Yıldırım: Altın fiyatları dolar kaynaklı yükselişte

Levent Kuyumculuk sahibi Yıldırım, “Altın fiyatları 8 yılın zirvesinde. Eğer altın alabilen varsa alsın, kimse zarar etmez. Yatırımcısına neredeyse yüzde 70-80 kazandırıyor. Altın ons bazında periyodik olarak artışını sürdürüyor. Bundan sonra da artmaya devam edecek gibi gözüküyor.” dedi.

info@karadenizekonomi.com / 10.11.2020

Yıldırım: Altın fiyatları dolar kaynaklı yükselişte

Altının son zamanlarda önlenemez yükselişi gündem de yine ilk sıralarda yerini koruyor. Küçük ve büyük ölçekli yatırımcılar altında olan son gelişmeleri anbean takip ederken akıllarda ‘Acaba altın düşer mi? Altın alınmalı mı?’ sorusu da yer almıyor değil. Konuyla ilgili gazetemizin YouTube hesabına özel açıklamalarda bulunan Levent Kuyumculuk sahibi Levent Yıldırım, merak edilen sorulara açıklık getirdi. 

Yükselişini sürdüren altının gram fiyatı tüm zamanların en yüksek seviyesinden işlem görüyor. Piyasalardaki son gelişmeleri değerlendiren Yıldırım, “Ufak tefek düşüşler olsa da aslında altın fiyatlarında 20 yıldır artan bir trend var. Mesleğe ilk başladığım zaman altının 1 gramı dolar bazında 8 bin 500 dolardı şu anda ise 60 bin civarında. Hatta 65 bin dolara çıktığını da gördük. Altın ons bazında periyodik olarak artışını sürdürüyor. Bundan sonra da artmaya devam edecek gibi gözüküyor.” dedi.

“Doların artışı altını etkiliyor”

Doların yükselişinin altın fiyatlarında etkili olduğunu kaydeden Yıldırım, “Altın uluslararası bir değer, kendi içinde de artmaya devam ediyor. Ülkemizde altın, yurtdışından dolar olarak sağlanıyor. Yani birbirleriyle hemen hemen eş değer ilerliyor. Mesela dolar bir yılda yüzde 30 artıyorsa, hem dolar hem diğer paralara göre altın yüzde 30’dan daha fazla artıyor. Geçen sene de böyle bir durum yaşamıştık.” ifadelerine yer verdi.

“Altın fiyatları düşmez”

2021 yılı için onsun 2 bin dolar seviyesinde olacağını tahmin eden Yıldırım, “Merkez Bankası hedeflerini sürekli güncelleyip, değiştiriyor. Önümüzdeki sene doların ne kadar olacağını birlikte göreceğiz. Dolar şu an 9 olsa altın yine yükselir. Altın fiyatları ons bazında aşağı düşmeyecektir. Tam olarak altının ne kadar artacağı yönünde bir öngörüm olmasa da, Türkiye ekonomisinin vereceği tepkiler, aşının bulunması, doların genel seyri fiyatları etkileyecektir. Şöyle bir kesinlik var ki; dolar düşse dahi altın fiyatları çok düşmez.”

“Altının ikamesi gümüş değil”

“Altın alabilen alsın, kimse zarar etmez. Yatırımcısına neredeyse yüzde 70-80 kazandırıyor.” diyen Yıldırım, gümüşe olan taleple ilgili şu değerlendirmelerde bulundu:

“Gümüş fiyatları altına oranla daha çok arttı. Tabi kıyaslama yaptığımız zaman gümüş daha alınabilir bir ürün. Ancak altının ikamesi gümüş değildir, altının yerini hiçbir şey doldurmaz.”

Kuyumculuk sektörü de pandemiden nasibini aldı

Pandemiden dolayı kuyumculuk sektörünün de olumsuz etkilendiğini belirten Yıldırım, “Çok mecburi düğünler oldu ancak genel itibariyle toplu organizasyonlar hep ertelendi. Bu sene altına ciddi bir talep oluşmadı. Geçen seneye oranla rakamlarımız yüzde 80 düştü. Önümüzdeki seneyi daha iyi geçireceğimizi düşünüyorum.” ifadelerine yer verdi. HAZAL PALAVAR/KARADENİZ EKONOMİ

 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar