Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça’dan ekonomi bakanına çağrı

Türkiye’de yaşanan enflasyonun fiyatları baskılamakla düzelmeyeceğini söyleyen Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’ye çağrıda bulunarak tarımda ve gıdada girdi maliyetlerinin aşağıya çekilmesi gerektiğini vurguladı.

info@karadenizekonomi.com / 30.05.2022

Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça’dan ekonomi bakanına çağrı

Sürdürülebilir bir tarım için girdi maliyetlerine çözüm bulunmasını isteyen Başkan Akça, “Enflasyon, fiyatları baskılamakla, üreticinin geçimi için ürettiği ürünlerini ucuza satmakla aşağıya çekilemez, bu yöntem sadece geçici bir rahatlama sağlayabilir. Üretimin sürdürülebilir olmasıyla, üreticinin ürettiği üründen geçimini sağlayacak parayı kazanmasıyla, üreticinin girdi maliyetlerinin aşağıya çekilmesiyle olur” diyerek Bakan Nebati’den girdi maliyetlerinin aşağıya çekilmesini istedi.

 

“Geçici önlemlerle sorunlar çözülmez”

“Üretici birliklerini topluyor, ürettiğiniz ürünlerin fiyatlarını aşağıda tutun, fiyat artırmayın gibi geçici önlemlerle hem üreticiyi üretemez hale getiriyor, hem de ülkenin gıda güvenliğini ve gıda arzını sıkıntıya sokacak uygulamaları hayata geçirmeye çalışıyorsunuz” diyen Başkan Akça, şu açıklamada bulundu:

“Bitkisel üretimde gübre, mazot, sulamada kullanılan elektrik fiyatlarını ve tohum fiyatlarını makul seviyelere çekmezseniz ve hayvansal üretimde yem maliyetlerinin yükselişini önleyemez veya üreticinin girdi maliyetlerini sübvanse etmezseniz üretilen ürünü ne kadar ucuz sattırırsanız sattırın üreticiyi tarlasında, serasında, bağında, bahçesinde, ahırında ve kümesinde tutamaz üretimin devamını sağlayamazsınız.

Ayrıca yine örnek verecek olursak çiğ süt fiyatlarını artırıyor, et fiyatlarını artırıyorsunuz, üretici oh demeye fırsat bulamadan haftada iki kere yem fiyatlarına zam gecikmiyor. İşte bu dengeyi sağlayacak ve bu problemlere çözüm bulacak makamlarda sizler oturuyorsunuz.”

Türkiye’nin dışa bağımlı olmaktan kurtulması için sürdürülebilir bir tarımın şart olduğunu vurgulayan Başkan Akça, bitkisel ve hayvansal üretimdeki sorunları ve sıkıntıların çözülmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

 

MURAT GÜRSOY

KARADENİZ EKONOMİ

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar