık ve Sosyal Güvenlik Haftası nedeniyle sağlık ve sosyal güvenlik hakkında konuştuk.

Gayri resmi rakamların istatistiğinin tutulamayacağını belirten Alper Güneysu, Türkiye’deki sigortasız işçi sayısının bilinemeyeceğini ancak eskiye nazaran sigortasız çalışmanın azaldığını söyledi.

İşverenlerin çoğunun sigortasız işçi çalıştırmak istemediğini belirten Güneysu, “Her şeyden önce insanların eğitim ve kültür seviyesinin yükselmesi ile birlikte, birçok işveren çalıştırdığı işçinin tüm sosyal haklarını alabilmesi adına üzerine düşeni yapmak istiyor. Geri kalan bir kısım işveren ise yarın öbür gün sigortasız çalıştırdığı işçiyle sorun yaşamak istemiyor. Çünkü artık devir değişti. Bilgiye erişmek artık çok kolay. Teknoloji çağındayız herkesin elinde telefon var. Bilgiye erişmek kolaylaştığı için insanlar daha fazla haklarının bilincinde. Bir gün işçi, işvereniyle sorun yaşadığında işverenini sigortasız çalıştırdığı için mahkemeye verebiliyor. Suç duyurusunda bulunabiliyor” dedi.

 

“Devletin denetimi arttı”

Devletin denetim ve kontrollerinin de arttığına dikkat çeken Güneysu, “Bununla birlikte devletin denetim ve kontrol mekanizmaları da arttı. Örnek veriyorum daha 1 ay önce AVM’lerde ve mağazalarda SGK müfettiş ve denetmenleri sigortasız çalışan tespiti yaptılar. Ve bunun cezaları çok ağır. Dolayısıyla işverenler sigortasız işçi çalıştırmaktan imtina ediyorlar. Bugün Türkiye'de 24 milyon 800 bin sigortalı çalışan bulunmaktadır. Bunlardan  4-A kapsamında olan 16 milyon 271 bin kişi, yani işçi kesimi diyebiliriz. Bunun da büyük çoğunluğunu asgari ücretliler teşkil ediyor. Ülkemizde bulunan yaklaşık 16,5 milyon sigortalı çalışanın bulunduğu bu sistemde halen kayıp kaçakların yada sorunların olması son derece muhtemeldir” diyerek açıkladı.

 

“İşçi sigortasının ödenmesini istiyor”

İnsanların kısa süreli sigortasız çalışsa bile emekli olabilmek için sigortalı işe girmek istediklerini belirten Güneysu, “İnsanlar işsiz kalınca sigortasız belli bir süre çalışıyor ama sonra olmuyor. Her şeyden önce insanların sağlık hizmetlerinden yararlanabilesinin en önemli adımı sigortalı bir işte çalışabilmek. Bununla birlikte hepimiz yaşlandığımız zaman huzurlu bir hayat sürmek için uğraşıyoruz” ifadelerini kullandı.

Son 20 yılda çok ciddi çalışmalar yapıldığını da söyleyen Güneysu, “İşçiler işsiz kaldıktan sonra, hayatını devam ettirebilmek için belli bir süre işsizlik kurumundan işsizlik ödeneği alıyorlar. İŞKUR “İşbaşı Eğitim Programı” ile birlikte hem işverenlere destek olmakta hem de istihdama katkı sağlamaya devam etmektedir. Yine devletin farklı teşvikleri ile birlikte özellikle kadınlar ve 18 – 29 yaş arası gençler için farklı teşvik uygulamaları olmakla birlikte bu teşvikler genellikle ilave istihdam yapılması durumunda uygulanmaktadır” açıklamalarında bulundu.

 

YAREN KAYA

KARADENİZ EKONOMİ

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar