OTSO Başkanı Servet Şahin: Birileri yeni OSB alanını bin dönüme hapsetmek istiyor

Ordu’nun Karadeniz/Akdeniz Otoyolu ile yeni bir döneme girdiğini söyleyen OTSO Başkanı Servet Şahin; “Yolun bitirilmesine 5-6 kilometrelik bir alan kaldı. 2022’in ilk çeyreğinde tam anlamıyla kullanılmaya başlanacak” dedi. Ordulu yatırımcıların 4 gözle beklediği yeni OSB alanları ile ilgilide konuşan Başkan Şahin; “Birileri yeni OSB alanını bin dönüme hapsetmek istiyor. Çevre yolu üzerinde çok büyük alanlarımız var. Sanayi’yi şehrin dışına çıkartmak gerekiyor” açıklamalarını yaptı.

info@karadenizekonomi.com / 6.12.2021

OTSO Başkanı Servet Şahin: Birileri yeni OSB alanını bin dönüme hapsetmek istiyor

Başkan Şahin, doğalgaz çalışmalarının startını verdi:

‘İhracatçılarımız doğalgaza kavuşacak’

Ordu ve Fatsa’daki OSB’lerin tamamen dolması nedeniyle OSB’lerin genişletilmesi amacıyla Ordu şehir merkezine yapılacak 2. OSB için yıllardır ilerleme kaydedilemedi. 5 yıldır hala aynı noktadayız diyen OTSO Başkanı Servet Şahin; “Ordulu yatırımcılar 4 gözle şehir merkezindeki 2. OSB’yi bekliyor. Birileri yeni OSB alanını bin dönüme hapsetmek istiyor. Çevre yolu üzerinde çok büyük alanlarımız var. Sanayi’yi şehrin dışına çıkartmak gerekiyor” dedi. Ordu Ticaret ve Sanayi Odası (OTSO) Başkanı Servet Şahin ülke ve bölge ekonomisini değerlendirerek Ordu ekonomisinin lokomotifi olan Ulubey Sivas yolu üzerinde yerleşkede bulunan Çamsan Ordu ,Poyraz-Poyraz Fındık, Karimex Fındık, Çebi Fındık, Duran Fındık gibi önemli firmaların doğalgaza kavuşması için de girişim başlattıklarını söyleyerek Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Gülerden sorunun çözümüyle ilgili söz aldığını belirtti. Başkan Şahin aynı zamanda yeni dönemde tekrar aday olup olmayacağı sorularını da yanıtladı.

Ordu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Servet Şahin’in Genel Yayın Yönetmenimiz Murat Gürsoy’a verdiği yanıtlar ise şöyle…

Türkiye’nin şu anki ekonomik konjektörü ile ilgili neler söylemek istersiniz?

Dünya ekonomisinde ve ülke ekonomimizde pandemiyle beraber önemli sıkıntılar yaşandı ve yaşanmaya da devam ediyor. Ülkemiz ekonomisinin dolara bağımlı ekonomiden kurtularak üretim ekonomisine geçme zorunluğu vardır. Dolara bağımlı bir ekonomide olduğumuz sürece her 10 yılda geçmişte olduğu gibi krizler yaşanmaya devam ederiz.  Türkiye artık eski Türkiye değil. Ülkemiz Avrupa’nın tedarikçisi durumunda olan, güçlü bir bankacılık sistemine sahip bir ülkedir. İnanıyorum ki Cumhurbaşkanımızın söylemiş olduğu gibi faizler düşecek. Yatırım ve istikrar ortamı sağlanacak. Dış güçler ekonomimize zarar vermesi üretim ekonomisine geçmemizle son bulacaktır. Güçlü Türkiye’nin bu ekonomik krizden de başarılı bir şekilde çıkacağına inanıyorum.

Yükselen kurlarla ilgi neler söyleyeceksiniz?
Türkiye’de bir kriz var. Bunun aksini iddia etmek mümkün değil. Tüm dünyayı sarmış olan üretim ve gıda krizi bizi de etkiledi. Tarih boyunca salgın hastalıklar süresince hep krizler meydana gelmiştir. Döviz kurlarında anormal oynamalar meydana geldi.  Eylül ayında 8,50 TL civarlarında olan dolar kuru bugün 13,50 TL civarlarında. Bu elbette tedirgin ediyor. Döviz fiyatlarıyla oynayan bir döviz lobisi var. Faiz, döviz ve enflasyon ile mücadele ediliyor. Bugün Ordu bankalarında 8 milyar TL faizde bekletiliyor. Milletin menfaatleri kırmızı çizgimizdir. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan faiz lobisini sonlandırmak istiyor, kendisinin samimiyetine güveniyorum. Fırsat bekleyen ticaret zihniyetimiz var. Tarım ve Orman Bakanlığı’nda ciddi işler düşüyor. Kalite ve fiyat denetimlerinin yapılmadığını düşünüyorum. Birileri bu fiyatları elinde bulunduruyor ve istediği gibi değiştiriyor. Bunun önüne geçilmesi lazım.

Yakın zamanda OTSO olarak Güney Doğu Turnesi gerçekleştirdiniz. Buradan ne gibi kazanımlar edindiniz?

Karadeniz-Akdeniz Otoyolu üzerinde bulunan iller ile ticaretlerimizi geliştirmek istiyoruz. Odamız, Büyükşehir Belediyemiz ve siyasilerimizle bu yolu önemsiyoruz. Direkt olarak 6 ilin üzerinden geçiyor ama dolaylı yoldan 42 tane ili etkiliyor. Bu yol Karadeniz’de üretilen ürünlerin diğer bölgelere ulaşmasını sağlayacak en kısa yoldur. Bu yol ile beraber 7-8 saat içerisinde İskenderun’a ulaşabiliyoruz. Bu yolu değerlendirmemiz gerekiyor. Bu yol üzerinde bir de tren yolu oluşturabilirsek çok büyük kazanımlar elde edebiliriz. Ordu-Giresun arasına da liman talebimiz var. Liman oluşturabilirsek hem Ordu’yu hem de Giresun’u çok daha rahat kalkındırabiliriz. Limanla beraber hem Ordu ve Giresun firmaları hem de Güneydoğu’da faaliyet gösteren firmalar Rusya, Ukrayna, Romanya ve Türki Cumhuriyet pazarlarına rahatlıkla açılacaklardır. Bölgenin kalkınmasına ciddi katkı sağlayacak ve illerimize değer katacaktır. Zengezur Yolu açıldığı zaman Çin’e kadar uzanan bir koridoru oluşturmuş olacağız. Karadeniz’de ürettiğimiz fındık, bal ve kivi gibi ürünleri daha değerli hale getireceğiz. Karadeniz- Akdeniz Otoyolu, Ordu için ne kadar önemliyse diğer 42 şehir içinde o kadar önemlidir.

Gerçekleştirdiğiniz gezilerin ne gibi katkılarını bekliyorsunuz?

Telefonlarla bu ikili görüşmeler yapılabilir evet ama yüz yüze yapılması daha kıymetli. Bu gezilere ben tek başıma karar vermiyorum. Meclis kararıyla almış olduğumuz kararlar. Bugüne kadar bu gezileri yapmayalım diyen bir tane üyemize rastlamadım. İki tane Ur-Ge projemiz vardı, değeri 2 Milyon Euro civarında.  Bir tanesi ihracatı geliştirme projesiydi. Fındık ihracatçılarımızla geziler düzenledik. Yurt dışına çıktık. Ürettiğimiz ürünün pazarlamasını yapmamız gerekiyor. Nasıl yurt dışı gezileri yapıyorsak yurt içi gezileri de yapmamız gerekiyor.  Bu projelerin masraflarının tamamını bakanlıklar karşılıyor. Ticaretle uğraşan üyelerimizin üretim ve satış noktasında yeni birliktelik yapmaları önemli. Sayın Cumhurbaşkanımız her hafta başka bir ülkeye ziyaretler gerçekleştiriyor. İç tüketime ciddi faydaları olacaktır. Bölgemizde üretilen kivinin tamamına İskenderun Ticaret Odası Başkanı talip olduğunu söyledi. Güzel iş birliktelikleri oluşturmuş olacağız.

HAYALİMİZ OLAN YOLA 2022’NİN İLK ÇEYREĞİNDE KAVUŞUYORUZ

Karadeniz/Akdeniz Otoyolu ne zaman aktif hale gelecek?

Henüz asfalt olmayan hala stabilize olan yolun miktarı 6-7 kilometre civarında. Çalışmalar devam ediyor. Bunun yanında iki tane tünel bitti, ışıklandırmaları yapılıyor ve bunları kullanıyoruz aslında. 2022’nin ilk çeyreğinde tam anlamıyla kullanıma geçeceğini düşünüyorum. Yol daha önceden biterdi ancak hem pandemi hem de son 1 yıldır başımıza gelen yangın, sel ve deprem gibi felaketler bu tür yatırımların

DOĞALGAZ İÇİN SÖZ ALDIK!

Ulubey Yolu üzerinde olan firmaların doğalgaz talebi var. Bununla ilgili nasıl girişimleriniz neler?

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler ve doğalgaz şirketiyle görüşmeler yaptık. O yol üzerindeki fabrikaların yanı sıra bölgede ATA Sanayimiz var. O bölgede yeni yerleşim alanları da kuruldu. Doğalgazın bölgeye ulaşması için söz aldık. O bölgedeki firmalar maliyetlerinin düşürdükçe bundan tüketicide olumlu şekilde faydalanacaktır.

ORDU SANAYİ BÖLGESİ’NİN BÜYÜMESİNİ İSTEMEYEN BİR GÜÇ VAR

Ordu 2. OSB’de son durum nedir?

Organize Sanayi Bölgesi’nin büyümesini istemeyen bir güç var. Şehir içinde kalmak isteyen ve yeni üretim alanları ile üretime geçmek iki farklı sanayici anlayışı var. Her yatırımcıya saygı duyuyorum. Gaziantep’te 8 tane Organize Sanayi Bölgesi va en küçüğü 8 bin dönüm. Bizim OSB’lerimizin hiçbir tanesi bin dönüm bile değil. 2 yeni sanayi bölgesi kurulsa toplamı 2 bin dönüm etmiyor. Topçam bölgesi veya Yokuştepe bölgesinde çevre yolu açıldıktan sonra yarım saatte ulaşım sağlanabiliyor. Bu bölgelerde binlerce dönüm araziler var. Mesudiye Bölgesi’nde çok büyük araziler var. Madem üretmek istiyoruz. Neden Mesudiye’de 10 bin dönüm OSB kurmuyoruz. Son 15 yılda her köyün, her evin kapsına beton yol yapıldı. Alt yapı noktasında çığır aştık. Çevre yolu üzerinden çok düşük maliyetlerle çok daha yüksek alanlarda OSB’yi kurabiliriz. Şehrin dışına çıkmalıyız. Yer olsa Ordu’ya yatırımcı gelmek ister.

Fındık fiyatları hakkında ne söylemek istersiniz?

Fındık fiyatı açıklandığındaki kur fiyatı ile bugünkü kur arasında fark var. Fındık fiyatlarının 40 TL’ye yaklaştırılıp yeniden düzenlenmesi gerekiyor. Fındığın hak ettiği değeri bulması gerekiyor. Fındık üretmeyen ülkelerde kavrulmuş fındığın kilogramı 300 TL’ye satılıyor. Fındık fiyatı açıkladığındaki fiyat 3,5 dolar civarlarındaydı, şu an 2 dolar. Bu fiyatın düzenlenmesi gerekiyor.

ORDULU ÜRETİCİLER BAL SATAMIYOR

Ordu’da bal üretimi sizce ne durumda?

Türkiye balının büyük kısmını üretiyoruz. Bununla ilgili çalışan enstitümüz var ancak tahlil laboratuvarına gelen bal yok. Tahlili bal ile tahlisiz bal arasında çok ciddi farklılıklar var. Kimse tahlilli bal alamıyor. Tahlilli balın fiyatının 200 TL olması gerekiyor. Bal üreticisi 20 TL’ye balını satamıyor. Reçelin 40 TL ettiği yerde bal 20 TL’ye satılıyor. Piyasa denetimi yok. Herkes elini kolunu satarak bal satıyor. Denetimsiz ürün sattırmamamız gerekiyor.

Görev süreci boyunca ne gibi projeleri hayata geçirdiniz?

Şu anda oda binamızın kurulmuş olduğu yeri 1 Milyon 800 Bin TL’ye almıştık. Şu anda normal fiyatının 5 katına çıktı. Sadece arsa bedeli 20 Milyon TL’den fazla. Benden önce 50 sene odaya hiçbir şey yapılmadı. Türkiye Odalar Borsalar Birliği’nde ikili ilişkiler kullanarak bölgeye okul yaptırdık. Okulun yönetimi bizde. 24 bin metrekare kapalı alana sahip. 1.500’e yakın öğrenci eğitim görüyor. İçinde 200 kişilik yurdu var. Üst düzey spor salonu var. 40 tane atölye, 62 tane de dersliği bulunuyor. Alt yapı eksikliklerimizi giderdik, birkaç atölyede eksikliklerimiz kaldı. Yapay zekâ ve bilişimle ilgili yeni atölyeler kurmak istiyoruz. Okulumuz TÜBİTAK projelerinde 3 tane üçüncülük aldı. TEKONOFEST’te dereceler elde ettik. Okulumuzu endüstri ve sanayi merkezi haline getirdik. Otomasyon alanında Türkiye’nin en iyi okulu. Daha da büyütmek istiyoruz. Bunların beledi hesaplandığında 150 Milyon TL’ye geliyor. Bu okul Ordu’nun geleceğidir. Okul projemizin dışında geliştirdiğimiz çikolata projemiz Aile ve Sosyal Çalışma Bakanlığı tarafından üçüncü seçildi. 2 tane 2 milyon Euro’luk projeleri kabul ettirdik. Bunların birini uyguladık diğerini pandemi nedeniyle uygulayamadık ama onu da yakın amanda gündemimize alacağız.  

Yeniden aday olacak mısınız?

Bir dönem daha devam etmek istiyoruz. Yeni dönemde de aday olmak gibi bir niyetimiz var. Yönetim Kurulu olarak bu kararı aldık. Oda ile ilgili herhangi beklentim yok. Projelerde bazı eksikliklerimiz var, bunları tamamlamak istiyoruz. Üyelerimizde takdir ederse yeniden başkan olmak istiyorum.

MURAT GÜRSOY / KARADENİZ EKONOMİ

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar