Giresun turizmde parlayacak

DOKA İl Koordinatörü Murat Aladağ, artık Giresun’un turizm yol haritası olduğunu belirtti.

info@karadenizekonomi.com / 3.05.2018

Giresun turizmde parlayacak

Kısa adı DOKA olan Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı Giresun İl Koordinatörlüğü tarafından hazırlanan “Giresun İl Turizm Stratejisi ve Eylem Planı” hazırlandı. Planın lansmanı yapıldı. ‘Giresun İl Turizm Stratejisi ve Eylem Planı’nda, Giresun’da turizm sektörünün son yıllarda hızlı bir gelişim gösterdiği, uzun yıllardır süregelen yerli turist ilgisinin artması ve özellikle körfez ülkelerinden son yıllarda gelmeye başlayan turistlerin turizm sektörünün büyümesine önemli katkı sağladığı kaydedildi.

Körfez ülkelerinden ülkemize gelen turistlerin en çok ziyaret ettiği 3 destinasyondan birinin Doğu Karadeniz olduğu belirtilen planda, Doğu Karadeniz’i 2016 yılı sonu itibariyle 500 binin üzerinde Arap turist ziyaret ettiği vurgulandı. Özellikle havaalanın işler hale gelmesi ile birlikte başta körfez ülkeleri olmak üzere ilimizde yabancı turistlerin ve tur acentelerinin ilgisinin arttığı ifade edilerek, 2014 yılında yapılan fizibilite raporuna göre ilimizde 10 yıl içerinde yıllık 2 milyonun üzerinde yerli ve yabancı turist beklendiği, toplam gelen turist içerisinde en %30’un yabancı turist beklendiğinin altını çizildi.

Giresun İl Turizm Stratejisi ve Eylem Planı’nda şunlar belirtildi;

“Giresun ekonomisinde ve sosyal hayatında giderek önemli yer sahibi olan turizm sektörünün zaman kaybetmeden bütün yönleriyle değerlendirilmesi, sorunlar ve ihtiyaçların iyi analiz edilerek, sahiplenilen ve yönlendirici olan bir turizm perspektifinin ortaya konulması önem arz etmektedir. “Turizmin Parlayan Yıldızı Giresun” vizyonuna ulaşmak için konaklama sürelerinin ve turizm sezonun uzatılması öncelikleri çerçevesinde çözülmesi gereken üç ana sorun alanı belirlenmiştir: yetersiz altyapı, çevre ve mimari yapı ile beşeri sermaye ve farkındalık. 2017 yılı itibariyle 3’ü turizm belgeli yaklaşık 150 adet restoranın 10 turizm belgeli restorana ulaşılması ve mevcut restoranların menülerinin %35’inin yerel ürünlerden oluşmasının sağlanması. Giresun genelinde kamu, özel sektör ve sivil toplumla turizmin tek elden yönetildiği yönetişim mekanizmasının kurulması ve işler hale gelmesi. Var olan Turizm Merkezleri ve Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgelerindeki altyapı ve yasal düzenlemeler çözülerek sektörün gelişmesi için alan yaratılması. Turizm sektöründe altyapı, çevre, ulaşım, konaklama, kültür, tarih ve sanat alanında toplam kalite kriterlerine uygun hizmetlerin teşvik edilerek nitelikli turizmin geliştirilmesi. Kentin turizm dışı kullanılan alt ve üst yapılarının kentin estetik doku ve kimliğinin iyileştirilmesi amacıyla düzenlenmesi. Fiziki yapılar yanında sosyal ve kültürel değerlerin gelişmesi için sosyal ve kültürel etkinlikler desteklenerek geliştirilmesi. Gerçekleştiren tüm uygulamaların konunun uzmanları ve akademisyenler tarafından değerlendirilmesi ve sektörün denetiminin düzenli olarak yapılması. Doğal ve kültürel kaynakların taşıma kapasitesinin belirlenerek kent turizminin sürdürülebilir gelişiminin sağlanması. İç turizmde Karadeniz bölgesinde öne çıkan, dünya çapında tanınmaya başlamış bir kent algısının oluşturulması. Ulusal ve bölgesel plan ve eylemleri takip ederek bütüncül bir şekilde uygulamak. Bölgesel, ulusal ve uluslararası alanda sektörel faaliyetleri koordine etmek. Giresun özelinde turizmin geliştirilmesi için politikalar ve planlar hazırlamak. Giresun özelinde kurumlar arası koordinasyonu sağlamak, tüm paydaşların temsil edilmesini ve yönetişimi sağlamak. Turizm ile ilgili makro ölçekteki planlamalara dahil olmak, yönlendirmek, işbirliği ve temsiliyeti sağlamak. Ulusal ve uluslararası düzeyde Giresun adına lobi faaliyetlerini yürütmek. Bilimsel çalışmaların yapılmasını ve sektöre katkı vermesini sağlamak. Yapılan politika, proje ve sektörün faaliyetlerini denetleyip değerlendirmek.”

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar