Samsun, pandemiye inat çıtayı yükseltti

Yaklaşık bir buçuk yıldır süren salgına rağmen ihracat rakamları giderek yükselen Samsun’da sektörlerin geleneksel ticaretin dışına çıkarak e-ticarete yönelmeleri kenti ihracatın zirvesine doğru taşıyor. Bu noktada en büyük pay hiç kuşku yok ki üyelerinden gelen talepleri doğru yorumlayan Samsun Ticaret ve Sanayi Odası’nın oldu.

info@karadenizekonomi.com / 22.06.2021

Samsun, pandemiye inat çıtayı yükseltti

Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (STSO) Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, "Hayatımız, ekonomik faaliyetlerimiz pandemi önlemleri etrafında şekilleniyor. Geçtiğimiz bir yıllık süreç yepyeni bir deneyimdi. Üstelik oldukça zordu. Salgınla birlikte tüm sektörler zorunlu bir dönüşüm gerçekleştirdi. Kapanan, çıkmaza giren pek çok sektör olmakla birlikte çok hızlı büyüyen sektörler de var. Örneğin, e-ticaretin normal ticarete göre payının hızla büyüdüğü gördük. Süreç içinde üyelerden gelen talep ve beklentilerle yakından ilgilendik ve başta TOBB olmak üzere ekonomiye yön veren tüm görüşerek olumsuz etkilerini en aza indirmek için çaba harcadık. TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu’nun yanı sıra Samsunlu milletvekillerimize raporlar sunduk. Samsun Valisi, milletvekillerimiz ve bazı bakanlarımızla on-line toplantılar gerçekleştirdik ve pandemiye rağmen ihracatta çok iyi bir ivme yakaladık” dedi.

İhracat rakamları

Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre geçen yılın ocak ayında 63 milyon 585 bin dolarlık ihracat yapan Samsun’un bu yıl aynı dönemde 65 milyon 866 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdiğine vurgu yapan Murzioğlu, “2020 yılının şubat ayında 56 milyon 344 bin dolar ihracat yapan ilimiz, bu yıl aynı dönemde 71 milyon 792 bin dolar ihracat yaptı. Yine geçen yılın mart ayında 61 milyon 98 bin dolar ihracat yapan ilimiz bu yıl 122 milyon 725 bin dolarlık dış satım yaptı. Samsun, geçen yıl ilk üç ay itibariyle 181 milyon 27 bin dolar ihracat yaparken bu yılın ilk üç ayında ise 260 milyon 382 bin dolarlık ihracat yapma başarısı gösterdi. Rakamlara baktığımızda geçen yıl ilimiz hem mart ayı hem de ilk üç ay itibariyle ihracat sıralamasında 21'inci.Bu yıl itibariyle ise mart ayı ihracatıyla Türkiye genelinde 16'nci sırada yer alan Samsun, ilk üç aya göre de 19'uncu sırada” ifadelerini kullandı.

Yeni hedef 1 milyar dolar

İhracat rakamlarının geçen aya göre de yüzde 71 oranında artış gösterdiğinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Murzioğlu, bir yandan da hedef büyüttüklerini şu sözlerle anlattı: Her zaman belirttiğimiz yıllık 1 milyar dolarlık ihracat hedefine yavaş yavaş yaklaşıyoruz. Dünyayı saran koronavirüse rağmen elini taşın altına koyarak ilimize, ülkemize katma değer sağlayan başta işverenlerimiz olmak üzere emekçilerini ve katkı sağlayan herkese teşekkür ederim. Oda olarak ihracatı artırıcı tüm yardımcı etkenleri harekete geçirmek için çaba harcıyoruz. Hedeflere ulaşmak istiyorsak, geride kalmak istemiyorsak, her gün bir önceki günden daha fazla çalışmak zorundayız. Eğer ihracatta çıtayı daha fazla yükseltmek istiyorsak bunu başarmalıyız.”

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar