Fındıkta dikkat çeken hamle

Ordu’da fındık üretim maliyetinin 227 liraya yükseldiği belirtilirken serbest piyasada fiyatın 170-180 lira bandında kalması üreticinin kilogram başına 40-45 lira zarar ettiği yorumlarını beraberinde getirdi.

info@karadenizekonomi.com / 16.09.2026

Fındıkta dikkat çeken hamle

Yeni sezon fındığın piyasaya girişinin hızlanmasıyla üreticinin gözü serbest piyasa fiyatlarına çevrildi. 16 Eylül 2026 itibarıyla Giresun’da 200-210 lira seviyesinde bulunan fındık, Ordu’da 180, Trabzon’da 181,50-190, Samsun’da 172-182, Düzce ve Sakarya’da ise 170-180 lira bandında işlem görüyor. Fiyatlardaki farklılık ve TMO ile serbest piyasa arasındaki makas üreticinin satış kararını da etkiliyor. Fındık üreticilerinin yaşadığı sorunları değerlendiren Atakan Akça, Ordu’da bu yıl üretim maliyetinin 227 liraya çıktığını belirterek serbest piyasadaki mevcut fiyatların üreticiyi maliyetinin altında satış yapmaya zorladığını söyledi.

“Üretici kilogramda 40-45 lira zarar ediyor”

Serbest piyasa fiyatlarının maliyetin altında kaldığına dikkat çeken Akça, “Ordu'daki bu seneki maliyet 227 TL, serbest piyasa 170-180 bandı. Yani bu şunu gösteriyor: Üretici kilogram başına 40 lira ile 45 lira arasında zarar ediyor” ifadelerini kullandı. Piyasada denetim yapılmasının doğru bir adım olacağını belirten Akça, kontrollerin önceden duyurulmadan gerçekleştirilmesi gerektiğini savundu. Akça, denetim ekiplerinin sahaya çıkacağının önceden açıklanması halinde etkili bir sonuç alınamayabileceğini belirterek, kontrollerin ani şekilde yapılması gerektiğini söyledi.

Üreticinin tercihi TMO

Serbest piyasa ile TMO arasındaki fiyat farkının üreticileri TMO’ya yönelttiğini belirten Akça, TMO’nun bugüne kadar yaklaşık 150-160 bin ton fındık aldığını ifade etti. Ordu’da TMO’nun alım kapasitesini artırmak için çalışmalar yaptığını belirten Akça, Altınordu özelinde 4 depo kiralanması yönünde girişim bulunduğunu söyledi.

Akça, üreticilerin TMO’ya ürün tesliminde yaşadığı bazı sorunların da yetkililere iletildiğini belirterek, özellikle hastalık veya başka nedenlerle ürününü teslim edemeyen üreticilerin birinci derece yakınlarının vekalet yoluyla fındık teslim edebilmesinin önünün açılması gerektiğini ifade etti. Randıman ölçümü konusunda da üreticilerin şikayetleri bulunduğunu aktaran Akça, tartım sonuçlarının üreticinin görebileceği şekilde ekrana yansıtılması yönünde çalışma yapıldığını söyledi.

“Vatandaş panik yapmasın”

Üreticilerin “Fındığımı şimdi satmalı mıyım, beklemeli miyim?” sorusuyla karşı karşıya olduğunu belirten Akça, üreticilerin TMO’ya yönelmesinin mevcut şartlarda anlaşılabilir olduğunu söyledi. Akça, “Vatandaş panik yapmasın; en kötü şartlarda devlet yanında, TMO yanında” diyerek üreticinin satış kararını verirken TMO alım imkanını da değerlendirmesi gerektiğini ifade etti. Öte yandan 16 Eylül itibarıyla serbest piyasada fındık fiyatları Giresun’da 200-210, Ordu’da 180, Trabzon’da 181,50-190, Samsun’da 172-182, Düzce ve Sakarya’da 170-180 lira seviyesinde bulunuyor. Fiyatlar randıman, kalite, nem oranı, ilçe ve tüccara göre değişiklik gösterebiliyor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar