Kamerun ile daha fazla çalışmalıyız

‘Türkiye-Kamerun Sektörler Arası B2B Platformu’ açılış töreninde konuşan Ordu Ticaret ve Sanayi Odası (OTSO) Başkanı Fahri Danışmanı Tarkan Deniz, “sloganları ‘Barış-iş-Vatan’ olan Kamerun için çok daha fazla çalışılması gerektiğini düşünüyoruz” dedi

info@karadenizekonomi.com / 26.09.2022

Kamerun ile daha fazla çalışmalıyız

24 Eylül 2022 tarihinde Yenikapı etkinlik alanındaki Dr. Mimar Kadir Topbaş Gösteri ve Sanat Merkezi’nde gerçekleşen ‘Türkiye-Kamerun Sektörler Arası B2B Platformu’, Türk ve Afrikalı iş insanlarının yoğun katılımına sahne oldu.

Ordu Ticaret ve Sanayi Odası (OTSO) Başkanı Fahri Danışmanı Tarkan Deniz konuşmasında, Kamerun hakkında önemli bilgiler verdi. Orta Batı Afrika ülkesi Kamerun’un, 402 km Atlas Okyanusu kıyısıyla balıkçılık ve liman işletmeciliği anlamında bir cazibe merkezi olduğunu, TİKA’nın tecrübe paylaşım programı kapsamında orada kano üretim kooperatifi kurduğunu, Rusya-Ukrayna savaşı sonrasında ortaya çıkan buğday krizini aşmak için alternatif bir ürünü devreye sokarak ekmek üretimine devam ettiklerini, bunun da Kamerunluların sosyal ve ekonomik hayatta pratik insanlar olduğunu gösterdiğini, tüm bunlara rağmen aradaki ticaretin istenen seviyede olmadığını, sloganları ‘Barış-iş-Vatan’ olan Kamerun için çok daha fazla çalışılması gerektiğini aktardı.

 

GÖZLEMLERİNİ PAYLAŞTI

Toplantıya ve bu zamana kadar gerçekleştirdiği çalışmalara dair bilgi paylaşan Deniz, “Kürsüden gerçekleştirdiğim konuşmamım ardından Kamerun Batı Bölge (Bamena) Kralı Alexandre Joukwe Nietcho ve Diaspo Royale Cameroun Turquie (DRCT) Sorumlusu Mekep sa'a ngon Ferdinand onur konuğu olarak katılım sağlayarak açılış konuşması gerçekleştirdiler. 12 yıl önce, 12-17 Aralık 2010 tarihinde, Kamerun T.C. Fahri Konsolosu ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) karşı kanat kuruluşu olan Kamerun Ticaret Tarım Sanayi Madenler ve El Sanatları Odası Başkan Yardımcısı Ekoko Mukete'nin de davetlisi olarak ülkenin en büyük kenti ve aynı zamanda bir liman kenti olan Douala, başkent Yaounde, Malale, Yoke, Bekil şehirlerine mini hidro enerji projeleri fizibilite çalışması için iş ziyaretim sırasında hem T. C. Douala Fahri Konsolosluk yerleşkesinde hem de Kumba şehri Bafaws Kabilesi Ulu Şefi olan ve Parlamento'nun en yaşlı üyesi Kamerun Senatosu Onursal Başkanı (Paramount Chief) olan babası Nfon Victor Essemosengo Mukete'nin (2011 yılında 103 yaşında öldü) Bafaw Palace adlı konutunda ağırlandım. İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth'in babası olan Kral VI. George adına Vali ve Baş Kumandan tarafından kendisinin 21 Temmuz 1944 tarihli Kumba'nın lideri olarak atandığına dair salon duvarında asılı bir tarihi bir yazılı belge görmüştüm” dedi.

 

“BARIŞ, İŞ, VATAN”

İlgili tarihlerde yeni açılan T C. Yaounde Büyükelçiliğini de ziyaret ettiğini dile getiren Deniz, “Yaunde ve Douala ziyaretlerim sırasında, T. C. Yaounde Büyükelçimiz Atılay Ersan ülkede kaldığım süre boyunca bizzat ilgilendi ve Douala'da ziyaret etti. Kamerun ziyaretim sırasında, Türk ve Kamerunlu İşadamları Derneği (TURCABA) Başkanı Barış Ertan ile de başkent Yaoundé'de görüşme imkanım oldu. 2017 yılında, Japonya Nagasaki'de gerçekleştirilen ve 162 üye ülkeli Mayors For Peace (Barış İçin Belediye Başkanları) 9. Genel Kurulu dönüşleri Kamerun'dan dokuz Belediye Başkanı ile yuvarlak masa toplantısına İstanbul Esentepe Dedeman otelde katıldım. Portekizlilerin ve Hollandalıların ardından, 1884-1916 yılları arasında Alman kolonisi olarak kalan Kamerun Birinci Dünya Savaşı sonunda İngiltere ve Fransa arasında paylaşılmıştır. Fransız yönetimindeki Kamerun 1960'ta bağımsızlığını kazanarak Kamerun Cumhuriyeti adını almıştır. Kamerunlar olarak adlandırılan İngiliz yönetimindeki bölgenin Kuzey'i 1961'de Nijerya'ya katılmıştır. Güney Kamerunlar ise yine aynı yıl Kamerun Cumhuriyeti'ne dahil olmuş ve ülke Kamerun Federal Cumhuriyeti adı altında federal bir yapıya dönüşmüştür. 1972 yılında, ülke Kamerun Cumhuriyeti adı altında tek bir merkeze bağlanarak üniter bir yapıya kavuşmuştur. Kamerun başkanlık sistemi ile yönetilmektedir. Ülkenin resmi mottosu; Paix, Travail, Patrie yani Barış, İş, Vatan” diye konuştu.

“TARIM VE SPOR ÇOK POPÜLER”

“29 milyona yaklaşan nüfusu ile Orta Batı Afrika ülkesi Kamerun, 402 km'lik sahil şeridi ile Atlas Okyanusu'na kıyısı vardır. Dünyanın en fazla yağış alan ülkelerinin başında gelen Kamerun'da yağmur ormanları ülkenin %40'ını kaplamaktadır” diyen Deniz, şu ifadelere yer verdi: “Orta Afrika Ekonomik ve Parasal Topluluğu'nun (CEMAC) en büyük ülkesi Kamerun, 2035 yılında yükselen (emerging) bir ekonomi olmayı hedeflemektedir. Bu bağlamda izlenen "Horizon 2035" başlıklı ulusal kalkınma programı yol, enerji, su, şehir planlaması, sağlık, tarım, hayvancılık ve güvenlik gibi temel başlıkları kapsamaktadır. Kamerun'un uzun vadeli stratejisi özellikle liman ve ulaştırma altyapısının geliştirilmesidir. Dünyanın en büyük buğday ihracatçısı Rusya ile Ukrayna arasında savaşın patlak vermesinden sonra buğday ithalatının yüzde 50'sini bu iki ülkeden yapan Kamerun’da fırıncılar, yaşanan un ve ekmek krizine, ülkenin hemen hemen her bölgesinde yetişen ve ülkedeki birçok kabilenin yemek alışkanlıklarının önemli bir parçası olan manyok bitkisinin unundan yapılmış ekmekle çözüm buldu. Manyok unu (Cassava Unu), manyok bitkisinden soyulmuş, kurutulmuş ve öğütülmüş manyok kökünden yapılan glüten içermeyen bir undur. Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığınca (TİKA) desteklenen 2022 Tecrübe Paylaşım Programı (TPP) kapsamında Kamerun etabında Kano Üretim Kooperatifi kurulmuştur. TİKA destekli olarak, Soa kentinde faaliyetlerini sürdüren FEMADS kadın kooperatifine, koruyucu kıyafet ve körük gibi arıcılık malzemeleri temin edildi. Verilen destek sayesinde üretim kapasitesinin iki katına çıkarılması hedeflenmektedir. İki ülke arasında dış ticaret dengesi Türkiye lehine olup, yaklaşık 250 milyon dolar seviyesinde olan karşılıklı ticaret hacmi arttırılmalı. Kamerun dış ticaretinde ithalat ve ihracat sıralamasında Çin birinci sırada olup, Kamerun'un Türkiye'den ithalatında 9. sırada ve ihracatında ise 14. sıradayız. Eren Holding'in Kamerunlu yerel ortağı Quifeurou Grubu ile büyük ortak olarak liman kenti Douala'da MEDCEM CAMEROUN adlı çimento tesisi yatırımı var. Oyak Holding'in Kamerun'un Atlas Okyanusu'na kıyısı olan Kribi'de CIMPOR CAMEROUN SA adlı çimento tesisi yatırımı var. Douala kentinde 50.000 seyirci kapasiteli Japoma Stadı inşaası Türk firması Yenigün İnşaat tarafından gerçekleştirildi ve 2019 yılında tamamlamdı. Kamerun aynı zamanda adeta bir futbol okulu ülkesi. Bir dönem Türkiye'de de forma giyen eski yıldız futbolcu Samuel Eto'o, Kamerun Futbol Federasyonu başkanlığını yürütmektedir.”

 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar