Tokat gastronomi festivali

Tokat Belediyesi tarafından düzenlenen “Tokat Gastronomi Festivali”nde Tokat mutfağı görücüye çıktı.

info@karadenizekonomi.com / 12.10.2022

Tokat gastronomi festivali

Tokat Gastronomi Festivali’nin açılışı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan Hanmefendi tarafından gerçekleştirildi.

Emine Erdoğan’a, Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Mahmut Özet, Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve Tokat Milletvekilleri eşlik ettiler. 27-28-29 ve 30 Ağustos tarihlerini kapsayan Tokat Gastronomi Festivali Etkinlikler; yemek yarışmaları, konserler, söyleşiler, çocuklar ve gençler için düzenlenen birbirinden eğlenceli etkinliklerle devam ediyor.

Gastronomi Festivali’ne katılmak için Tokat’a hava yolu ile gelen Emine Erdoğan, Küçükbağlar köyünde düzenlenen "Bereket Hasadı"  etkinliğine katıldı. Etkinliğin düzenlendiği tarlanın girişinde bulunan tulumbadan su çeken Erdoğan, katılımcılara su ikram etti. Daha sonra Tokat’a özgü lezzetlerin sergilendiği stantları gezen Erdoğan, çökeliğin tadına baktı. Tokat Kebabının yapılışı ile ilgili bilgi alan Erdoğan, kebap ocağının başına geçti. Kuzu eti, kuyruk yağı, patlıcan ve patatesin takılı olduğu şişi kebap ocağına verilmesine yardımcı olan Erdoğan, pişen Tokat kebabın tadına baktı.

Etkinlik alanında düzenlenen programda Tokatlı Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Mahmut Özer, konuşma yaptı. Bakan Özer, Milli Eğitim Bakanlığı olarak gastronomi yiyecek içecek alanında insan kaynağı yetiştirmek için tüm imkânlarını seferber ettiklerini ifade ederek, "Gerçekten tarım ve gıda alanı artık tedarik zincirindeki problemlerden dolayı çok ön plana, enerji kadar kritik bir sektör olamaya başladı. Bu bağlamda Tarım ve Orman Bakanımız ile birlikte 123 tane tarım alanındaki Mesleki Teknik Anadolu lisesini ve bu yıl 2022-2023 eğitim öğretim yılı itibariyle 23 ilave ederek 146 tane Mesleki Teknik Anadolu lisesini bu alanda birlikte yürütüyoruz. Müfredatı birlikte güncelliyoruz. Yaklaşık 4 milyon metrekarelik tarım alanında sayın bakanımızın çalışma arkadaşlarının önerileri doğrultusunda Ar-Ge ağırlıklı bir şekilde çalışmalarımızı yürütüyoruz. Yine bizim yiyecek içecek ve gastronomi alanında yaklaşık 563 tane Mesleki Teknik Anadolu lisesinde 57 bin öğrencimiz eğitim alıyor.  Bugünkü festivalin açılış töreninde; İstanbul’da 2, İzmir’de 2, bir tane Bursa’da, 1 Tokat’ta, 1 Nevşehir’de, 1 Hatay’da, 1 Gaziantep’te ve 1 tanesi de Van’da olmak üzere 10 adet gastronomi enstitüsünü inşallah Eylül ayının sonuna kadar açacağı ve gastronomi enstitülerinde sadece geleneksel mutfakla ilgili ürünleri tekrarı değil inovatif yaklaşımlarla yeni ürünlerin yen tatların ortaya konması anlamında da çok büyük katkı sunacak" dedi.



Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci de, TÜİK istatistiklerine göre 2020 yılında belediyelerin katı atık miktarı 24.7 milyon ton olup bunun 18 milyon tonluk kısmını gıda atıkları oluşturmakta olduğuna dikkat çekerek, "Dolayısıyla inşallah bu yoldan hareketle de insanlarımızın tüketmeyip israf ettikleri veya attıkları gıdanın hayvan yemi olarak değerlendirilmesiyle de ülke olarak mutlu olacağız. Tokatla ilgili tabi ki kadim kültürü kendine has kimliği dolayısıyla farklı bir şehirde olduğumuzu bir kez de ben ifade etmek isterim.  Bizde özellikle tarımsal potansiyeli bizde özellikle tarımsal potansiyeli ve bu şehrin üretme kabiliyetini dikkate alarak sürekli Tokat’ımızla ilgilenmeye ve Tokat’ımızın ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın son kabine toplantısı sonrası talimatlarıyla sıralama puanı 65 ve üzeri olan projelerin Tarım ve Kırsal Kalkınma Destekleme Kurumu tarafından desteklenmesi öğürülürken bu 65 puan 30 puana çekilmiş böylelikle 227 olan proje sayısı 648’e çıkarılmıştır. Böylece öngörülen hibe desteği tutarı 218 milyondan 353 milyon liraya yatırım tutarı ise 336.2 milyon TL’den 543.3 milyon TL’ye ulaşmıştır. Bunu da çiftçilerimize vesile ile ifade etmek isterim" diye konuştu

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, tarihi, güzel doğası ve eşsiz mutfağı ile Anadolu’nun kavşak noktasında yer alan Tokat’ın artık gastronomide bende varım dediğini kaydetti. Türkiye'yi 7 ayda ziyaret eden kişi sayısının 26 milyona ulaştığını belirten Bakan Ersoy, "Emeklerimizin neticesini çok şükür alıyoruz. Ama bu noktaya da kolay gelinmediğini belirtmek isteriz. Bu başarının arkasında devlet ve sektörün sıkı iş birliği, büyük emek, çaba ve gayreti var. Senenin başında bu yılki hedeflerimizi 42 milyon turist ve 35 milyar dolar gelir olarak belirlemiştik. Ama gelişmelere baktığımızda bu rakamları güncelleme kararları aldık. Bu sene ülkemizde 47 milyon ziyaretçi ağırlamayı ve 37 milyar dolar gelir elde etmeyi bekliyoruz. Ancak bu bizim nihai hedefimiz değil. Sezon çok iyi geçiyor. Bir kere daha yukarı doğru revize edebileceğimize inancım sonsuz. Bu başarının ardında Turizmin çeşitlendirilmesinin çok önemli bir rol tutuyor. Dünyada seyahat edenlerin yüzde 80’i destinasyon seçimin de tercih yaparken yeme içme imkan ve çeşitliğini mutlaka göz önünde bulunduruyor. Bizde bunu dikkate alarak gastro turizmi stratejik alan olarak belirledik. Ülkemiz dünyanın en zengin ve nitelikli mutfak kültürüne sahip ilk 3 ülkeden biri. Bu kıymetli mirasımızı etkili bir biçimde tanıtarak Türk mutfağının markalaşmasını sağlamak bizim için çok önemli bir hedef" ifadelerini kullandı.



"Tokat gastronomisiyle de, sembol şehirlerimizden bir tanesi"
Etkinlikte son olarak konuşma yapan Emine Erdoğan, Tokat’ta düzenlenen gastronomi festivaline katılmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Tokat’ın yemek kültürü, giyim kültürü, yazmacılık ve dokumacılık gibi, sanat ve zanaatlarımız, yaşamın bir parçası olmaya, devam ettiğine dikkat çeken Erdoğan, “Öte yandan, dilimizden düşmeyen Tokat türküleri, halkımızın belleğidir. Acı tatlı, tüm tecrübemiz, oraya kaydolmuştur. Bunun yanında, dünyanın en ihtişamlı mağaralarından biri olan, Ballıca Mağarası gibi, nefes kesen doğa harikaları var. Tokat ayrıca, gastronomisiyle de, sembol şehirlerimizden bir tanesi. Coğrafi işaretli Tokat kebabımız, lezzetiyle dillere destan olduğu kadar, kendine has hazırlanma aşamalarıyla, mutfağımızın karakteristik özelliklerini yansıtır. Tabii, Tokat’ın coğrafi işaretli ürünleri, bununla sınırlı değil! Tokat Yazması, Narince Salamura Yaprağı, Niksar Cevizi, Turhal Yoğurtmacı, Erbaa Narince Bağ Yaprağı, Zile Kömesi ve Zile Pekmezi de, coğrafi işaret tescili almıştır. Kısacası, Tokat, sahip olduğumuz muhteşem mirasın, her parçasından bünyesinde barındıran ve bu potansiyele ayna tutan bir şehrimizdir” dedi.

Endüstriyel mutfağın bugün insan sağlığına karşı, en büyük tehditlerden biri haline geldiğini belirten Erdoğan, “Hibrit tohumlar, GDO ve fastfood kültürü, insanların sadece fiziksel sağlıklarını değil, iç dünyalarını da değiştiriyor. Sofra kültürümüzü, yiyeceklerle kurduğumuz ilişkiyi ve en başta yiyeceğe, 'nimet' anlayışıyla yaklaşımımızı, temelden sarsıyor. Buna rağmen, son zamanlarda, dünya çapında bir uyanışın ayak seslerini işitiyoruz. Doğal beslenme pratiklerinin, yeni isimlerle tekrar, yaşantımızda yer edindiğini görüyoruz. Bu vaziyet, mutfağımızın insana hem ruhsal, hem de bedensel şifa sunan doğal reçetelerini, dünyaya tanıtmak için, bir fırsattır. Öte yandan, mutfağımızın doğa dostu karakteri, insanların tabiatla yeniden tesis etmek istedikleri, dengeli ilişki arayışlarına da, önemli bir çözümdür. Bir mutfağın atıksız olması, kalan her ürünü, başka bir ürüne dönüştüren kabiliyette olması, içselleştirilmiş bir, çevre ahlakı göstergesidir. Global gıda kaybı dediğimiz, büyük sorunun karşısında, atıksız Türk Mutfağının dünyaya, ihtiyacı olan yeni söylemi, hediye edeceğine inanıyorum. Bu doğrultuda, son derece önemli adımlar attık. UNESCO, Oluşturucu Şehirler Ağı içerisinde yer alan şehirlerimiz, UNESCO tarafından koruma altına alınan, yemeklerimiz oldu. 21-27 Mayıs haftasını, Türk Mutfağı Haftası ilan ettik. Mutfağımız adına yapılan çalışmalar, büyük takdir topluyor ve uluslararası platformlarda, yoğun ilgi görüyor. O yüzden, hiç hız kesmeden, gün yüzüne çıkmayı bekleyen reçetelerimizi ve doğallığını koruyan ürünlerimizi tanıtacak, yeni projeler ortaya koymalıyız. Başta güzel Tokat’ımız olmak üzere, yurdumuzun her bir köşesi, dünya gastronomi şehri olmaya adaydır. Sayısız ürünümüz, coğrafi işaret alabilecek niteliktedir. Elimizdeki bu muazzam güçle, dünyada gastro-turizm alanında, bir lider olacağımıza yürekten inanıyorum." ifadelerini kullandı.

Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti:
"Tarım kabiliyetimize ağrılık vermeli ve bilhassa genç nesillerin, tarıma yönelmelerini sağlamalıyız. Çevreci politikalar ve iklim dostu tarımla, büyük bir dönüşümün, öncüleri olabiliriz. Bildiğiniz gibi Ata Tohumu projemiz, böyle bir fikri zeminde ortaya çıktı. Yerel çeşitliliğimizi ve ülkemizin bitki genetik kaynaklarını kaybetmemek için, ata tohumlarımızı koruma altına aldık. Her biri birer yadigâr olan tohumlarımız, ıslah edildi ve toprakla buluştu. Bu tohumlardan alınan her ürün, sürdürülebilir gıdanın güvencesi ve çocuklarımız için, güzel bir gelecek demek. Bu noktada, bilhassa kadın çiftçilerimizden, bu hususta çok şey beklediğimizi, ifade etmek istiyorum. Çünkü, toprağın bizlere analık yaptığı gibi, sizler de, toprağa analık yapıyorsunuz. Onu şefkatli ellerinizle ekiyor, hakkına riayet ediyor, onunla çok özel bir, sevgi dili konuşuyorsunuz. O yüzden sizlerden özellikle, bu kadim tecrübeyi, gençlere aktarmanızı rica ediyorum.”

TOKAT MUTFAĞI GÖRÜCÜYE ÇIKTI

Tokat Belediyesi tarafından düzenlenen 'Gastronomi Festivali' çerçevesinde Deveciler Hanı'nda 'Tokat’ta işletmecilik' adlı söyleşi programı gerçekleştirildi. Söyleşi programına Tokat Belediye Başkanı Av. Eyüp Eroğlu, Tokat AK Parti Milletvekili Yusuf Beyazıt, Yazar Elif Edes Tapan ve Şef Melih Demirel konuşmacı olarak katıldı. Kent esnafı ve gastronomi bölümü öğrencileri katılımcıların başarı dolu hayat hikâyelerini dinlediler.

Tokat’ta güzel bir Tokat mutfağı esintisi olacak
Söyleşi programına katılan Tokat Belediye Başkanı Av. Eyüp Eroğlu, “Tokat Gastronomi Festivali birincisini yaptığımız bu güzel festivalimiz dün kapılarını açtı. Ve bugün ikinci gündeyiz. Dün Emine Erdoğan hanımefendinin katılımlarıyla birinci programımızı yaptık Tokat mutfağı Emine Hanım’a tanıtıldı. Dünden itibaren başlayan programımızın bugünkü, yarınki ve bir sonraki günlerde ise çok değişik etkinliklerle dört gün boyunca Tokat’ta güzel bir Tokat mutfağı esintisi olacak. Şu anda söyleşi alanımızdayız. Tokat mutfağı ve bunun işletmeler mantığında daha nasıl geliştirilebileceği ve Tokat mutfağını dünyaya nasıl tanıtırız, bunları konuşacağız. Bu sadece dört gün süren bir program olmayacak. Bu dört günde elde ettiğimiz güzellikler bir yıl boyunca devam edecek” dedi.

“Bu anlamdaki bilim adamlarımızı buraya davet ettik”
Tokat mutfağının gelecek nesillere taşınması gerektiğini söyleyen Tokat AK Parti Milletvekili Yusuf Beyazıt, “Tokat yaprağıyla, üzümüyle, bağıyla, elmasıyla, şeftalisiyle, Niksar ceviziyle bütün yemek kültürleriyle dünya kültürüne kazandırmanın sevdası içerisindeyiz. Bunu yaparken de elbette ki bir kültür festivali, turizm festivali yapmalıydık. Bizi geçmişten günümüze taşıyan ve gelecek nesillere de aktarabilen bir medeniyeti, bir su akar gibi bunları gelecek nesillere göndermenin sevdası bu şenlikler. Biz de bu festivallerle beraber dünyaca ünlü şeflerimizi, dünyaca ünlü gurmelerimizi, dünyaca ünlü bu anlamdaki bilim adamlarımızı buraya davet ettik, getirdik. Ve şimdi ilk söyleşini yapacağımız. Programlarla bunu inşallah zenginleştireceğiz” diye konuştu.

GASTRONOMİ FESTİVALİNDE YÖRESEL LEZZETLER YARIŞTI

Tokat’ta Gastronomi Festivali çerçevesinde keşkek, ekmek ve çorba yarışması düzenlendi.
Tokat Belediyesi tarafından düzenlenen Gastronomi Festivali etkinliklerinden bir tanesi de yemek yarışması oldu. Keşkek yemeği, ekmek ve yöresel çorba yapımı olarak 3 farklı kategoride düzenlenen yarışmada yarışmacılar kıyasıya yarıştı. Festival etkinlikleri çerçevesinde Hıdırlık sosyal tesisleri bahçesinde gerçekleştirilen yarışmada ilk olarak keşkek yemeği yarışması yapıldı. Yarışmacılar evde yaptıkları keşkek yemeklerini jüri üyelerinin beğenisine sundu. Daha sonra yarışmacılar evde yaptıkları ekmekleri jüri karşısına çıkardı.
Etkinlikte son olarak çorba yapım yarışmasına geçildi. Program alanına kurulan mutfaklarda yarışmacılar, Tokat yöresine ait çorbaları yaptı. Yapılan çorbalar jüri üyelerine takdim edildi. Yarışmada dereceye girenlere ödüllerinin konser programında takdim edileceği açıklandı.

"Bütün yarışmacılara teşekkür ediyorum"
Yarışmada jüri üyesi olan Tokat Fırıncılar, Lokantacılar ve Pastacılar Odası Başkanı Bekir Yurtbay, "Bugün 4 gün boyunca devam edecek olan Gastronomi Festivalinde gerçekleştirilen yarışmada keşkek yemeğinde jüri olarak görev yaptık. Türkiye'de yapılan keşkeklerden farklı olarak daha koyu, daha iri taneli, bol etli ve çemenli oluyor. Bu akşamdan hazırlanır, sabaha kadar fırında pişer sonra sofralarda sunulur. 9 yarışmacının da ellerine sağlık. Birbirinden güzel keşkekler yapılmış. Burada oylama zor oluyor hepsi emek vermiş. Bütün yarışmacılara teşekkür ediyorum" dedi.

GASTRONOMİ FESTİVALİ KONSERLERLE DEVAM EDİYOR

Tokat’ta ilk kez düzenlenen “Gastronomi Festivali” etkinlikleri çerçevesinde ses sanatçıları; Irmak Arıcı, Ümit Besen, Pamela, Azerin, Buray ve Murat Dalkılıç konserleriyle sevenlerine unutulmaz akşam yaşattılar.

Gazi Osman Paşa Stadyumunda hayranlarıyla buluşan şarkıcılar, sevenlerine unutulmaz anlar yaşattılar. Konsere katılan vatandaşlar, ses sanatçılarının seslendirdiği parçalar eşliğinde doyasıyla eğlendi.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar