Çorum’un ekonomik parametreleri

Çorum ekonomisine genel bakış

info@karadenizekonomi.com / 4.03.2020

Çorum’un ekonomik parametreleri

Sürekli gelişen ve yenilikçi çözümler üreten sanayisi, güçlü yerel sermayesi, doğal ve tarihi değerleri ile stratejik konumu ve geniş ekonomik hinterlandı Çorum’u yatırımlar açısından cazip hale getirmektedir.

Makine Metal Sanayi

Sektörün başlangıcı, 1960’larda sayıları gittikçe artan un ve yem üretim işletmelerinin kullandığı makinelerin tamiratı için yapılan çalışmalara dayanmaktadır. Tuğla ve kiremit sektöründe daha gelişmiş makineler kullanma gereksinimi 1990'larda makine imalatı alanında ikinci bir ürün gamının gelişmesine olanak sağlamıştır. Başlarda un, tuğla ve kiremit makinelerinin bakımında çalışan şirketler, günümüzde dünyanın birçok yerinde anahtar teslimi fabrikalar kuran ve bu sektörlerde dünya çapında tanınmış şirketler haline gelmiştir.

Taş ve Toprağa Dayalı Sanayi

Sektör 1946 yıllarına kadar dayanmaktadır. Türkiye’de Kiremit ve Tuğla sektörünün gelişmesiyle birlikte Çorum Türkiye’nin önde gelen üretim merkezlerinden biri olmuştur. Tuğla ve Kiremit Sanayicileri Derneği (TUKDER) verilerine göre Türkiye’de faaliyet gösteren 300 tuğla ve kiremit fabrikasından 36 tanesi Çorum’da bulunmaktadır.

Gıda

1898 yılında kurulan ilk un fabrikası su gücü ile çalışmaktaydı. Ankara- Samsun yolunun açılması ile birlikte ulaşım kolaylaşmış ve böylece un ve buğday ticareti gelişmiş, ve Çorum buğday ile un üretiminde Türkiye’nin önde gelen merkezlerinden biri haline gelmiştir. Un üretiminde Çorum marka haline gelmiş ve Çorum Unu markası oluşmuştur. 1980'li yıllardaki yatırım önlemleri sayesinde, kümes hayvanları yetiştiriciliği ilde gelişmeye başlamıştır. İlde AB standartlarında üretimle yapılan yumurta üretimi önemli bir yer tutmaktadır. Türkiye’de üretilen yumurtaların ortalama %7,3’ü Çorum’da üretilmekte ve bir kısmı ihraç edilmekte

Turizm

Çorum’un tarihsel derinliğinden gelen ancak yeterince bilinmeyen Frig, Galat, Hatti, Hitit, Roma, Bizans, Selçuklu, Danişmendli, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemine ait değerler ile Çorum Kültür Turizmi açısından Ülkemizin en önemli merkezlerinden biridir. Çorum ilinde gerek tarım ve gerekse sanayi sektöründeki olanakların yanı sıra, turizm sektörü ve türleri de çok çeşitliliğiyle potansiyel arz etmektedir. Günümüzden 7 bin yıl öncesine ait kültürel verilere rastlanan ve Anadolu’da ilk organize devleti kuran Hititlerin Başkenti Hattuşa Çorum sınırları içerisindedir. Hattuşa, Anadolu’nun kalbinde UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası listesine alınmış Ülkemizdeki 9 değerden biridir.

Hitit uygarlığı en az Mısır uygarlığı kadar eski ve zengin bir uygarlık olup, Hititlerle Mısırlılar arasında yapılan Kadeş Antlaşması’na ait çivi yazılı tablet Boğazköy’de bulunmuştur. İlde 3 müze ve 2 ören yeri bulunmaktadır. 2010 yılında Avrupa Yılın Müzesi'ne aday gösterilen Çorum Müzesine 2011 yılında OKA destekli yapılan projede Uygulama ve Eğitim Merkezi, Ölü Gömme Töreni İnteraktif Simülasyonu, Hitit Arabası Sanal Gezi Simülasyonu gibi yenilikler kazandırılmıştır. İlde Selçuklu ve Osmanlı Dönemine ait; cami, köprü ve kaleler yer almaktadır. Çorum bu tarihi zenginliklerin yanı sıra yaylaları ve İncesu Kanyonu gibi doğal güzellikleri ile de görülmeye değer bir yerdir.

Tarım ve Hayvancılık

İlde yaklaşık 46.000 adet çiftçi ailesindeki 164.449 adet kişi bu sektörden geçimini sağlamaktadır. Türkiye genelinde tarım arazilerinin oranı %31 iken, yüzölçümü bakımından Türkiye’nin 20. büyük ili olan Çorum’un topraklarının % 44’ü yani 548.071 ha tarım arazisidir. İlde yetişen başlıca ürünler buğday, arpa ve pirinç tarımsal sanayinin en önemli girdilerindendir. Bu ürünlerin yanında yetiştirilen başlıca ürünler; nohut, çeltik, şeker pancarı, yağlık ayçiçeği, kuru soğan gibi tarla bitkileri yanında üzüm, elma, ceviz, kiraz gibi önemli meyve ürünleri ve ağırlıklı olarak iç pazarda tüketilen sebze ürünleridir. Çorum hayvancılık yönünden de önemli bir potansiyele sahiptir. İlde; 2015 yılı itibariyle 216.446 adet Büyükbaş, 208.897 adet Küçükbaş, 4.593.435 adet Kanatlı ve 37.264 adet Arı Kovanı vardır.

 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar