Metalde ihracat değer endeksi 6 puan düştü

İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB), metal sanayi ihracatındaki gelişmeleri ve göstergeleri izlediği ‘Metal Endeksi’ ekim ayı sonuçlarını açıkladı.

info@karadenizekonomi.com / 10.11.2023

Metalde ihracat değer endeksi 6 puan düştü

Sonuçlara göre, metal sanayi ihracat miktar endeksi 128,32 puandan 127,05 puana, ihracat değer endeksi 151,05 puandan 144,44 puana indi. İhracat birim değer endeksi de eylül ayında 117,68 puandan ekim ayında 113,66 puana geriledi. Endekse göre metal sanayi ihracat birim fiyatlarında da düşüş meydana geldi. İhracat birim fiyatları eylül ayında 4,40 dolar/kg iken ekim ayında 4,25 dolar/kg olarak gerçekleşti.

Endeksin ekim ayı sonuçlarına göre, küresel ekonomide sıkı para politikalarının yavaşlatıcı etkileri ekim ayında daha belirgin hale geldi. Küresel sanayi PMI verilerinde ABD, Euro bölgesi ve Çin’de gerilemeler yaşandı. Bu gelişmelerin küresel mal ticaretini de karşılıklı olarak etkilediği açıklandı. Küresel ihracat siparişlerinde gerilemede yirminci aya girildiğinin belirtildiği endekse göre, ekim ayında da alınan ihracat siparişlerinde düşüş görüldüğü, küresel mal ticaretinin de miktar olarak küçülmeye devam ettiği kaydedildi. Ekim ayında talebin yavaşlaması sonrasında özellikle metal fiyatlarında düşüşler yaşandı. Bakır ve alüminyum fiyatları geriledi.

Diğer taraftan, yurtiçinde yeni parasal sıkılaşma önlemleri alınır ve yüksek bir faiz artışı ile kredi faizleri ve maliyetleri artarken, Ortadoğu’daki yeni gelişmeler ile ortaya çıkan riskler karşısında TL’nin ekim ayı boyunca değer kaybı hızlandı. Ekim ayında üretici fiyat artışları yavaşlarken tüketici enflasyonunda artış sürdü. Yüksek enflasyon, faizler ve kur artışları dönemine girildiği bilgisi paylaşıldı.

Rapora göre metal sanayi ihracat endeksinin de yine ekim ayında zayıf bir performans gösterdiği iletildi. Son aylarda endekslerde dalgalanmalar yaşandığı, ihracat pazarlarında talebin zayıf kalmaya devam ettiği bilgisi paylaşıldı. Yılın son iki ayında endekslerin dış pazarlardaki talebin yavaşlaması ile şekilleneceği vurgulandı. Ayrıca TL ve maliyetlerdeki gelişmeler ile küresel fiyatlara bağlı olarak ihracat birim fiyatlarının da belirleyici olacağı söylendi.

Alınan ihracat siparişlerinin yılın son çeyreğinde düşmeye devam ettiğinin belirtildiği endekste, 2023 yılının son çeyreğinde de alıcıların fiyat baskısı ve fiyat indirim taleplerinin devam ettiği açıklandı. Ekim ayında alınan siparişlerde ihracat birim fiyatlarının sınırlı ölçüde yükseldiği ve sipariş alınan müşteri sayısında genel bir daralma eğiliminin sürdüğü bilgisi paylaşıldı.

Öte yandan, alınan ihracat siparişlerindeki kar marjlarının artan küresel rekabetin de etkisiyle gerileme eğilimi içinde olduğu, yurtiçinden alınan siparişlerin ekim ayında yavaşlayarak düştüğü de endekste aktarıldı. Ekonomide uygulamaya başlanan sıkılaştırma politikalarının etkilerinin görüldüğü ve üretimin ay boyunca çok sınırlı ölçüde düştüğü kaydedildi. Yurtdışı ve yurtiçinden alınan siparişlerdeki gerilemelerin üretimi de olumsuz etkilediği belirtildi.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar