Kurbanlık satışlarımız yüzde 30 düştü

Artan yem maliyetlerinden dolayı kurbanlık fiyatlarında yüzde yüz artış olduğunu söyleyen Giresunlu mandıra sahibi ve Kasap Yahya Akkaya, büyükbaş kurbanlıkların kilosuna göre 25 ile 45 bin lira arasında olduğunu açıkladı.

info@karadenizekonomi.com / 13.07.2022

Kurbanlık satışlarımız yüzde 30 düştü

Çok düşük kar marjıyla çalıştıklarını dile getiren Akkaya, hem üreticinin hem de tüketicinin mağdur olduğunu vurguladı. Kurbanlık satışlarının yüzde 30 düştüğünü açıklayan Yayla Besi Çiftliği İşletme Sahibi Mesut Yayla da, “Yıllık 350-400 civarında büyükbaş hayvan besleyip satıyorum. Halk fiyatlardan şikâyetçi, biz de yem fiyatlarından şikâyetçiyiz” dedi.

Yem ve nakliye maliyetlerinin aşırı arttığına dikkat çeken hayvan üreticileri ve kasaplar, fiyatların yükselmesinin üreticileri olumsuz etkilediğini söylediler. Geçen yıla oranla bu yılki satışlarda düşüş olduğunu açıklayan Yahya Akkaya, “Fiyatlar yükseldi bu da halka yansıdı. Piyasadaki dalgalanmalar, yem maliyetlerinin yükselmesi et ve et ürünleri sektörünü olumsuz etkiledi. Bizler çok düşük kar marjıyla kurbanlık satışı yapıyoruz, sadece maliyete çalışıyoruz” dedi.

 

“Kiloyla değil, gramla alışveriş yapıyorlar”

Üretici ve tüketici olarak herkesin mağdur olduğunu söyleyen Akkaya, “Herkes kurban ve et fiyatlarından şikayetçi. Hem mandıramda kurbanlık satıyorum hem de günlük olarak et satışı yapıyorum. Bu zamana kadar pek gramla et alan insan olmamıştı ama bu yıl herkes kiloyla değil gramla alışveriş yapıyor. Bizim de elimizden bir şey gelmiyor, üretici de tüketici de mağdur” diyerek açıkladı ve üreticiler olarak yem fiyatlarının düşmesini istedi.

 

“Devletin destekleri yetersiz”

Hayvancılık sektöründe şartların iyileştirilmesini isteyen Yayla, “10 bine aldığın dana yem maliyetiyle 15 bine dönüyor. Sektör gerçekten büyük sıkıntıya girdi son dönemde. Devletimizin teşvikleri var ama bence yetersiz. Hükümetimiz tarım ve hayvancılığı irdeleyip, tarım ve hayvancılığa destek çıkmalı. Üretim yapabilmek için bazı şartların iyileştirilmesi lazım. Hayvancılığa bizim toplumumuzun ihtiyacı var. Etiyle, sütüyle, yoğurduyla her anlamda hayvancılığın devam etmesi şarttır. Yoksa birkaç yıla eti de ithal edecek duruma geleceğiz” ifadelerini kullandı.

 

YAREN KAYA

KARADENİZ EKONOMİ

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar