40 mahalle şen 40 mahalle mutlu

Murat Gürsoy ile Karadeniz Sohbetleri’nde bu hafta Kumru Belediye Başkanı sayın; Yusuf Yalçuva’ya konuk olduk.

info@karadenizekonomi.com / 7.05.2019

40 mahalle şen 40 mahalle mutlu

Murat Gürsoy ile Karadeniz Sohbetleri’nde bu hafta Kumru Belediye Başkanı sayın; Yusuf Yalçuva’ya konuk olduk.

 

KAYNAK SIKINTISINA RAĞMEN

 

31 Mart yerel seçimlerinde partisi adına Ordu’da en yüksek oy oranı ile seçimi kazanan Yalçuva, ülke genelinde 6. en çok oyu alan belediye başkanı olması nedeniyle de dikkat çeken bir isim oldu. Çiçeği burnunda başkan ile biraz siyaset fazlasıyla da Kumru’yu konuştuk.


-Sayın başkan; öncelikle hayırlı olsun dileklerimizi ileterek sohbetimize başlayalım. Belediye başkanlığı koltuğunda henüz çok yenisiniz ama siyasette oldukça eski bir isimsiniz. Sizi kısaca tanıyabilir miyiz?


 

Güzel dilekleriniz için çok teşekkür ediyorum. Sizler de güzel Kumru’muza hoşgeldiniz. 1973 yılında Kumru’da dünyaya geldim. İlkokul, ortaokul ve lise öğrenimimi Kumru’da tamamladım. Kumru İmam Hatip Lisesi mezunuyum. 1993 yılında iş ve eğitim amacıyla gittiğim Rusya’nın başkenti Moskova’da iki yıl yaşadıktan sonra ülkemize geri döndüm. Askerlik sonrasında ağabeyim ile birlikte sanayicilik ve ticaretle uğraşmaya başladık.


-Siyasete ilginiz hangi yıllarda başladı?
 

2001 yılında AK Parti Kumru Kurucu Gençlik Kolları Başkanlığı görevini üstlendim. Daha sonra ilçe yönetimine girerek, ilçe başkan yardımcılığı yaptım. 2012 yılında AK Parti Kumru İlçe Başkanlığına seçildim.


-Ve 2019 yerel seçimlerinde önce AK Parti Kumru Belediye başkan adayı sonra da belediye başkanı oldunuz…


Evet, hemşehrilerimizin büyük teveccühü ile yüzde 75,56 gibi büyük bir oy oranı ile Kumru Belediye Başkanı seçildim. Bu oy oranı ile Ordu’da ilk sırada Türkiye genelinde ise en çok oy alan 6. belediye başkanı oldum.


-Biraz da ilçenizin tarihi üzerine konuşalım. Cumhuriyet döneminde nahiye olan Kumru’nun ilçe olması hangi tarihlere rastlar ve Kumru adı nereden geliyor?

 

Kumru, nahiye konumunu 1961 yılına kadar sürdürmüştür, Bu tarihte de ilçe olmuştur. Fatsa’nın ilçe oluşu ile birlikte buraya bağlı bir nahiye iken 01 Nisan 1961 tarihinde 7 bin 33 sayılı kanunla ilçe statüsüne kavuşmuştur. İlçenin isminin nereden geldiği konusunda çeşitli rivayetler bulunmasına rağmen, büyük çoğunluk Elekçe Deresi kenarında yerleşmesinden dolayı verilen Kumlu’nun zamanla halk arasında Kumru olarak anılmasından dolayı bu ismi aldığı konusunda fikir birliği vardır.


-İlçenizi coğrafi konumu itibari ile yayla turizmine elverişli bir noktada konuşlanmış diyebilir miyiz?


Doğrudur. İlçemiz yayla turizmine elverişli bir doğaya sahiptir. Çam ağaçlarının gölgesinde piknik yapmak ve yaban çileği tatmak için sahile en yakın yayla olan Erecek Yaylasını ziyaret etmek yeterlidir. Düzoba Yaylası soğuk suları ve temiz havası bambaşkadır. Sarı Çiçekler, Garip Öldüren Çeşmesi, rengini kırk kızların kan renginden aldığı söylenen Kırk Kızlar Yaylası, Sarıkaya, Şifalı Taş ve Oluklar ve Döşek Dibi mesire alanı görülmesi gereken yerler arasındadır.


-Kumru hakkında verdiğiniz bilgilerden sonra şimdi de koltuğuna henüz oturan bir belediye başkanı olarak çalışmalarınızdan bahsedelim. Yeni dönem için hedefleriniz nedir? Projeleriniz nelerdir?


“40 mahalle şen, 40 mahalle mutlu” diye yola çıktık. 3 Nisan’da mazbatamızı alıp koltuğa oturduk. İşimiz bahane değil çözüm üretmek olmalı. Seçim aşamasında Kumruluların büyük desteğini gördük. Bu 5 yıl içinde yapılanların üstüne koyarak ilerleyeceğiz. İlçemizin kalkınması ve gelişimi için projelerimiz var ama bir de önceliklerimiz var.


-Nedir bu öncelikler?


Yol su ve elektrik çözüm bekleyen üç ana sorunumuz. 3 Nisan tarihinde araç ve makine parkurumuzu muhtarlarımızın aramasına bile fırsat vermeden harekete geçirdik. Yeni ergen, Ergentürk, Avcıalan, Yeni Akçalan ve Ballık mahallerinin yol sorununu çözdük. Su sorunumuzu Ordu Su ve Kanalizasyon İdaresi ile görüştük. Elektrik sıkıntımızı da Büyükşehir Belediye Başkanımız olan sayın Hilmi Güler ile çözeceğimize inanıyorum. Hilmi beyin eski bir Enerji Bakanı olması bizim için bir avantaj. Elektrik, 2019 yılı yatırım planında yoktu. Bu yıl için planların içine alacağız ve Fatsa’dan ırmak içinden Kumru’ya getireceğiz.


-Anlaşılan o ki Hilmi başkandan beklentiniz bir hayli yüksek...

 

Bize ağabeylik ve babalık yapacağına inanıyorum. Onlar olmazsa biz çok zorlanırız. Henüz daire başkanları oturmadı. Kısa süre sonra değişik projelerde yardım elini uzatacağına eminim. Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin paydaşlığında Doğu Karadeniz Projesi (DOKAP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ve İl Tarım ve Orman Müdürlüğü iş birliğiyle yürütülen "Ordu İli Çiğ Süt Toplama Altyapısının İyileştirilmesi Projesi"nde çalışmalar sürüyor. Bu projede biz de varız. Proje kapsamında Aybastı, Kabataş, Korgan ve Kumru ilçelerinde kurulacak 8 süt evinin yapım çalışmaları devam ediyor.

 

-Sanayi sitesi hangi aşamada?
 

Sanayi sitesi altyapısı oluşturuldu. Projede 73 dükkan var. Yakınındaki tarla ve arsaları da kamulaştırabilirsek bu sayıyı 150 dükkana kadar çıkartmayı amaçlıyoruz. Böylece Kumru’nun sanayi ihtiyacı karşılanacaktır.


-İstihdam konusunda sıkıntıları olan bir ilçedesiniz. Bunu nasıl aşmayı planlıyorsunuz?

 

İstihdam sorununu önemsiyoruz. Burada en önemli sıkıntımız fabrika kuramamak. Kumru’da devletin ve milli emlak arazisi yok. Ama biz ne yapıp edip yatırımcıyı buraya çekmeliyiz. Özellikle tekstil yatırımcılarına sesleniyorum. Biz binasını yapacağız. Gelsinler en az bin kişilik istihdam yaratalım. Ayrıca, Fatsa’nın Kumru’ya yakınlığı bizim için bir dezavantaj. Benim ilçemden 13 bin kişi Fatsa’ya gidiyor burada istihdam sağlanamadığı için.

 

-Sanki bir tıkanmışlık da yaşıyorsunuz coğrafi koşullara baktığımızda.

 

Evet önümüz açık ama arkamız kapalı. Niksar yolunun projelendirilmesi ile bu tıkanmışlığı aşacağımızı düşünüyorum.


-Bugünlerde peş peşe makam araçlarında tasarrufa giden belediye başkanları görüyoruz ama siz öncülerinden birisiniz. Gerçekten zor olmayacak mı?
 

Evet makam aracı satmak için ilk adımı attık. Bugün onayladım meclis kararı aldık. Benim ve müdürümüzün arabaları satılacak. Bize araç lazım değil. Burada hangi esnaftan araç istesem verir. O nedenle araç ihtiyacımız yok. Kaynak sıkıntımız varken iki aracımızı satsak ne kaybederiz aksine kazanırız. Bizim yollarımız zaten sıkıntılı. Toplamı 200 bin lira eden araçlarımızı satıp üzerine 50 bin lira daha bulup bir mikser alır ve yolları yaparım. Çünkü söz verdim. Mahallelilerimizin bir dediğini iki etmeyeceğiz.


-Çok başarılı girişimcileriniz de var. Desteklerini görüyor musunuz?

 

Elbette, kente fazlasıyla katkıları oluyor buradan çıkmış çok başarılı olmuş işadamlarımızın. Zaman zaman ihtiyaç hissettiğimizde yanımızda olduğunu hissettiğimiz isimler var. Ama biz kendi kaynaklarımızı da yaratmalıyız. Kentten köye dönüşü canlandırmalıyız. Süt üretimi konusunda adımlar atacağız. Üretim yapanlara aracı olmak için elimizden geleni esirgemeyeceğiz.

 

-Sizin de köye dönüş projeniz var anladığımız kadarıyla...

 

Yaylalarımıza evler ve işyerleri yapılıyor. Bizim de bir düzenleme planımız var. Yaylaya çıkan insanımızın hafta sonları yiyip içip dönmek için ev yapmasına karşıyız. Üretim yapılmalı o nedenle yaylada hayvancılıkla uğraşılmasını istiyoruz. Eğer yaylaya çıkılacaksa 2-3 hayvanı olsun ve üretsin istiyoruz.

 

-Sayın başkanım, sohbetin başından bu yana hep kaynak sıkıntısını dile getirdiniz. Ne kadar bir borcu çevirmek zorundasınız?

 

Biz buraya hizmet içim geldik. Şikayet etme hakkımız ve lüksümüz yok. Borcumuz 15 bin lira civarında borç var. Evet belki şimdi kaynak arayışındayız ama çözüm bulacağız.

 

-Başkanım çok teşekkür ediyoruz. Umarız güzel ilçenizin bilinirliği ve tanınırlığı adına güzel işlere imza atacaksınız...


KUMRU

 

İlçenin yüzölçümü 35 bin 112 hektar olup deniz seviyesinden yüksekliği 425 metredir. Tipik Karadeniz iklimi özellikleri taşıyan ilçede sıcaklık ortalaması 18 derecedir. C’dir. Canik dağları arasından geçen Elekçi deresi vadisinde yerleşmiştir. Arazinin büyük bir kısmı orman ve fındık ağaçlarıyla kaplıdır. İlçe, Ordu merkeze 70 km., Fatsa’ya ise 33 km. uzaklıktadır.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar