Enflasyon verilerini ekonomistler nasıl yorumladı?

TÜİK’in açıkladığı nisan ayı enflasyon verisi beklentilerin altında yükseldi. Ekonomistler, enflasyon verisini nasıl değerlendirdi?

info@karadenizekonomi.com / 6.05.2025

Enflasyon verilerini ekonomistler nasıl yorumladı?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Nisan 2025 enflasyon verisini açıkladı. Nisanda enflasyon AA Finans’ın anketinde ekonomistlerin yüzde 3,24, ForInvest Haber’in anketinde medyan yüzde 3,19 olan tahminin altında gerçekleşti.

Ekonomistler, beklentilerin altında gerçekleşen enflasyon için ne dedi?

Fatih Özatay, “Programın başlamasından bu yana geçen 23 ayda hala aylık #enflasyon %3 (Nisan) Aylık enflasyonun; %24 hedefinin tutması için bundan sonra her ay en fazla %1,1 %29 üst sınır için ise en fazla %1,6 olması gerekiyor. Bu iş çok zor yonca... (Bülent Ortaçgil)” dedi.

Prof. Dr. Emre Alkin, “Açıklanan TÜFE oranı ile beraber (ki daha yüksek olması bekleniyordu), 2023 Haziran ayında başlanan dezenflasyon reçetesinin başa sarılıp tekrar uygulanacağı anlaşılıyor. "Olmadı bir daha" diyerek, döviz kurlarını biraz salıp faizler tekrar yükseltilebilir” değerlendirmesini yaptı.

Prof. Dr. Serap Durusoy, enflasyon verisi için şu değerlendirmeyi yaptı:

“Nisan enflasyonu açıklandı. Aylık bazda en yüksek artış yüzde 9,98 ile konut olurken bunu yüzde 9,211 ile gıda ve alkolsüz içeceklerin takip ediyor. Yani her ne kadar resmi rakamlar hane halkının yasadığı enflasyonun altında açıklansa da gıda enflasyonu somut gerçekliği gösteriyor.”

Prof. Dr. Ensar Yılmaz, enflasyon verilerinde ÜFE tarafına dikkat çekerek, “üretici fiyatlarındaki düşüşten de çok net görülüyor, ülkedeki enflasyon nitelik değiştiriyor; döviz kuru ve ücret geçişkenliği durmuş gibi; şimdiki durum düşen arz ve artan faiz etkisi, yani üretimde düşme ve faizin fiyatlara yansıtılması” değerlendirmesini yaptı.

Burcu Aydın, enflasyon hedeflerine yönelik şu değerlendirmeyi yaptı:

“Özel kapsamlı tüketici fiyatları nisanda %3 ile Merkez Bankasının hedef bandının üstünde arttı. Petrol fiyatlarındaki düşüş ve yüksek faiz kaynaklı ekonomik aktivitedeki sert yavaşlama enflasyonu aşağı çekecektir. Ancak gıda fiyatları ve beklentilerdeki bozulma hala yıl sonu enflasyonun %30’un üzerinde kalması yönünde risk oluşturuyor.”

Yatırım Finansman Başekonomisti Erol Gürcan şöyle değerlendirdi:

"Manşet TÜFE enflasyonu rakamı medyan piyasa beklentilerinin (%3,20-3,25) ve bizim tahminimizin (%3,5) altında gerçekleştiyse de, verinin detayları çok olumlu bir görünüme işaret etmiyor. Öncelikle geçen ay %2,0 seviyesindeki hizmet enflasyonunun %3,0 gelmesini özellikle olumsuz olarak değerlendiriyoruz. Dayanıklı mal grubundaki %3,5 ve diğer temel mallar grubundaki %2,4’lük aylık enflasyon rakamları da kur geçişkenliğinin beklentilerimizle uyumlu ve güçlü gerçekleştiğine işaret ediyor. Manşet enflasyonu aşağı çeken faktörler, bizim %2,5 varsaydığımız gıda enflasyonunun %2,0 gerçekleşmesi ve de sigara ve elektrik zamlarının etkilerinin beklediğimizden düşük gerçekleşmesi olmuş. Nisan ayı gıda enflasyonunda yaşanan zirai donun etkilerini henüz gözlemlemediğimizi söyleyebiliriz.

Bunun etkileri mayıs, hatta yaz ayları boyunca enflasyon rakamlarında görülebilir. Ek olarak, Euro kurundaki yükselişin otomobil başta olmak üzere dayanıklı mal fiyatları üzerinde olumsuz yansımaları da devam edecektir. Buna göre, bugünden baktığımızda mayıs ayında %3,5 civarında bir TÜFE enflasyon rakamı görülebileceğini düşünüyoruz, ki bu durumda yıllık enflasyon yatay kalabilir ya da hafif yükselebilir gibi duruyor. Özetle, döviz rezervlerinde süregelen düşüşe ek olarak, enflasyon tarafında da henüz faiz indirimini destekleyen bir görünüm olmadığını söyleyebiliriz."

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar