Karadeniz Ekonomi Gazetesi Tarım Fuarında Sektöre Işık Tuttu!
Samsun'da düzenlenen Tarım Fuarı, T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı, Samsun Valiliği, ve Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin destekleriyle gerçekleşti.
info@karadenizekonomi.com / 30.10.2023
Karadeniz Ekonomi Gazetesi olarak fuara aktif bir katılım sağladık. Toplamda 75 firmanın stant açtığı etkinlik, çiftçi-firma iş birliklerini güçlendirmeye yönelik önemli bir platform sundu.
Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, fuarın çiftçi ve firmalar arasında fikir alışverişini artırdığını belirterek, sektöre katkı sağladığını ifade etti. Katılımcı firmalar arasında yer alan Topaloğlu Otomotiv Şirketi'nin işletme sahibi Suha Topaloğlu, 40 yılı aşkın süredir faaliyet gösteren bir firma olarak fuara dördüncü kez katıldıklarını ve ürettikleri tarım ekipmanlarını sergilediklerini söyledi.
Karadeniz Ekonomi Gazetesi, Dış Haber Sorumluları Yaren Kaya ve Hüseyin İşçi fuar süresince sektördeki yenilikleri ve katılımcı firmaların deneyimlerini okurlarımızla paylaştı. Bu etkinlik, Samsun'un tarım potansiyelini güçlendirmeyi amaçlayan bir adım olarak öne çıktı.
Topaloğlu Otomotiv Şirketi'nin sahibi Suha Topaloğlu:
Topaloğlu Otomotiv Şirketi veya Topaloğlu Tarım diye anılıyoruz. 1984'te kurulduk ve bu sene 40. yılımızı kutlayacağız. Tarım sektöründe özellikle çapa patpat dediğimiz sektörde Türkiye'nin ilk ve öncü firmasıyız. Üretimimizi Fatsa Organize Sanayi Bölgesi'nde gerçekleştiriyoruz. Kırat markasıyla kendi ürünlerimizi üretip satıyoruz.' 'Fuarımıza dördüncü kez katılıyoruz. Bu sene kendi üretimimiz olan kırat çapa makinasının yanı sıra bölgenin ihtiyacı olan traka adını verdiğimiz daha profesyonel plaka takılabilen bir makine ile de fuara katıldık. Bu ürünlerin tanıtımını yapmak istiyoruz. Ayrıca Kuba'nın ATV’sini de fuara getirdik. Çiftçilere daha geniş bir ürün yelpazesi sunmayı düşünüyoruz. Ürünlerimizi çiftçilere göstermek istiyoruz.' 'Patpatlar bizim yöremizin olmazsa olmazı. Kredilerle ilgili sorunlar yaşıyoruz. Kredilerin kullanım alanlarını daraltmak istiyorlar ama bu ürünler bizim bölgemizin olmazsa olmazı. Çok iş görüyorlar. Bu konuda daha fazla destek bekliyoruz.'"
Hasatsan Fındık Toplama Makineleri Karadeniz Bölge Bayisi Hayrullah Torgut:
Fındık hasat makineleri konusunda geniş bir ürün yelpazemiz var. Fındık toplama, fındık kurutma, hepsi bizde mevcut.Fuardaki beklentimiz satış odaklı değil. Bizim amacımız, çiftçilere fındık hasatının makine ile ne kadar kolay yapılabileceğini göstermek. Fındık toplamanın makineyle çok daha verimli olduğunu vurgulamak, çiftçilere bu konuda olanaklar sunmak. Zaten çiftçilerimiz biliyorlar, ancak biz biraz daha göstermek, belki yeni makinelerimizi tanıtarak ilham vermek istiyoruz. Yani buradaki asıl amacımız, sektöre katkı sağlamak ve çiftçilere yeni olanaklar sunmak.
Biofactory şirketinin Ziraat Mühendisi Musa Büyükdeligöz:
Antalya Organize Sanayi Bölgesi'nde görev yapan Biofactory şirketinin Ziraat Mühendisi ve Teknik Danışmanıyım. Şirketimiz, bitki beslemeye odaklanan bir faaliyet yürütmektedir. Beş yıldır Türkiye Cumhuriyeti'nde aktif olarak pazarlama ve tanıtım faaliyetlerinde bulunuyoruz.Ürünlerimizin ham maddeleri Almanya, Brezilya, Hong Kong gibi çeşitli ülkelerden gelerek Antalya Organize Sanayi Bölgesi'nde birleştirilip Türk tarımına ve çiftçilere sunulmaktadır. Biofactory olarak tarım makineleri ve mekanizasyon alanında da faaliyet gösteriyoruz. Çiftçilerimiz, bizimle iletişime geçtiklerinde geniş bir bilgi yelpazesi ile karşılaşıyorlar ve ürünlerimizin içeriği hakkında detaylı bilgiler alıyorlar.Samsun TÜYAP Tarım Fuarı'nda, bitki besleme ve bitki koruma konseptlerini, hatta tohum ve tohum çeşitlerini daha geniş kitlelere tanıtabileceğimizi düşünüyorum. Türk tarımının, çiftçilerin üretkenliği ve bilinçli çalışmalarıyla daha da ön plana çıkacağına inanıyorum.
Hasan Yüksel Motorlu Araçlar Pazarlama Müdürü İlhan Yörükçü:
Firmamız, 1975 yılından beri Türkiye'nin dört bir yanında başarılı ticaretlere imza atmış köklü bir geçmişe sahip. İsmail Yüksel tarafından kurulan şirket, adını babası Hasan Yüksel'den almıştır. Traktör modellerimiz her geçen yıl çeşitleniyor. Ancak bu yılın pazarında belirsizlikler var. Geçen yıl burada 40 traktör sattık, ancak bu yıl bankaların kredi koşullarındaki değişiklik ve faiz artışları nedeniyle zorluklar yaşanabilir. Yine de umudumuzu kaybetmeden işimize odaklanacağız.
Çelikel Tarım Satış Personeli Muhammet Tosun:
Çelikel, 1962 yılında kurulan bir firmadır ve hayvansal tarım ürünleri üretmektedir. Silaj makinesi, yem karma makineleri ve yeni balya makineleri gibi ürünlerle Türkiye'de öne çıkan bir konumdayız. Özellikle orta balya makinemiz, Türkiye'de tek olma özelliği taşımaktadır. Tarım teknolojisi alanında da son derece iddialıyız, örneğin otomatik güvenleme sistemi olan 'future' ürünümüzle tarıma yön veriyoruz. Geçen sene Samsun Fuarı'na katıldık ve beklentilerimizi fazlasıyla karşıladık. Bu yıl da aynı başarıyı yakalayacağımıza inanıyoruz, çünkü ürünlerimize büyük bir güven duyuyoruz. Yeni ürünümüz olan balya makinesi, şirketimizin sürekli olarak üzerine koyduğu ve geliştirdiği bir üründür. AR-GE çalışmalarımız da hız kesmeden devam etmektedir.
Tecno Tarım Havacılık Şirketi ortağı Ersan Salih Korkmaz:
Önceden Samsun Bafra ilçesinde çiftçilik yapıyordum. Kendi arazimde droneları kullanmaya başladıktan sonra bu teknolojinin ne kadar faydalı olduğunu gördük. Bu gözlem sonrasında işi geliştirmeye ve bir firma kurmaya karar verdik. 2021 yılında, üç ortakla birlikte Tecno Tarım Havacılık Şirketi'ni kurduk. Karadeniz'de bu alanda faaliyet gösteren tek firma olma özelliğimizle öne çıkıyoruz. Özellikle Bafra Ovası'nda çeltik ekiminde DJ Agras kullanımı yaygınlaştı. Bu cihazlar, çiftçilerin işçi sorununa büyük bir çözüm getirdi ve verimliliklerini artırdı. Bu nedenle cihazlara büyük ilgi var şu anda.