Yavuz Gıda Tüm Avrupa Ülkelerine İhracat Yapıyor

''Giresun'da yapılan fındık iharacatı'nın yarısı firmamızın başarısıdır''

info@karadenizekonomi.com / 4.12.2015

Yavuz Gıda Tüm Avrupa Ülkelerine İhracat Yapıyor

80 yılı aşıp bir asra yaklaşan deneyimiyle Yavuz Gıda, fındığın anayurdundan dünyaya fındık satmaya devam ediyor. Ürünlerini başta Almanya, Hollanda, Fransa, Belçika, Avusturya, İsviçre ve İskandinav ülkeleri olmak üzere neredeyse tüm Avrupa’ya ihraç eden Yavuz Gıda, ABD, Uzak Doğu, Rusya ve Afrika pazarlarında güçlü konumunu koruyor.

Yavuz Gıda, fındık ticaretine 1933 yılında, fındığın anayurdu Giresun’da başladı. Aradan tam 82 yıl geçti ve Yavuz Gıda, dünyaya fındığı sevdiren, Giresun’dan yapılan fındık ihracatının yarısını tek başına üstlenen dev bir entegre yapıya büründü.

“Fındığın doğasıyla Giresun’da büyüdük ve fındıkla birlikte birçok nesli büyüttük” diyen; bir asra yaklaşan deneyimin verdiği güçle, fındık ihracatında hem bölgenin hem de Türkiye’nin liderliğini sürdürme hedefiyle çalışmaya devam edeceklerinin altını çizen Yavuz Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Kamil Yavuz sektöre ve firmasına dair önemli açıklamalarda bulundu.

Yavuz Gıdanın Kuruluşu 1930’lu yıllara uzanıyor. O dönemde hedefimiz yurt içi pazarıydı ama 1940’lı yıllardan itibaren fındığımızı ihracata yönlendirmeye ve dünya’ya fındık yedirmeye başladık. Ben 1972 yılından bu yana fındık sektörünün içinde bilfiil çalışıyorum. 1982 yılında işlenmiş fındık üretim tesisimizi kurmamızla birlikte, ham/natürel fındık ihracatımıza işlenmiş fındık ihracatı da eklenmiş oldu. 2003 yılında ise yeni bir yatırım dalgasıyla Yavuz Gıda’yı bir adım daha ileriye taşıdık. Bugün işlenmiş ve natürel fındık üretimi olara iki ayrı tesise sahibiz ve 1986’da aldığımız karar uyarınca çalışmalarımızı tamamen ihracat odaklı sürdürüyoruz.

''Tüm Avrupa ülkelerine ihracat yapıyoruz''

Ürünlerimizi başta Almanya, Hollanda, Fransa, Belçika, Avusturya, İsviçre ve İskandinav ülkeleri olmak üzere neredeyse tüm Avrupa’ya; ayrıca ABD, Uzak Doğu, Rusya ve Afrika ülkelerine ihraç ediyoruz. Müşterilerimiz arasında küresel çikolata ve şekerleme sanayisinin en büyük firmalarının yanı sıra yine küresel pastacılık ve dondurma sektöründe işini sanata dönüştüren çok önemli firmalar yer alıyor. Biz Yavuz Gıda olarak işimiz de her zaman kalite ve hıza çok önem verdik. Bu nedenle de gümrükleşmiş ürün almayı tercih eden müşterilerimize hızlı servis sunabilmek amacıyla,2011 yılında Almanya’da Yavuz Haselnuss GmbH firmasını kurduk. Diğer yandan, kalitemizi yükseltmek amacıyla ISO 22000, BRC(A) ISO 9001 yeterliliğimizi sağladık. Yavuz Gıda’yı 

sedex üyesi yaptık. Ayrıca kosher belgesi ile Helal Gıda belgelerine de Yavuz Gıda’nın kalite göstergelerine ekledik. En önemlisi de tüm kalite sistemimizi her yıl belgelendirme kuruluşları tarafından denetliyor ve güncellemeye devam ediyoruz. Bu anlamda, sektörde kalitesi ve hizmetiyle öncülük yapan Yavuz gıda’nın, yıldan yıla teknolojik gereksinimleri tesislerine yansıtarak modernleştiğini ve müşterilerinin gün geçtikçe aratan kalite hedeflerine ulaşabildiğini rahatlıkla söyleyebiliriz.

''Giresun'a modern bir tesis kuracağız''

Fındık ihracatı konusunda Giresun’un birinci Karadeniz’in üçüncü firmasıyız. Gururla söylemeliyim ki,türkiyenin en büyük 500 sanayi kuruluşu içinde de yer alıyoruz. 80 yılı aşan emek, tecrübesi ve sektördeki değişiklikleri yakından takip ediyor, üretim kalitemizi artırmaya dair hazırlıklar ve planlar yapıyoruz.

Biliyorsunuz gıda güvenliği konusunda, dünyada çok titiz çalışmalar yapılıyor. Biz de müşterilerimizden, fındık tarımına sürdürebilirlik standardı getiren UTZ Sertifikası ve Organik Fındık Ürün Sertifikası konusunda önemli talep ve istekler alıyoruz. Yavuz Gıda olarak , UTS Sertifikası ve Organik Fındık Ürün Sertifikası’nın her ikisine de sahibiz. Tüm bunların paralelinde, yeni ve modern bir tesis ihtiyacımız olduğunu görüyorum. Giresun’un döviz girdisini artıracak, yeni ve güçlü bir istihdam yaratacak bu tesisi Giresun’da yapmak, en büyük arzumuz. Bu anlamda yeni açılacak organize sanayi bölgesinden, yatırımımız için arsa tahsis edileceğini umuyoruz.

''2014’te Giresun fındık ihracatından 230 milyon dolar kazandı''

Türk fındığının geleceği yönünde karamsar bir düşüncem yok, ancak bazı akıl oyunlarına ihtiyaç olduğunu düşünüyorum. Dünyadaki üretim artırma çalışmalarını biliyorsunuz. Birkaç yıldır gerek Gürcistan’da gerekse Azerbaycan’da bunu gözlemliyoruz. Bunun yanı sıra Şili de fındık ekimine yoğunlaştı ve güney Afrika ve Avustralya’daki yeni plantasyon çalışmaları haberlerini izlemeye devam ediyoruz. Tüm bu çalışmaların kendi üretimimizi ve müstahsillerimizi sıkıntıya sokmaması için, dünya tüketiminin artması yönünde gayret sarf etmeliyiz. Dünya tüketiminin artması yönünde çalışma yaparken de Türk fındığını kalite ve lezzet olarak öne çıkarmalıyız. Diğer yandan, Giresun’un ekonomik yönden en büyük girdisi fındık, ihracatımızın yüzde 75’i fındıktan kaynaklanıyor. 2014’te bu ihracattan 230 milyon dolar kazandık; bunun yarısından fazlasını ise Yavuz Gıda olarak biz gerçekleştirdik. Döviz girdisinin artıyor oluşu, yeni kurulacak tesislerin de bir işaretidir. Bu tesisler fındık dışında da olabilir ve bence olmalıdır. Bugün ekonomi yöneticilerimiz üretim ve ihracat için birçok teşvikler sağlıyor. Ancak bunun yanı sıra arsa tahsisleri sağlanmalı, ulaşım yollarının alternatifleri artırılmalı gerek yerli yatırımcılara gerekse yabancı yatırımcılara bölgenin cazip bir alan olduğu gösterilmelidir.

Yavuz Gıda'dan Giresun'a Eğitim Desteği

Giresun’da kazandığımızı elbette yine Giresun için harcıyoruz. Bunun en gurur verici örneği, Özel Yavuz Koleji adı altında 1998’de tam bir kampus olarak açtığımız okulumuzdur. Anasınıfı, İlköğretim, Anadolu lisesi ve fen lisesi bölümleriyle hizmet veren Özel Yavuz Koleji’ne Giresunlu hemşerilerimizin duyduğu güven ve gösterdikleri ilgi nedeniyle her zaman çok teşekkür ediyoruz.  

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar