Mücevher ihracatçılarının ‘ithalat’ sorunu çözüldü

Altın ithalatına kota getirilmesinin ardından, mücevher ihracatçılarının yaşadığı ve EKONOMİ’nin Ağustos’un son haftasında gündeme taşıdığı sorun, Mücevher İhracatçıları Birliği Başkanı Yakın ve yönetimin temaslarıyla çözüldü.

info@karadenizekonomi.com / 7.09.2023

Mücevher ihracatçılarının ‘ithalat’ sorunu çözüldü

İhracatçılar, her ayın ilk 5 günü önceki ayki ihracat beyannamelerine göre Ziraat Bankası ve Vakıf Katılım Bankası’ndan uluslararası fiyatlar üzerinden altın alabilecek.

Mücevher ihracatçılarının yaşadığı sorun, Mücevher İhracatçıları Birliği heyeti tarafından Ağustos ayında Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Osman Çelik ve Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan’a aktarıldı. Bu görüşmenin ardından Merkez Bankası çalışmalara başladı ve ihracatçılara ihracat miktarlarıyla orantılı altın temin etmelerini sağlayacak bir formül bulundu.

Buna göre Mücevher İhracatçıları Birliği üyeleri, her ayın ilk 5 günü (Eylül’de ilk 7 gün), önceki ayın ihracat verilerini içeren beyannamelerle başvurarak Ziraat Bankası ve Vakıf Katılım Bankası’ndan ihtiyaçları olan altını uluslararası piyasalarla aynı koşullarda temin edebilecekler.

Mücevher İhracatçıları Birliği’nden yapılan açıklamada, Hükümetin cari açıkla mücadele için altın ithalatına kota getiren adımının bir yan etkisi olarak üretimde ithalata bağlı olan sektörde üretimin bir anda durduğu kaydedildi.

Kota kaynaklı iç piyasada altının yükselmesiyle birlikte ithal edilen ürünün daha ucuz bir çözüm haline geldiğine dikkat çekilen açıklamada, bu sorunların giderilmesi için Mücevher İhracatçıları Birliği Başkanı Burak Yakın başkanlığında sektörün önemli isimlerinin girişimlerde bulunduğu bildirildi.

Bu kapsamda heyet son olarak Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Osman Çelik ve TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan ile bir araya gelirken, Birlik Başkanı Yakın soruna yönelik çözüm önerilerini aktardı.

Çözüme yönelik Merkez Bankası’nın yaptığı çalışma ise Ticaret Bakanlığı tarafından Mücevher İhracatçıları Birliğine iletildi.

“Önceki ayın ihracat miktarına göre altın alacaklar”

Buna göre Mücevher İhracatçıları Birliği üyeleri Eylül ayı istisna olmak üzere her ayın ilk 5 günü önceki ayın ihracat verilerini kapsayan gümrük beyannameleriyle başvuru yapacaklar. Görevlendirilen iki kamu bankası olan; Ziraat Bankası ve Vakıf Katılım Bankası, ihracatçıların ihtiyacı olan altını, uluslararası piyasa ile aynı koşullarda ihracatçılara temin edecek.

“Çözüm ivedilikle üretildi”

Çözüme yönelik açıklama yapan Mücevher İhracatçıları Birliği Başkanı Burak Yakın ise ilgili bakanlar ve Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan ile çalışma arkadaşlarının soruna ivedilikle çözüm ürettiğini bildirdi.

Yakın, “Alınan kararların sektörümüz üzerindeki etkilerini dinleyen, bizlerle birlikte sorunların çözümüne kafa yoran, emek harcayan ekonomi yönetimimize teşekkür ediyoruz. 12 bin yıldır bu topraklarla üretim yapan insanlar üretmeye, istihdam etmeye, ihracata devam edecekler. Türkiye bizimle gurur duyacak” ifadelerini kullandı.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar