Teşvik belgeli yatırımların inşaatında KDV muafiyeti

Teşvik belgesi kapsamında imalat sanayii ve turizme yönelik inşaat işlerine getirilen KDV muafiyet koşulları netleşti. Ulusal güvenlik kuruluşlarına vergi istisnası sorumluluğu gelirken, tamamlanmayan yatırımda vergiden teşvik belgesi sahibi sorumlu olacak.

info@karadenizekonomi.com / 30.05.2022

Teşvik belgeli yatırımların inşaatında KDV muafiyeti

Hazine ve Maliye Bakanlığı, KDV Genel Uygulama Tebliği’nde değişiklik yaparak, teşvik belgesi kapsamında imalat sanayii ve turizme yönelik inşaat işlerine getirilen KDV muafiyetinin koşullarını netleştirdi. Resmi Gazete’de yayımlanan KDV Genel Tebliği’ne göre istisna, münhasıran söz konusu yatırımlar kapsamındaki inşaat taahhüt işi, nakliye, hafriyat ve benzeri inşa işlerine ilişkin olacak. Yatırımcıl arın, inşaat işlerinde kullanılan mal alımları da bu kapsamda değerlendirilecek. Tebliğ ile ulusal güvenlik kuruluşlarının verdikleri istisna belgelerinin istisna şartlarını taşımaması halinde kayba uğranan vergiden bu kuruluşların sorumlu tutulmasını hükme bağladı. Aynı sorumluluk, Ulusal güvenlik kuruluşlarının onayladıkları listedeki mallar için de geçerli olacak.

Tamamlanmayan projelerden gecikme faizi ve ceza alınacak

Yapılan başka bir değişiklikle teşvik belgesine konu yatırımın tamamlanmaması halinde, zamanında alınmayan vergiler, vergi ziya cezası uygulanarak gecikme faizi ile birlikte yatırım teşvik belgesi sahibi alıcıdan tahsil edilmesine yönelik bir hüküm tebliğe eklendi.

Elektrikli araç mühendisliğine istisna

Elektrikli motorlu araçların geliştirilmesine yönelik verilen mühendislik hizmetlerine de KDV muafiyetinin esasları belirlendi. İstisnadan, münhasıran Türkiye’de gerçekleştirdikleri Ar-Ge faaliyetleri sonucunda geliştirdikleri elektrik motorlu taşıt araçlarını Türkiye’de imal eden mükellefler yararlanacak. Yapılan başka bir değişiklikle teşvik belgesine konu yatırımın tamamlanmaması halinde, zamanında alınmayan vergiler, vergi ziyaı cezası uygulanarak gecikme faizi ile birlikte yatırım teşvik belgesi sahibi alıcıdan tahsil edilecek.

 

 

Karadeniz'in İlk ve Tek Ekonomi Portalı

Okumak İçin Resimlere Tıklayınız.

Fındık Fiyatları

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar