Sönmez: “Karadeniz sanayideki potansiyelini kullanamıyor”

Açıklanan İSO 500 listesinde Karadeniz Bölgesi’nden sadece 18 firma olmasını eleştiren Ordu Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Ender Sönmez, bu durumun bölgenin potansiyelini iyi kullanmadığının göstergesi olduğunu söyledi.

info@karadenizekonomi.com / 13.06.2022

Sönmez: “Karadeniz sanayideki potansiyelini kullanamıyor”

Karadeniz Sohbetlerine konuk olan Ordu Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Ender Sönmez, İstanbul Sanayi Odası’nın açıkladığı Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu Araştırması’nda Karadeniz’in payını değerlendirdi. Karadeniz ekonomisini ve sanayisini de değerlendiren Sönmez, mükellefler için önemli konulara değinerek e-dönüşümü anlattı.

 

“İSO 500’de Ordu’dan bir firmanın bulunması büyük eksiklik”

İSO 500’de bir önceki yılda Ordu’ya kayıtlı 3 firmanın yer aldığını ancak bu sefer bu sayının teke düşmesinin Ordu’nun büyük eksikliklerinin bulunduğunun göstergesi olduğunu söyleyen Ender Sönmez,  “2020’de İSO ilk 500’de 3 firmamız vardı Ordu’dan. Şuanda teke düşmüş durumdayız. Ordu geleceği çok parlak bir il. il dışındaki sermayeleri çekecek bir hacmi var ama hala potansiyelini rakamlara yansıtamıyor. Bugün ordu olarak geldiğimiz noktada hala OSB’yi konuşuyoruz. OSB’nin kurulamamasını. Bu sorunların biran evvel çözülmesi gerekiyor. Sanayicinin buraya gelmesi için, vergi, SGK indirimi, teşvik gerekiyor. Biliyorsunuz ordu 3. Bölgede. Bazı teşviklerden yararlanıyordu, artık onlar da kalmadı. Bu tabloya baktığımızda ordu sadece ticari mal alım satımına daha ağırlıklı ticari faaliyetlerini yürüten bir il. GSYH baktığımızda da 5049’a düşmüş. Bu demek oluyor ki Ordu’da katma değerli ürün de üretemiyoruz. Bu tabloya rağmen ilimizin geleceği parlak, yatırımlar yapılıyor, turizm geleceği olduğu söyleniyor” açıklamalarında bulundu.

 

“Gelir idaresi e-dönüşümü hızlandırdı”

Gelir idaresinin e-dönüşüm ile teknoloji çağının getirdiği avantajları kullandığını söyleyen Sönmez, “Çağımız teknoloji çağı. Gelir dairesi de bu sisteme çok güzel uyum sağlıyor. E-dönüşüm daha önce başladı ama 2018 yılında tabanı genişlemeye başladı. 2019 yılında e-fatura kullanıcısı 118 binden 603 bine, e-arşiv 46 binden 554 bine, e-defter sayısı 85 binden 286 bine çıktı. E-dönüşüm sürecinin en büyük etkisini biz muhasebeciler yaşıyoruz. E-defter kullanıcıları çok önemli çünkü yılda 1 defa verdiğimiz bilançoyu artık her ay veriyoruz. Dolayısıyla bizlere zaman ve emek açısından büyük yük getiriyor. Tüm meslektaşlarımız bu sürece çok iyi adapte oldu. Özetle hem yükü hem teknolojinin getirmiş olduğu rahatlık var” dedi.

E-dönüşümün hızla herkese geldiğini ifade eden Sönmez, “Bu yılın başında 5 milyon TL cirosu olanların e-faturaya geçme yükümlülüğü vardı. Yeni çıkan tebliğe göre 2021 yılı cirosu 4 milyon TL, 2022 ve müteakip hesap dönemleri için 3 milyon TL ve üzeri olan mükelleflerin 1 Temmuz’da e-faturaya geçiş zorunluluğu geldi. 2023’ün Temmuz ayında bu rakamlar daha da iniyor. Büyük oranda herkes sistemi kullanacak” açıklamalarında bulundu.

 

SONER ÖZDEMİR

KARADENİZ EKONOMİ

 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar