Türk sanayisi için Brüksel mesaisi: Bolat’tan “kazan-kazan” çağrısı

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, AB’nin Sanayi Hızlandırma Yasası kapsamında gündeme gelen “Made in EU” yaklaşımının Türk sanayisine olası etkilerini Brüksel’de görüştü.

info@karadenizekonomi.com / 29.09.2026

Türk sanayisi için Brüksel mesaisi: Bolat’tan “kazan-kazan” çağrısı

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Brüksel temaslarında Avrupa Birliği’nin (AB) yeni sanayi politikaları ve “Made in EU” yaklaşımını gündeme taşıdı. Bolat, AB Komisyonu ve Avrupa Parlamentosu yetkilileriyle yaptığı görüşmelerde söz konusu düzenlemelerin Türkiye’nin sanayisi ve dış ticareti üzerindeki olası etkilerini ele aldıklarını belirtti. Bolat, AB Komisyonunun Sanayi Stratejisinden Sorumlu Başkan Yardımcısı Stéphane Séjourné ve Genişlemeden Sorumlu Üyesi Marta Kos ile görüşmeler gerçekleştirdi. Temaslarda Türkiye’nin beklentileri, Gümrük Birliği kapsamındaki konumu ve Türk sanayisinin AB değer zincirlerindeki rolü gündeme geldi.

“İki taraf için kazan-kazan istiyoruz”

Bolat, Türkiye’nin düzenlemeye ilişkin analizlerini ve sektörlerin beklentilerini AB Komisyonu, Avrupa Parlamentosu ve üye ülkelerle paylaştığını belirterek, “Türk ekonomisinin ve sanayisinin geleceği açısından en doğru, iki taraf için de kazan-kazan temelinde olabilecek düzenlemelerin ortaya çıkması için yoğun bir görüşme trafiği yürütüyoruz” dedi. AB’nin Sanayi Hızlandırma Yasası taslağının özellikle otomotiv gibi sektörler açısından önem taşıdığı belirtilirken, Türkiye daha önceki temaslarında Gümrük Birliği ortaklığının ve mevcut sanayi entegrasyonunun dikkate alınması gerektiğini vurgulamıştı. Ticaret Bakanlığı da Türkiye’nin “Made in EU” yaklaşımına kapsayıcı biçimde dahil edilmesi gerektiği görüşünü AB tarafına iletti.

Ticaret diyaloğu 13 Ekim’de Brüksel’de

Bolat, Türkiye-AB ticari ilişkilerindeki temasların önümüzdeki dönemde de süreceğini açıkladı. Türkiye-AB Yüksek Düzeyli Ticaret Diyaloğu’nun üçüncü toplantısının 13 Ekim 2026’da Brüksel’de gerçekleştirilmesi planlanıyor. Bolat ayrıca AB’nin sanayisini dış etkilerden korumaya yönelik düzenlemeler geliştirdiğini belirterek, Türkiye’nin de ihracatını artırmak ve yerli sanayinin haksız ticaret uygulamalarından zarar görmesini önlemek amacıyla ticaret politikalarını sürdürdüğünü ifade etti. Türkiye ile AB arasındaki Gümrük Birliği, sanayi standartları ve mevzuat uyumu da görüşmelerin temel başlıkları arasında yer alıyor.

 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar