İsmail Okutgen:''Samsiad'ın hedefi çok ortaklı projeler''

Samsun’un, bölgenin ve ülke ekonomisinde yarattıkları katma değer ve istihdamla önde gelen şirketlerini bünyesinde toplayan SAMSİAD Yönetim Kurulu Başkanı ve OKUTGEN Otomotiv’in Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Okutgen oldu.

info@karadenizekonomi.com / 18.03.2019

İsmail Okutgen:''Samsiad'ın hedefi çok ortaklı projeler''

“Samsun Sanayici ve İşadamları Derneği olarak hedefimiz;  üyelerimizin arasında kaynaşmayı artırarak güven ortamı yaratmak ve dayanışmayı sağlamaktır. Aynı zamanda Samsun’da çok ortaklı örnek projeler yapmak ve sürdürülebilirliğini kanıtlamaktır.”

Murat Gürsoy’la Karadeniz Sohbetleri sayfamızın bu sayıdaki konuğu Samsun’un, bölgenin ve ülke ekonomisinde yarattıkları katma değer ve istihdamla önde gelen şirketlerini bünyesinde toplayan Samsun Sanayici ve İşadamları Derneği (SAMSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı ve OKUTGEN Otomotiv’in Yönetimi Kurulu Başkanı İsmail Okutgen oldu. Özel yaşamı, eğitimi ve iş bilgisi ile önemli bir özgeçmişi olan Okutgen sivil toplum ve meslek örgütlerinde de önemli roller üstlenmiş bir işadamı..

-İsmail Bey, eğitim, iş yaşamı ve sivil toplumdaki görevlerinizi anlatır mısınız?

-1955 yılında Samsun Çarşamba’da dünyaya geldim. İlkokul, Ortaokul ve Liseyi Samsun’da okudu. 1979 yılında Yıldız Üniversitesi Makina Mühendisliği Bölümünden mezun oldum.  1980-1984 yılları arasında İstanbul Taksim’de kurduğum firmada oto yedek parça imalatı ve satışı üzerine çalıştım. 1982 yılında Servin Hanım ile evlendi. İrem ve Çiğdem adlarında 2 kız çocuğu babasıyım. İrem Okutgen; Koç Üniversitesi Endüstri Mühendisliği bölümünü bitirip New York Üniversitesinde MBA Mastırı yaptı. Çiğdem Okutgen; İngiltere Warwick Üniversitesi Ekonomi bölümünü bitirip  London School of Economics de MBA Mastırı yaptı. 1984 yılında Samsun’a dönerek 1966 yılında kurulan aile şirketi OKUTGEN OTOMOTİV in başına geçtim. Halen devam eden bu şirkette Ford Otosan toptan yedek parça bayiliği, İnci Akü bayiliği ve birçok otomotiv yan sanayi fabrikasının ürünlerini Türkiye’nin her bölgesine pazarlamaktayız.  Ayrıca yurt dışına yedek parça ihracatı yapıyoruz.  1999-2019 yılları arasında Samsun, Ordu, Çorum İllerinde CİTROEN BAYİLİĞİ yaptım.

-Sivil toplum kuruluşlarında da çeşitli görevlerde bulundunuz. Bunları da anlatır mısınız?

-İşadamı ve bu memleketin bir insanı olarak sivil toplum kuruluşlarında da elimizi taşın altına koyduk. Samsun Makina Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyeliği, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyeliği, Samsun Rotary Kulübü Başkanlığı,  Samsun Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği Başkanlığı yaptım. Halen Samsun Sanayici ve İş İnsanları Derneği Başkanlığı görevini yapıyoruz.

-Başkanlığını yaptığınız SAMSİAD’ın güçlü bir profili var. Başarılı şirketleri bünyesinde toplamış. Dernekle ilgili bilgi verir misiniz?                        

-Derneğimiz 1992 yılında Ömer Tuğrul Erol Başkanlığında kuruldu. SAMSİAD (Samsun Sanayici ve İş İnsanları Derneği)  Samsun’un seçkin sanayici ve iş insanlarından oluşan bir sivil toplum kuruluşudur.

-TÜRKONFED diye bir çatı kuruluş var, siz de üye misiniz?

-Kuruluşundan itibaren yapmış olduğu sayısız faaliyetlerle başta Samsun olmak üzere bölgemiz ve ülkemiz için önemli bir katma değer sağlayan SAMSİAD,  Samsun, Amasya, Tokat, Çorum illerini kapsayan ORKASİFED Federasyonuna ve Türkiyenin en büyük iş dünyası örgütü olan TÜRKONFED ‘e bağlıdır.

-TÜRKONFED’in özelliği nedir?

-Üst kuruluşumuz olan TÜRKONFED 29 Federasyon, 247 Dernek (TÜSİAD dahil),  25 bin iş insanı, 40 bin şirketin üyesi olduğu, yıllık 75 Milyar dolar ihracat, 7 milyon istihdam sağlayan Türk İş Dünyasının en büyük sivil toplum kuruluşudur.

-Samsun Karadeniz’in en önemli illerinden biri. Siz nasıl tanımlıyorsunuz?

-Karadeniz bölgesinin en büyük şehri olan Samsun Kara, Deniz, Hava ve Tren yolu taşımacılığında çok önemli bir noktadadır. Samsun zengin tarih ve kültürel özelliklerinin yanında üretim ve hizmet sektörleri, ticaret ve sanayi alt yapısı, finans ve sağlık merkezi olma özellikleri ile ön plana çıkmaktadır. Samsun, Bafra ve Çarşamba ovaları, Gıda Organize Sanayileri ile, tarım ve tarıma dayalı sanayide,  hayvancılık ve süs bitkileri alanında da çok hızlı büyüme potansiyeli olan bir ilimizdir. Yeni kurulan Lojistik Merkezi de şehrimizin gelişimine çok önemli bir değer olarak katılmıştır. Sahip olduğu bu önemli değerlerin farkında olan SAMSİAD yerli ve yabancı yatırımcıların şehrimize gelmeleri ve yatırım yapmaları için gayret sarf etmektedir.

-Derneğin temel hedefi nedir?

-Samsiad olarak hedefimiz;  üyelerimiz arasında kaynaşmayı artırarak güven ortamı yaratmak ve dayanışmayı sağlamaktır. Çok ortaklı örnek projeler gerçekleştirmek ve sürdürülebilirliğini  göstermektir.

-SAMSİAD üyelerinin Samsun ekonomisindeki rolü nedir?

-SAMSİAD üyeleri sektörlerinde son derece başarılı ve saygın şirketlerdir. Birçoğu sektöründe vergi rekortmeni ve aynı zamanda yüksek istihdam sağlayan kuruluşlardır. Türkiye Sanayi Kuruluşları içerisinde ilk 500 ve İkinci 500’de bulunan şirketler ve ihracatta da son derece başarılı kuruluşlar derneğimizin üyesidir.

-SAMSİAD bayrağını teslim alan yönetim kurulumuzun 2 yılk döneminde yapmayı planladığı bazı projeler neler?

-Projelerimizi yerel yönetimle birlikte düşünüyoruz. Büyükşehir Belediyemiz ile kardeş şehir olan yurtdışı ve yurtiçindeki şehirlerle işbirliği içinde olarak ortak projeler üreteceğiz. Dış Ticaret Komitesi oluşturup üyelerimize ve üyemiz olmasa dahi ihracat yapmak isteyen iş insanlarına destek olacağız. Bölgemizin ihtiyacı olan bir alanda üyelerimizin de katılımıyla çok ortaklı örnek bir tesis kurmak istiyoruz ve bu hususta çalışmalarımız devam etmektedir. Paketleme tesisi, soğuk hava deposu, ambalaj sanayi, çiçekçilik, tarım ve hayvancılık gibi. Geçen dönem başlatılan Üniversite- Sanayi işbirliği atölye çalışmalarına ve Sektörler Zirvesi etkinliğini, bu dönemde geliştirip devam ederek sürekliliğini sağlayacağız.

-Sanayicilerin, reel sektör kuruluşlarının temel sorunları var. Bunlarla ilgili görüşleriniz neler?

-Öncelikle istihdam yükü; iş yerlerinde çalışan personel için devlete ödenen prim ve vergilerin yüksekliği firmaların gelir gider dengelerini etkilemektedir. Ayrıca bu konu istihdam ihtiyacı olan ülkemizde işsizliğe olumsuz etki yapmaktadır.

-Sektörlerde haksız rekabet ya da işletme enflasyonu doğan sorunlar yaşanıyor. Nasıl bir sorun oluşuyor?

-Arz fazlalığı; ülkemizde birçok sektörde olması gerekenden çok fazla iş yeri veya fabrika olduğu için arz fazlalığı oluşmaktadır. Bu da işletmelerin kârlılık ve sermaye yapılarının güçlenmesine engel olmaktadır. Haksız rekabete gelinec; birçok işletme karsızlıktan ve aynı işi yapan çok rakibi olduğu için ayakta kalabilmek için kayıt dışı yollara başvurmaktadır. Bu durum dürüst çalışan işletmelerin aleyhine olmaktadır.

-Bir de üretim maliyetleri yüksekliği var.

-Evet, enerji maliyetlerinin yüksekliği üreticilerin ürün maliyeti üzerinde çok etkili olduğundan dünya ile rekabet şansını düşürüyor. Sanayicilerimizi ortak üretim alanlarında toplamalıyız. Bunun için Samsun’da deniz kenarında yeni bir Organize sanayi sitesine ihtiyaç vardır.

-İş dünyası olarak, dernek mensupları olarak seçim sonrasına yönelik beklentileriniz neler?

-Seçimlerden sonra Türkiye ekonomisi için zor bir süreç yaşıyoruz. Bu sadece iş dünyasını değil, her vatandaşı ilgilendiriyor. İktidarın bu süreci iyi yönetmesi gerekir. Türkiye büyümesinin büyük bir kısmını yurt dışından gelen sıcak para ile yapmıştır. Bu para en çok inşaat sektörünü büyütmüştür. Dolayısı ile hükümetin, yabancı yatırımcıya yönelik ihtiyacımızı karşılamak üzere güven tazelemesi gerekir. Avrupa Birliği sürecinin normalleştirilmesi gerekir. Türkiye’nin komşuları ile dostça politikalar izlemesi gerekir. Komşularımızla ne kadar iyi ilişkilerimiz olursa o kadar çok ticaret ve turizm gelişir. Öte yandan Türkiye’nin kalkınmasında; sürekli üretim ve istihdam sağlayan, bacaları tüten fabrikaları çoğaltması gerekir. Tarımsal üretimde geriye düştük. Tarım ve Tarıma dayalı sanayinin gelişimi için verilen teşvikler artırılmalı ve takibi çok ciddi olarak yapılmalıdır.

-İnsan kaynakları, yani beşeri sermaye de önemli. Sizin bir öneriniz var mı?

-Evet, en önemli sermayemiz eğitimli insan kaynağıdır. Yeni üniversiteler açmak yerine iş dünyasının ihtiyacı olan meslek liselerinin sayısını ve kalitesini artırarak teknik eleman yetiştirilmesi gerekir.

-Samsun’un dış pazarlara açılması için düşünceleriniz neler?

-Samsun ölçeğinde; Yusuf Ziya Yılmaz Başkanımızın başlattığı kardeş şehir Rusya Krasnodar ile ilgili ticaret ve turizm çalışmalarına da sahip çıkarak, bu konuda iş dünyası olarak çaba harcamalıyız.

-Sivil toplum kuruluşlarının önemi işlevi nedir?

-Gelişmiş bir ekonomi ve gelişmiş bir demokrasi; ancak gelişmiş bir sivil toplum yapısı ve bilinciyle inşa edilir. Bu da STK’ların, bağımsız, tarafsız ve gönüllülük esasına uygun yapılanması ile mümkündür. SAMSİAD ailesi, ‘’Ben’’ değil ‘’Biz’’ diyen iş insanlarının bir araya geldiği, kendi kaynağını ürettiği projelerle ekonomiye şehrimize, toplumsal hayata artı değer katan iş dünyası örgütü olmayı başarabilmiş ise en büyük pay üyelerimizindir. SAMSİAD Ailesi dün olduğu gibi bugün ve gelecekte de Türkiye için çalışmaya ve üretmeye devam edecektir…

SAMSİAD’IN EN ÇOK İHRACAT YAPAN FİRMALAR LİSTESİNDE YER ALAN ÜYELERİ 

 1.YILDIZ  ENTEGRE  A.Ş.                                           51.           450 million  USD 

2.YEŞİLYURT DEMİR ÇELİK LTD ŞTİ                   74.          320 million  USD

3.ULUSOY UN SAN. VE TİC. A.Ş.                                      444.          68 million   USD

4.BORSAN KABLO  SAN. VE TİC. A.Ş.                              449.          67 million   USD

5. SAMPA OTOMOTİV A.Ş.                                               594.          50 million  USD

6.ÖZYILMAZ  FINDIK  LTD.ŞTİ.                                          613.          49 million  USD

7.KARAÇUHA TARIM ÜRÜNLERİ LTD.ŞTİ.           643.          48 million  USD

8.ADEKA  İLAÇ SAN. VE TİC. A.Ş.                                     940.          30 million  USD

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar