Değerli Metallerde Tablo Tersine Döndü!
Yıla rekorlarla başlayan değerli metaller, savaş, yüksek faiz ve güçlü doların baskısıyla yönünü aşağı çevirdi. İlk 9 ayda altın yüzde 3,6, gümüş yüzde 14,8, platin yüzde 16,7 ve paladyum yüzde 24,4 geriledi.
info@karadenizekonomi.com / 3.10.2026
Yılın ilk aylarında peş peşe rekorlar kıran değerli metaller, yılın 9 aylık bölümünde sert kayıplarla karşılaştı. Jeopolitik riskler, yükselen tahvil faizleri, güçlenen dolar ve sıkı para politikası metaller üzerinde satış baskısını artırdı.
En Sert Düşüş Paladyumda
Yıla 1603 dolardan başlayan paladyum, ocak ayında 1713,3 dolara kadar yükseldi. Ancak sonraki aylarda düşüşe geçen paladyum, eylülde yüzde 11,1 gerileyerek 1211,2 dolara indi. Böylece 9 aylık kaybı yüzde 24,4 oldu. Platin de benzer bir seyir izledi. Ocakta 2 bin 923,3 dolarla rekor seviyeyi gören platin, eylül sonunda 1712 dolara geriledi. Metalin 9 aylık kaybı yüzde 16,7 olarak gerçekleşti. Gümüşün ons fiyatı da yılın ilk aylarında 121,7 dolarla rekor kırmasına rağmen eylül ayında 60,5 dolara kadar geriledi. Gümüşün 9 aylık kaybı yüzde 14,8 oldu.
Altında 9 Aylık Kayıp Yüzde 3,6
Yıla 4 bin 313 dolardan başlayan ons altın, ocakta 5 bin 600 doları test ederek rekor kırdı. Ağustosta yüzde 10 yükselen altın, eylülde yüzde 6,6 gerileyerek 4 bin 157 dolara indi. Böylece ons altının yılın ilk 9 ayındaki toplam kaybı yüzde 3,6 oldu.
Faiz Ve Dolar Baskısı
Vadeli işlem ve emtia piyasaları uzmanı Zafer Ergezen, değerli metallerdeki satış baskısında yüksek petrol fiyatları, tahvil faizleri ve güçlenen doların etkili olduğunu belirtti. Ergezen, faizlerin yükselmesinin likiditeyi azalttığını ve yatırımcıların değerli metaller yerine mevduat ile faiz getirilerine yöneldiğini ifade etti. Değerli metallerde yeniden güçlü bir yükseliş için petrol fiyatlarının ve tahvil faizlerinin gerilemesinin önemli olduğunu belirten Ergezen, savaşın sona ermesinin de piyasaları destekleyebilecek unsurlardan biri olduğunu kaydetti.
Çok Okunanlar
Fındık Fiyatları
Son Güncelleme : 2026-10-03 09:04
| Şehir | Levant |
|---|---|
| TMO | 250 TL |
| GİRESUN | 197,50 TL |
| ORDU | 180,00 TL |
| DÜZCE | 159,50 TL |


