Mücevher sektöründen 2,6 milyar dolarlık ihracat

Mücevher İhracatçıları Birliği (MİB), haziran ayı verileriyle birlikte yılın ilk altı aylık dönemine ilişkin sektör raporunu yayınladı.

info@karadenizekonomi.com / 1.08.2022

Mücevher sektöründen 2,6 milyar dolarlık ihracat

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine dayanan bilgilere göre, mücevher sektörü 2022 yılının ilk altı ayında toplam 2 milyar 697 milyon 836 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Geçen yılın aynı dönemine göre yakalanan ihracat artış oranı ise yüzde 8,95 oldu.

Mücevher sektörünün büyümeye devam ettiğine dikkat çeken Mücevher İhracatçıları Birliği Başkanı Burak Yakın, “Sektörümüzün katma değerini artırmak için çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz. Türk mücevherinin yeni pazarlara ulaşması ve hak ettiği konuma erişmesi hedefiyle de girişimlerde bulunuyoruz” dedi.

 

Pırlantalı altına talep yaklaşık iki kat arttı

TİM’in mücevher sektöründe ürün bazında yaşanan ihracat değişimlerini gösteren verilerine göre; yılın ilk altı ayında en çok ihracatı yapılan ürün ‘altından mamul mücevherci ve kuyumcu eşyası’ oldu. ‘Pırlantalı altından mücevherci eşyası ve aksamı’ kategorisindeki ürünlerin ihracatı yüksek bir ivme yakalayarak, yılın ilk altı ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 91,8 artış gösterdi.

 

En çok ihracat Birleşik Arap Emirlikleri’ne

Haziran ayında en çok mücevher ihracatı yapılan ülke Birleşik Arap Emirlikleri oldu. Bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 151’lik artışla, 135,7 milyon dolar ihracat gerçekleşti. Bu ülkeyi 73 milyon dolarlık ihracatla Amerika Birleşik Devletleri (ABD), 51 milyon dolarlık ihracatla Hong Kong izledi. Dördüncü sırada 41,7 milyon dolarlık ihracatla Irak, beşinci sırada ise 21 milyon dolarlık ihracatla Kırgızistan yer aldı.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar