İran’dan Ordu İle Giresun’a Yatırım ve Turizm Buluşması

Mehran Grup, Ordu Ticaret ve Sanayi Odası'nda (OTSO) gerçekleştirdiği toplantıda Ordu ve Giresun’un başta turizm olmak üzere yatırım fırsatları ve karşılıklı beklentiler ele alındı.

info@karadenizekonomi.com / 29.12.2023

İran’dan Ordu İle Giresun’a Yatırım ve Turizm Buluşması

Mehran Grup Yönetim Kurulu Başkanı Mehran Mahsafar’ın sunum yaptığı toplantıya, Ordu Vali Yardımcısı Ayhan Durmuş, Ordu Kültür ve Turizm İl Müdürü Uğur Toparlak, OTSO Başkanı Adil Levent Karlıbel, Giresun Genç İş İnsanları Derneği (GİRGENDER) Başkanı Zeliha Ödemiş, DOKA Ordu Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Harun Göçer ve iş insanları katıldı.  

GİRESUN DA KATILDI 

Toplantıda DOKA Ordu Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Harun Göçer, Ordu Kültür ve Turizm İl Müdürü Uğur Toparlak, Giresun Genç İş İnsanları Derneği (GİRGENDER) Başkanı Zeliha Ödemiş birer konuşma yaparak yatırım fırsatlarını değerlendirdi.

YANLIŞ YAPMAZSAK ÖNÜMÜZ AÇIK

OTSO Başkanı Adil Levent Karlıbel ise şu açıklamayı yaptı: "Sizler kabuğunuzu kırmak ve dünyaya açılan pencereyi Türkiye yapmak için elinizden geleni yaparken bizler de dünyadaki ticaretten pay almak için çalışan ülkenin küçük bir bölgesini temsil ediyoruz. Sizler bizim üzerimizden kuzeye, Rusya’ya ve Ukrayna’ya -ki bu savaş bittikten sonra çok büyük pazar var orada- biz de yine sizin üzerinizden sıcak denizlere, körfeze ulaşabiliriz. Ama burada birbirimizi yanıltmadan devam etmemiz çok önemli. Genellikle bu tür ilişkilerde yanlış seçimler, veriler bizleri hata yapmaya yönlendirebilir.

RUSYA HATASI DERS OLMALI

Eğer ilk ilişkilerde doğru taşları doğru yerlerine koyarsak ve herkes birbirine karşı dürüst olursa bu ilişkiler uzun süreli olur ve pazar da kalıcı olur. Biz bu şansımızı özellikle bisküvi ve şekerleme sektöründe, Konya, Karaman, Kayseri merkeziyle Rusya arasında kaybettik. Dev bir pazardır, çok büyük hatalar yapıldı. Oralarda enkazlar kaldı. O dev pazar başka ülkelerine geçti. Bizim size sunabileceğimiz turizm altyapısı var. Sizlerin de mutlu olabileceğiniz bir coğrafya burası. Aynısı denizcilik, balıkçılık sektöründe var yine aynısı ahşap sanayi de var. İlk hatırladığımız bunlar.

BU ODA SİZİN EMRİNİZDE

Eğer sizler burada yatırım yapmaya geldiğinizde hangi konulara eğilmek istiyorsanız o konuda bizden rapor isterseniz bu oda sizin emrinizde. Sizlere gereken çalışmaları yapar ve sunarız. İlk fırsatta da Ordulu iş insanlarını, yatırımcıları oraya getirmek isteriz. Ama önce siz de elinizdeki envanteri bizimle paylaşın. Böylece bu daha kolay olur. Çünkü biz yapacağımızı bilmiyoruz. Siz ne yapacağınızı bilmiyorsunuz.

İLAÇTA GÜÇLÜ OLDUĞUNUZU BİLİYORUZ 

İnşaat sektöre de bizim için size sunabileceğimiz önemli bir birimdir. Birçok İranlı arkadaşım buradan ev aldı, buraya yerleşmek istiyorlar. Eğitimde bizim size sunabileceğimiz özellikli bir yapıdır. Ordu Üniversitesinde çok kısa bir süre sonra mühendislik fakülteleri açılacak. Özellikle Tebriz’den biraya çok fazla talep olduğunu biliyorum. Bunun ötesinde elektronik sanayinde, ilaç hammaddesinde İran’da bir rezerv olduğunu biliyoruz. Bu konuları bizimle paylaşırsanız bizim genç girişimcilerimiz sizinle bu yolu yürümek isterler. Gerisi size ve bize kalmış.” 

İRAN’DAN TÜRKİYE’YE GELEN TURİST VE SERMAYENİN BİR KISMINI ORDU VE GİRESUN’A ÇEKMEK İSTİYORUZ    

Mehran Grup Yönetim Kurulu Başkanı Mehran Mahsafar ise kendisinin Trabzon’da üniversite okuduğunu ve çifte vatandaş olduğunu belertti. İran’ın istatistiklerde her zaman ilk sıralarda yer aldığını ifade eden Mahsafar, “Türkiye’ye gelen turist sayısında İran ilk 5 içinde, Türkiye’ye yapılan yatırım içinde İran, ilk 3 içinde. İran’da Trabzon biliniyor, Rize biliniyor ancak Ordu ve Giresun bilinmiyor. Biz bu tanıtımı sağlamayı amaçlıyoruz. Biz şirket olarak aynı zamanda yatırım danışmanlığı hizmeti de veriyoruz. İran bilindiği üzere 20 yıldır ambargo altında ama bu ambargo bir şekilde aşıldı. Nasıl aşıldı Türkiye gibi ülkelere büyük oranda yatırım yapılarak aşıldı. Biz bu yatırımın getirebildiğimiz kısmını Ordu ve Giresun’a getirmek istiyoruz. Benzer bir toplantıyı Samsun’da  da yaptık. Orada et işleme alanında bir yatırım hayata geçirilecek.” dedi. Haber Merkezi

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar