Karadeniz-Akdeniz Yolu’nun işlevselliği için liman şart!

OTSO Başkanı Şahin Karadeniz-Akdeniz Yolu’nun tamamlanması ile sadece Ordu değil Karadeniz’e komşu olan ülkelere ihracat yapan Kayseri, Sivas, Kahramanmaraş ve Gaziantep gibi illerden ihracatçılar liman isteyecek.”

info@karadenizekonomi.com / 9.01.2020

Karadeniz-Akdeniz Yolu’nun işlevselliği için liman şart!

Ordu Ticaret ve Sanayi Odası (OTSO) Başkanı Servet Şahin özel bir televizyon kanalında Ordu ekonomisine dair değerlendirmelerde bulundu. Karadeniz Akdeniz yolunun tamamlanması ile Ordu’nun lojistik bir merkez haline geleceğini söyleyen Başkan Şahin; “Bundan 2 ay önce gerçekleştirdiğimiz seyahatte iki tünelin de kaba inşaatının bitmiş olduğunu gördük. Sadece iç donanımı kalmış. Bu yol çok önemli, açıldığında Sivas’tan yola çıkan 2, Kayseri’den yola çıkan 4, Maraş, Antep, İskenderun ve Hatay’dan yola çıkan 6 saat sonra Ordu’da olacak. Belki şu an da Ordu’nun bir limana ihtiyacı yok. Ancak yolun tamamlanması ile Sivas’ın Kayseri’nin limana ihtiyacı olacak. Çünkü Karadeniz’e komşu olan ülkelere ihracat yapan Kayserili, Sivaslı, Maraşlı, Antepli var. Bunlar Ukrayna’ya veya Rusya’ya ihracat yaparken hangi limanı kullanacaklar. Bunun akabinde Samsun-Sarp Demiryolu şu anda proje aşamasında bu da tamamlandığında inşallah Ordu bir lojistik merkez olacak.” dedi.

Fındık fiyatı en az 20 lira olmalı

Bu sene uygulanan fındık politikası ile hem devletin hem üreticinin hem de ihracatçının kazandığını vurgulayan Şahin, “Alan bazlı destekle beraber fındığa ilk defa 3 dolar bir fiyat konuldu. Eğer devlet müdahalesi olmasaydı yani TMO fındık almasaydı geçen seneki gibi 2 dolar seviyelerinde olacaktı. Böylece üretici 1 dolar daha fazla kazanmış oldu. 3 dolar gayet iyi bir fiyat ama önümüzdeki sene 3,5 dolar yani 20 TL’nin altında olmayan bir fiyat istiyoruz. Fındık dünyada çeşitli ülkelerde de var. Ama 4’de 3’ü Türkiye’de üretiliyor. Yani ipler bizim elimizde. Devlet 3 milyar dolar döviz getiren bir ürüne destek verirse biz ürünümüzü İtalya almasa bile Çin’e ya da Hindistan’a satarız. Nasıl olsa çikolata sektörü bu fındığı kullanmak zorunda.” diye konuştu.

Son olarak şehir hastanesini değerlendiren Şahin hastanesinin doğru yere yapıldığını belirterek, “Üniversite 220 dönüm bir arazi verdi. Aldığımız bilgiye göre hastaneyi özel sektör değil Sağlık Bakanlığı yapacak. Bu nedenle hem devlet hastanesi hem de üniversite hastanesi olacak.” HABER MERKEZİ

 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar