Doğu Karadeniz İhracatta 1 Milyar Doları Aştı
Doğu Karadeniz'den 2026 yılının ilk yedi ayında gerçekleştirilen ihracat, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 18 artarak 1 milyar 92 milyon 760 bin dolara ulaştı. Bölge ihracatının lokomotifi ise 841,5 milyon dolarlık dış satımla Trabzon oldu.
info@karadenizekonomi.com / 4.08.2026
Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk İskender, Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane'yi kapsayan bölgenin ihracat performansını değerlendirdi. Buna göre, ilk yedi ayda Trabzon 841,5 milyon dolar, Rize 119,8 milyon dolar, Gümüşhane 76,9 milyon dolar ve Artvin 54,6 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi.
İhracat artışında en yüksek oran yüzde 36 ile Gümüşhane ve yüzde 33 ile Artvin'de kaydedilirken, Trabzon'un ihracatı yüzde 18, Rize'nin ihracatı ise yüzde 4 arttı.
Fındık İlk Sıradaki Yerini Korudu
Bölgenin ihracatında en büyük payı 563,2 milyon dolarla fındık sektörü aldı. Fındığı maden ve metaller (150,6 milyon dolar), su ürünleri ve hayvancılık mamulleri (132,3 milyon dolar) ile yaş meyve ve sebze (88,9 milyon dolar) sektörleri izledi.
124 Ülkeye İhracat Yapıldı
Doğu Karadeniz'den yılın ilk yedi ayında 124 ülkeye ihracat gerçekleştirilirken, en fazla dış satım İtalya, Rusya Federasyonu, Gürcistan, Almanya ve Fransa'ya yapıldı. Özellikle Almanya'ya ihracat yüzde 51, Fransa'ya ise yüzde 72 artış gösterdi.
DKİB Başkanı Selçuk İskender, bölgenin ihracat ağının genişlediğini belirterek, bu yıl Filipinler, Arjantin, El Salvador, Sudan, Fransız Guyanası, Gambiya, Maldiv Adaları, Guyana, Türkmenistan, Gabon ve Hong Kong olmak üzere 11 yeni ülkeye daha ihracat gerçekleştirildiğini söyledi. Bu gelişmenin Doğu Karadeniz'in küresel pazarlardaki etkinliğini artırdığını vurguladı.
Çok Okunanlar
Fındık Fiyatları
Son Güncelleme : 2026-08-01 09:28
| Şehir | Levant |
|---|---|
| TMO | 200 TL |
| GİRESUN | 195,50 TL |
| ORDU | 161,50 TL |
| DÜZCE | 157,00 TL |


