Vali Yavuz, “Tefekkür Saati” Programında!

Sezgin Yaşar’ın hazırlayıp sunduğu ve canlı olarak ekranlara gelen “Tefekkür Saati“ programın da Vali Seddar Yavuz, tüm sorulara içtenlikle yanıt verdi.

info@karadenizekonomi.com / 1.10.2018

Vali Yavuz, “Tefekkür Saati” Programında!

“Ordu’nun Vizyon Belgesini Oluşturmak İçin Kalkınma Çalıştayı Düzenledik”

Vali Seddar Yavuz, “Şehirlerin en önemli sorunlardan bir tanesi vizyondur. Biz nasıl bir Ordu hayal ediyoruz? Şimdi benim Ordu hayalim var, bir İşadamının, siyasetçimizin, esnafımızın bir Ordu hayali var. Bu hayallerin bir araya getirilip, bir sistematik hale getirmesi, tartışılması lazım. Bunu nasıl yapabilirsiniz? Bütün sektör temsilcilerini toplarsınız, çalışma grupları oluşturur, bir inovasyon çalışması yapar, herkesin fikirlerini harmanlarsınız daha sonra bundan da bir vizyon belgesi oluşturursunuz. Benim önceliğim farklı, sizinki farklı, diğer birinin önceliği farklı olmamalı. Bu düşünceyle bir Kalkınma Çalıştayı düzenledik. Turizm'de nasıl bir vizyon çiziyorsunuz? Turizmde ne yapmamız lazım? Sanayide ne yapmamız lazım? Bütün bu sorulara cevap bulmak için yaklaşık 16 farklı sektör belirledik. Belirlenen 16 farklı sektörde atölye çalışmaları yapıldı. Önemli başlıklar burada tartışıldı. Bizim bu konuda dört tane sektörü çok önemsediğimizi kamuoyu biliyor. Bunlardan bir tanesi vazgeçemediğimiz, vazgeçmemiz mümkün olmayan tarım sektörü. Bu sektörü daha fazla ilerletmemiz lazım. Bu konu çok ciddi şekilde tartışıldı. Diğer taraftan Karadeniz bölgesi ve Ordu son dönemde turizmde çok ciddi bir hamle yaptı. Turizm başlığını detaylı bir şekilde tartışalım. Bunun dışında Karadeniz en çok göç veren bölgelerden bir tanesi. Bu göçü önleyebilmenin en önemli yollarından bir tanesi istihdam. Dolayısıyla turizmin yanında ek istihdam sağlayacak sanayiyi tartışalım. Bütün bunları destekleyecek, bilgi üretecek, üretilen bilgiyi de bu alanlarda kullanabileceğimiz bir diğer sektör de güçlü üniversite. Yani bilim şehri Ordu, oldu. Bizim ısrarla üzerinde durduğumuz 4 başlığa ilave olarak da diğer 16 sektörden neler yapılabileceğini bir vizyon belgesi ortaya koyalım istedik. Bu vizyon belgesinde, Valiliğimizin önündeki vizyon belgesiyle Büyükşehir Belediye Başkanlığındaki vizyon belgesi, milletvekillerimizin vizyon belgesi, hepsi ortak bir alanda bulunsun, yapılan çalışmalar tartışılsın ve şehrin bir yol haritası belirlensin istedik. Benim fikirlerimden çok, şehrin fikirlerinin, uzmanların fikirlerinin harmanlanması anlamına gelen bir çalışmaydı. 1. Ordu Kalkınma Çalıştayı bir vizyon belgesi ortaya koyup, bunları da kitapçık haline getireceğiz. Amacımız, bu şehirde ortak bir vizyon belirlemek ve bu alanda ilerlemek. Sistematik çalışılmadığı takdirde de diğer şehirlerle rekabet edebilmek noktasında ciddi zorluklarımız da söz konusu olabiliyor. Bu zorluklarımızı bu yolla aşmak istedik” şeklinde konuştu.

“Önümüzdeki Süreçte Turizmde Çok Daha İyi Bir Noktaya Geleceğiz”

Vali Seddar Yavuz, programda turizmle ilgili yöneltilen bir soruya ise şu yanıtı verdi:

“Ordu büyüleyici, muhteşem bir güzelliğe sahip. Bakir bir alan, henüz daha yapılaşmamış, el değmemiş güzellikler bulunuyor. Biz dedik ki, bir şehrin kalkınmasını sadece turizm ile yapamayız. Diğer sektörleri de ihmal etmeyelim. Yoksa, ‘turizm önceliğimiz değildir’ demedik. Sayın Prof.Dr.Numan Kurtulmuş Kültür ve Turizm Bakanı iken yaptığımız görüşmelerde, Ordu’da turizm altyapısının düzgün hale getirilmesi, bununla ilgili olarak özellikle yol yapılması gerektiğini dile getirdik. Kendisinden çok ciddi destekler aldık. Altınordu, Ünye ve diğer ilçelerimizde önemli çalışmalar gerçekleştirdik ve bunlar şu anda meyvelerini veriyor. Altyapıya ilişkin çalışma devam ediyor. Ulugöl ile ilgili önemli çalışmalarımız var. Perşembe Yaylası ile ilgili imar planı şu anda bitmek üzere. Geçen yılın ilk 9 ayına göre yabancı turist sayısında %50 artış sağladık. 2017 yılının ilk 9 ayında 63 bin 457 yabancı turist Ordu’ya gelmişken, bu sayı 2018 yılının ilk 9 ayında 95 bin 416 olmuştur. Verdiğiniz rakamlar konaklamalardır. Günübirlik gelip gidenleri bu sayıya dâhil etmedik. O yüzden bu artışlar net artışlardır. 2017 yılında, 705 bin turist Ordu'ya gelmişken, şu anda 751 bin 312 yerli ve yabancı turist Ordu’da konaklamış durumdadır. Yılsonuna kadar belirlemiş olduğumuz hedefe çok yakın bir performansı gerçekleştirmiş olacağız. Ordu’da MENA Zirvesi gerçekleştirdik. Arap dünyasının en önemli işadamlarını ilimizde ağırladık ve onlarla iş birliklerini konuştuk, şehrimizi tanıttık. Şu anda da özellikle direk uçuşların Ordu'ya sağlanması noktasında stratejik bir hedefimiz var. Ortadoğu'ya direk uçuşların sağlanması konusunda herkesten destek bekliyoruz. Eğer biz direk uçuşları da buraya çekebilirsek, en az günde 4 ya da 5 ülkeden her gün uçuş sağlayabildiğimizde, bu rakamlar katlanarak artacaktır. Önümüzdeki süreçte altyapımızı güçlendirmeliyiz. Yol konusuyla ilgili olarak çalışmaları sürdürüyoruz. Karadeniz-Akdeniz yolu bittiğinde, ciddi bir avantaj elde edeceğiz. O yüzden turizmi önemsiyoruz, herkes önemsesin. Bununla ilgili önümüzdeki süreçte özellikle dil konusunda esnafımızın geliştirilmesi lazım. Bununla ilgili valilik olarak üniversiteyle de işbirliği yaparak, turizm sektöründe çalışabilecek personeli süratle yetiştirmemiz gerekiyor. Sektör temsillerini bu konuda bizimle işbirliği yapmaya, daha fazla gayret sarf etmeye davet ediyorum. O yüzden de önümüzdeki süreçte turizmde çok daha iyi bir noktaya geleceğiz, hiç kimsenin endişesi olmasın, biz inanıyoruz buna vatandaşlarımızın da inandığını görüyorum.“

“Kurulacak 3 Yeni OSB Ordu’yu Büyütür”

Sanayi konusunda ise 3 OSB'nin yer seçiminin yapıldığını, kamulaştırma işlemlerinin de devam ettiğini söyleyen Vali Seddar Yavuz, “Bizim, 3 yeni OSB'yi aktif hale getirebilmemiz için 130 milyon civarında bir kaynağa ihtiyacımız var. Geçen yıl içerisinde 22 milyon civarında bir kaynak bulduk. Bu kaynakla uzlaşma sağlanan arazilerin bir kısmının kamulaştırma bedellerini ödedik. Önümüzdeki yıl 3 yeni OSB’nin kamulaştırma işlemlerini bitirebilmek için çalışmalarımız yoğun şekilde devam ediyor. Yaklaşık 30 bin kişinin sanayide çalıştığı bir organize sanayi sistemini kurmalıyız. Bunu kurabilirsek o zaman Ordu büyümeye devam eder. Aksi takdirde sadece diğer sektörlerle bu şehri önümüzdeki yıllara taşıyamayız. Genç nüfusu burada tutmakta zorlanabiliriz. Dolayısıyla bu konuyu Hükümetimiz nezdinde de çeşitli defalar görüştük. Bize destek olan milletvekillerimize bir kez daha huzurunuzda teşekkür etmek istiyorum. Çünkü, bu hizmetleri yaparken işbirliği içerisinde yapıyoruz. Bütün milletvekillerimizin desteğini alıyoruz, onlar da sağ olsunlar bu konuları Ankara’da takip ediyorlar, diğer hizmetlerde olduğu gibi. O yüzden şehrin diğer aktörlerini, işadamlarımızı önemsiyorum. Çok sayıda işadamı bize geliyor yer istiyor. Ama şu an için OSB’lerde kamulaştırma işlemlerini henüz daha bitiremediğimiz için işadamlarımıza yer teslimi yapamıyoruz. Kısa zamanda imar planlarını gerçekleştirerek sanayicimizin, işadamlarımızın hizmetine sunmak istiyoruz. Çalışmalarımız devam ediyor” diye konuştu.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar