Türk Eximbank’tan ilk yarıda 25,4 milyar dolarlık ihracat desteği
Türk Eximbank Genel Müdürü Ali Güney, 2024 yılının ilk 6 ayında ihracata sağlanan toplam desteğin 25,4 milyar dolara ulaştığını açıkladı. Bu tutarın 12,5 milyar doları kredi, 12,9 milyar doları ise sigorta desteğinden oluştu.
info@karadenizekonomi.com / 26.08.2025

Güney, ihracatçılara uzun vadeli ve uygun maliyetli finansman sağlamak amacıyla yılın ilk yarısında uluslararası piyasalardan 5,2 milyar dolar fon temin ettiklerini, bunun 1,1 milyar dolarının sürdürülebilirlik temalı kaynaklardan oluştuğunu vurguladı.
Ayrıca, bankanın tarihindeki en yüksek tutarlı sendikasyon kredisiyle euro, dolar ve yuan cinsinden toplam 1 milyar dolarlık kaynak sağlandı. Bu fonların yeşil ürün ihracatı yapan KOBİ’ler ile kadın girişimci KOBİ’lerin finansmana erişiminde kullanılacağı açıklandı.
FAİZSİZ FİNANSMAN ÜRÜNLERİ DEVREDE
Eximbank, ihracatçıların ihtiyaçlarına uygun murabaha ve eser finansmanı gibi faizsiz bankacılık ürünlerini de devreye aldı. Banka, mevcut ürünlerini Faizsiz Bankacılık İlke ve Standartları ile uyumlu hale getirirken, TCMB kaynaklı İhracat Destek Finansmanı Programı’nı katılım bankaları aracılığıyla kullandırmaya başladı.
ALACAK SİGORTASINDA YENİLİKLER
Güney, alacak sigortasında ihracatçıların taleplerine uygun adımlar attıklarını belirterek alıcı limit tahsis süreçlerini hızlandırdıklarını ve süresiz alıcı limit uygulamasını başlattıklarını açıkladı. Ayrıca, Kısa Vadeli Yurtiçi Alacak Sigortası ürününün yaygınlaştırıldığını, modüler poliçe ve ciro bazlı poliçe yapılarının uygulamaya alındığını duyurdu.
KOBİ’LERE ÖZEL DESTEK
Eximbank’ın desteklerinden yararlanan firma sayısının 18 bin 552’ye ulaştığını belirten Güney, bunların yüzde 83’ünün KOBİ’lerden oluştuğunu ifade etti.
KOBİ’lere özel olarak bankanın kaynaklı döviz kredilerinde faiz indirimi uygulandığını açıklayan Güney, “Azami 720 gün vadeli döviz kredilerinde yüzde 0,50, orta ve uzun vadeli kredilerde ise yüzde 0,75 oranında indirim sağlıyoruz” dedi.
Çok Okunanlar







Fındık Fiyatları
Son Güncelleme : 2025-08-26 08:56
Şehir | Levant |
---|---|
TMO | 130 TL |
GİRESUN | 167,00 TL |
ORDU | 168,00 TL |
DÜZCE | 167,25 TL |