"MTV İki Katına Çıktı, Kurumlar Vergisi Arttı: Ekonomide Yeni Düzenlemeler Geliyor"

Maliye Bakanlığı tarafından Meclis'e sunulan son kanun teklifiyle ekonomide yeni düzenlemelere gidiliyor. Bu düzenlemeler arasında Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) ve kurumlar vergisi üzerinde yapılan değişiklikler ön plana çıkıyor.

info@karadenizekonomi.com / 10.07.2023

Yeni düzenlemelerle birlikte araç sahipleri ek bir MTV ödeyecek, akaryakıttan alınan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) artacak ve kurumlar vergisinde yüzde 5'lik bir artış gerçekleşecek.

MTV artışıyla ilgili konuşan Samsunlu Mali Müşavir Gürel Çalışır, Karadeniz Ekonomi'ye önemli açıklamalarda bulundu. Çalışır, MTV'nin Temmuz 2023'te iki katına çıkacağını belirtti ve bu artışın yeni alınacak araçlar için de geçerli olacağını ifade etti. Ayrıca, gelecek yıllarda MTV'lerin daha da artabileceğine dikkat çekerek bu durumun, 2.0 litre üzeri motor hacmine sahip otomobillere olan talebi bir miktar azaltabileceğini söyledi.

Kurumlar vergisindeki artışın da şirketleri olumsuz etkileyeceğini vurgulayan Çalışır, düzenleme ile ihracat yapan şirketlere ise yüzde 5 indirim uygulanacağını ve böylece ihracatı teşvik eden bir yapı oluşturulmaya çalışıldığını ifade etti.

‘’Ekonomiyi de Etkileyecek’’

Gürel Çalışır, açıklamalarını şu şekilde sürdürdü: "Banka ve finans kurumlarında kurumlar vergisinin yüzde 25'ten yüzde 30'a çıkarılması ise enflasyonla artan banka karlarını vergilendirmeye yönelik bir adım olarak değerlendirilmektedir. Bu değişikliklerle hükümetin maliye politikasını kullanarak piyasada dolaşan para tutarını azaltmaya, bütçe açığını kapatmaya ve sermaye üzerindeki vergiyi artırmaya yönelik bir amaç güdüldüğü açıkça görülmektedir. Kredi faizlerinin artması iç talebi kısmaya, ÖTV zamları da bütçe açığını kapatmaya yönelik adımlar olarak değerlendirilmektedir."

 

 Yaren kaya

 

 

 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar