Konutlarda rayiç bedeller 2026’da 10-15 kat artabilir

2026’dan itibaren konutlarda rayiç bedellerin piyasa değerlerine çekilmesi planlanıyor. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü ile belediyelerin yürüttüğü çalışmaya göre mevcut bedellerin 10-15 katına çıkabileceği belirtiliyor.

info@karadenizekonomi.com / 11.08.2025

Konutlarda rayiç bedeller 2026’da 10-15 kat artabilir

 

Prof. Dr. Emre Alkin’in raporuna göre, rayiç bedel ile gerçek satış fiyatı arasındaki fark her yıl 6 milyar dolar vergi kaybına neden oluyor. İmarlı arazilerle birlikte kamuya toplam maliyetin 25 milyar dolara yaklaştığı hesaplanıyor. Düşük bedellerin, vergi kaybı dışında yetersiz sigorta ödemeleri, kentsel dönüşümün yavaşlaması ve konut erişilebilirliğinin bozulmasına yol açtığı vurgulanıyor.

Yeni sistemle tapuda görünen değerler piyasa gerçeklerine yaklaşacak, kredi teminat değerleri yükselecek ve belediye gelirleri artacak. Ancak sektör temsilcileri, artan vergi ve tapu harçlarının konut satışlarını olumsuz etkileyebileceği konusunda uyarıyor.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar