Gelişmiş ülkelerin temelinde tarım var

Sakarya BBŞ Başkanı Yüce,  ‘’Şuandaki teknolojik ya da sanayi olarak en gelişmiş ülkelerin bile temelinde tarım var. Bizlerde tarımsal kalkınma konusunda birçok proje üretiyoruz. Şehrimizin tarım potansiyelini kullanmaya gayret gösteriyoruz.’’

info@karadenizekonomi.com / 27.02.2020

Gelişmiş ülkelerin temelinde tarım var

Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, SATSO Meclis Toplantısına katıldı.

Tarım yok ise hayat yoktur şeklinde konuşmasına başlayan Başkan Yüce, ‘’Tarımın şehrimiz için ne denli önemli olduğunu her zaman ifade ediyorum. Şuandaki teknolojik ya da sanayi olarak en gelişmiş ülkelerin bile temelinde tarım vardır. Her ne kadar sanayi ve teknolojide gelişmiş olsalar da tarım konusunda da geri değiller. Bizlerde tarımsal kalkınma konusunda birçok proje üretiyoruz. Şehrimizin tarım potansiyelini kullanmaya gayret gösteriyoruz. Kalkınmamızın temeline önem veriyoruz. Toplumsal bir kalkınma hedefi ile şehrimizin toplumsal refahını sağlamaya çalışıyoruz. Bizim ortak paydamız Sakarya. Şehrimizde yatırım faaliyetlerinin artırılması, ekonomik gelişmeyi çeşitlendirmek ve çoğaltmak için yurt içi ve yurt dışında çeşitli ziyaretlerde bulunuyoruz’’ şeklinde konuştu.

‘’İhracat rakamlarında göz bebeğiyiz’’

Sakarya birçok milletten insanın bir arada yaşadığı çok kültürlü bir şehir olduğunu ifade eden Yüce, ‘’Coğrafyamız hem batıda hem de doğuda köprü vazifesi gören bir altyapıya sahip. Anadolu ile İstanbul’u birleştiren, ulaşım imkânlarının yüksek olduğu bir konumdayız. Bu jeopolitik konumu ve yeşilinin yanında; ihracat rakamları ile de ülkemizin göz bebeği şehirlerinden bir tanesiyiz. Sakarya’mızın mevcut potansiyeli ticari faaliyetlerimizi daha da geliştirmek için bizlere fırsat sunuyor. Ülkemiz ekonomisi, dünyanın önemli ekonomileri arasındaki yerini alıyor. Sakarya’nın ise ülkemiz ekonomisine katkıları yadsınamaz. Burada belirtmek istediğim bir konu var. Biliyorsunuz Büyükşehir Belediyesi olarak vergi iadeleri konusunda sıkıntılar yaşıyoruz. Bunun çözümü için ise gerekli mercilerle görüşmeler gerçekleştiriyoruz’’ dedi.

‘’İhracatta Toyota’nın katkısı büyük’’

Toyota’nın Sakarya’mızın ekonomisine olan katkılarını göz ardı edemeyiz. Ülkemizde ihracat konusunda üst sıralarda bulunuyorsak bunda Toyota’nın da katkısı büyüktür. Ayrıca şehrimiz istihdamına yaptığı katkılara müteşekkiriz. Vergi iadeleri meselesinde çözümün tek taraflı değil müşterek çıkarlar doğrultusunda istişare ile yapılmasının taraftarıyız. Bu konuda gerek şahsım gerek bürokratlarım gerekse Toyota yetkilileri hemfikiriz. Toyota firması ve Sakarya’mız için en makul çözüm ne ise o çözümün peşindeyiz” sözlerini kullandı.

‘’Geleneksel tarım anlayışı’’

Başkan Yüce, ‘’Şehrimiz sadece sanayi kuruluşları ile değil aynı zamanda tarım-hayvancılık ve turizm potansiyeli ile de ön plandadır. Tarım potansiyelinden azami fayda sağlamak, üreticilerimizle sektörü buluşturmak için belediyemiz bünyesinde Tarım A.Ş ve Fidan A.Ş’yi faaliyete geçirdik. Ayrıca Tarımsal Uygulama Merkezi ve Topraksız Tarım projelerimizi hayata geçirmeye kararlıyız. Bu konuda ülkemize örnek olmak istiyoruz. Projelerimizde, geleneksel tarım anlayışını modern tarım sistemleriyle harmanlıyoruz” ifade etti.

’50 türden sebze ve meyve tarımı’’


Sera A.Ş. de son aşamaya geldiklerini ve Sera A.Ş. ile ilgili Akyazı’dan 40 dönümlük yer tahsisi gerçekleştirdiklerini belirten Yüce, ‘’ 25 dekar üzerinde seralarımızın planlamasını hazırladık. Fizibilite raporunu da kısa süre içerisinde tamamlayacağız. Bu projemiz için Marka’dan destek alıyoruz. Bakanlıkla ilgili prosedürler son aşamaya geldi. Toprağın verimli olmadığı yerlerde bile tarım yaparak şehrimizde bir model geliştireceğiz. Topraksız tarımı şehrimizde uygulamaya başlayacağız. 50 türden sebze ve meyvenin tarımını gerçekleştirebileceğiz. İnşallah bir inovasyon çerçevesinde yeni bir model tarım uygulaması gerçekleştireceğiz” dedi.

‘’Hedef sıfır atık’’

Katı Atık Yönetimi Tesisi ile sıfır atık hedeflediklerini söyleyen Başkan Yüce, ‘’Tesisimiz 2020 yılında hizmete girecek. Bölgedeki en kapsamlı çevre projesi olmasından gurur duyduğumuz bir tesis. 20 hektarlık alan üzerinde inşa ediliyor. İnşa edilecek tesis ile çöpten enerji, organik gübre ve biyogaz üreteceğiz. Ülke ve şehir ekonomisine katkı sağlamanın yanı sıra Sıfır Atık projesine de güçlü bir destek sunacağız. Organik gübre ile mümbit topraklara sahip şehrimizde ürün kalitesini ve verimi arttıracağız. HES’lerle ürettiğimizin yanında SEKAY ile tükettiğimiz enerjiyi üretmeye devam edeceğiz” sözlerini kullandı.

‘’Turistik ticarete katkı’’

Başkan Ekrem Yüce, “Sakarya, İstanbul ile Anadolu arasındaki geçişte kilit noktalardan biri. Şehrimizin bu özelliğini güçlendirecek alternatif güzergâh ve yollara ihtiyacımız var. Sizin gayretlerinizle ortaya koyduğumuz üretimi, en karlı haliyle gerekli pazarlara ulaştırmak için elimizden geleni yapıyoruz. Bildiğiniz üzere şehrimize yeni bir otoban girişi yapıyoruz. Bu girişin Sakarya'nın tanıtımına ve turistik ticarete katkı sağlayacağına inanıyoruz. Yine Kuzey Marmara Otoyolu ile ortaya çıkan alternatif güzergâhı en iyi şekilde değerlendirerek şehir merkezi, sanayi bölgeleri, yerel üretim alanları, İstanbul ve Anadolu'yu tabiri caiz ise birbirine kenetliyoruz” şeklinde konuştu.

‘’Melen Botanik Vadisi’’

Başkan Yüce, “Melen'de ciddi üretim kapasitesi olan Melen Botanik Vadisini kuruyoruz. Biliyorsunuz bal, pek çok şekilde ticareti yapılan bir ürün. Fakat bu işin doğasını bozmamak gerekiyor. Biz de işi ehline yani arılara bırakıyoruz. Yalnızca arıların polen toplayabileceği bitki çeşitliliğini genişletiyoruz. Balın rayihasını ortaya çıkaracak farklı bitki örtülerine mensup çiçekleri bu vadide bir araya getiriyoruz. Aynı zamanda koku turizmine bir kapı aralıyoruz. Öte yandan GETAT’a yani Sağlık Bakanlığı tarafından yeniden kullanıma sokulan Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamalarına ve ilaç sanayine destek olacak tıbbi ve aromatik bitki üretimine başlıyoruz” diye konuştu.


 

 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar