Perşembe'i imar planı mağduriyeti!

​Perşembe Belediyesi İmar Müdürü Eda Baysal, belediyenin elindeki imar planının 1996 yılının planları olduğunu ve bu nedenle yetersiz kaldığını belirterek, “1/5000 ölçekli imar planının bir an önce yapılması gerekiyor” dedi.

info@karadenizekonomi.com / 6.10.2018

Perşembe'i imar planı mağduriyeti!

Perşembe Belediye Meclisi Ekim Ayı Olağan Meclis Toplantısını gerçekleştirdi. Belediye Meclis Toplantı Salonu’nda Başkan Vekili Kahraman Yalçın başkanlığında toplanan meclis üyeleri nazım imar planı yapma/yaptırma yetkisi için oy kullandı. Gündem maddesi ile ilgili bilgi vermek üzere söz alan Perşembe Belediyesi İmar Müdürü Eda Baysal, belediyenin mevcut nazım imar planlarının yetersiz kaldığını söyledi.

Büyükşehir Belediyesi’nin bugüne kadar ilçede imar çalışması yapmamasının sorun yarattığını belirten Baysal, “5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanununa göre 1/5000 ölçekli planı yapma yetkisi Ordu Büyükşehir Belediyesine aittir. Fakat büyükşehir belediyesi bugüne kadar bu işle ilgili bir işlem yapmadı. Şu an belediyemizin elindeki planlar 1996 yılı planları ve yetersiz. Çoğu binalar parsellerin dışına taşmış, yapılaşma şartları çok kısıtlı ve bunların yenilenmesi gerekiyor. Yeni 5 bin ölçekli planların yapılması gerekiyor. Eğer uygun görülürse bunu biz yapmak istiyoruz. O yapmıyor, bu yapmıyor diye beklemek çok iyi bir uygulama değil. Ünye bunu yaptı. Burası turizm bölgesi, vatandaş ben buraya otel yapacağım diyor. Biz de açıyoruz 25 binliği kusura bakmayın yapamazsınız, 5 bin ölçekli imar planımız yok diyoruz. Bu yüzden 5 binlikleri hazırlayalım, nasıl istiyorsanız, şehri nasıl planlayalım diyorsanız öyle planlayalım. Ondan sonra sıkıntı yaşamayalım, siz de mağdur olmayın, vatandaş da mağdur olmasın” diye konuştu.

Sel mağduriyet yaşattı

CHP’li meclis üyesi Ziya Karadeniz’in ‘5 yıldan bu yana neden imar planı yapılmadı’ sorusuna da cevap veren Baysa, şöyle konuştu: “Hâlihazırlarımız onaylanmıştı. Jeolojik etütlerimiz onaylanamamıştı. Sebebi de ilçemiz bir afet yaşamıştı. O yüzden arazilerde bazı sıkıntılar meydana geldiğinden ekstra ilave sondajlar atılması gerekiyordu. Ayrıca afet alanlarının jeolojik haritaya işlenmesi gerekiyordu. Süre bu yüzen çok uzadı. Takibi yapıldı, yeni sonuçlandı. Akabinde bir an evvel bu 5 binliklerin yapılması gerekiyordu. Efirli, Çerli, Alınca Mahallelerinde yolun üzerlerine turizm yeri belirlemişler. Buralarda turizm planlamaları yapılması çok yanlış... Yolun üzerine doğru zaten konutlar oluşmuş; yani oradaki bir konutun, bir fabrikanın işi için niye bakanlığa gidilsin. Neden biz bakamayalım, biz değerlendirmeyelim. Biz bugüne kadar tamamen afet sebebiyle bu konuda mağdur olduk. Eğer onay vermezseniz 5 binlikler yapılmaz aynı planları uygulamaya devam ederiz. Yaşadığımız sorunları tekrar yaşamaya devam ederiz. Biz bunu büyükşehre sunacağız.

Önce bizim belediye meclisimizde karar alınacak biz onlara yazacağız. Eğer izin alınırsa maliyet hesaplamasına gideceğiz. Şu an maliyetini bilemiyoruz, eğer kabul edilirse ihale açacağız.”

Geriye bakmanın anlamı yok

Meclis Başkanı Kahraman Yalçın ise konu ile ilgili yaptığı açıklamada; “Bugün buradaki kalabalığın sıkıntısı bu maddenin olmaması veya yetersiz olması. Burada arkadaşlarımızın bir talebi olacak; ama çözülememiş bir durum var. Çözülememiş durumda bu iş olmuş olsaydı bu arkadaşlar bu gün işi gücü bırakıp buraya gelmeyeceklerdi. Bundan sonra geriye bakmanın bir anlamı yok. İleriye bakmamız gerekiyor” ifadelerinde bulundu.

Yapılan görüşmenin ardından 1/5000 ölçekli nazım imar planının büyükşehir belediyesinden devir alınması maddesi oy birliği ile kabul edildi.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar